Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ: Πλεόνασμα 170 εκατ. ευρώ το 2021
Στη δημοσιότητα έδωσε σήμερα ο ΔΑΠΕΕΠ το δελτίο εσόδων – εξόδων του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ για το τρίμηνο Αυγούστου – Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με το δελτίο, εκτιμάται πως στο τέλος του χρόνου ο ΕΛΑΠΕ παρουσιάζει πλεόνασμα 171,7 εκ. ευρώ, το οποίο μετά την αφαίρεση του αποθεματικού ασφαλείας διαμορφώνεται στα 101,17 εκ. ευρώ.
Αλλά και για το 2022 η πρόβλεψη θέλει το πλεόνασμα να είναι υψηλότερο στα 248,54 εκ. ευρώ και μετά την αφαίρεση του αποθεματικού ασφαλείας να διαμορφώνεται στα 178,54 εκ. ευρώ.
Με αφορμή τη δημοσίευση του δελτίου ΕΛΑΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ Γιάννης Γιαρέντης μεταξύ άλλων δήλωσε: «Οι εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη, επέβαλλαν πολλές και συχνές αλλαγές των ενεργειακών μεγεθών. Τα οικονομικά μεγέθη παρέμειναν σταθερά. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο ΕΛΑΠΕ θα έχει μια σταθερά ανοδική πορεία και στο 2022. Στο δελτίο που δημοσιεύεται έχει ενσωματωθεί η πρόβλεψη για ολόκληρο το 2022. Η αισιοδοξία που είχαμε εκφράσει προ καιρού παραμένει ίδια. Είμαστε και θα παραμείνουμε σταθεροί στην στρατηγική μας, που είναι η προσγειωμένη και συγκρατημένη αισιόδοξη εικόνα του ΕΛΑΠΕ.
Βλέπουμε μια εικόνα που δίνει ένα σημαντικό πλεόνασμα 170 περίπου εκατομμυρίων για το κλείσιμο της χρονιάς. Αισιοδοξούμε ότι το κλείσιμο της χρονιάς θα είναι ακόμη καλύτερο από την απεικόνιση του σημερινού δελτίου, που έρχεται με μικρή καθυστέρηση λόγω της εφαρμογής των νέων κωδίκων που δίνουν αποτελέσματα εκκαθαρίσεων επτά εβδομάδες μετά το πιστοποιημένο κλείσιμο (WEEK +7) των μετρητικών δεδομένων. Και ακόμη πιο αισιόδοξη η εικόνα για το 2022».
Οι ΑΠΕ και οι τιμές ενέργειας
Ο κ. Γιαρέντης αναφέρεται επίσης και στη συμβολή των ΑΠΕ ως προς τη συγκράτηση των τιμών ενέργειας: «Είναι επίσης εμφανές πλέον, ότι οι Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συγκρατούν, στον βαθμό που τους αναλογεί, τις τιμές της ενέργειας. Εάν υπήρχε μεγαλύτερη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, θα ήταν πολύ χαμηλότερη η οριακή τιμή συστήματος, που θα έβγαινε ημερησίως στο Ενεργειακό χρηματιστήριο. Φαίνεται εξάλλου αυτό, αν δούμε την διακύμανση της τιμής μέσα στην διάρκεια της ημέρας, που όταν κορυφώνεται η διείσδυση των ΑΠΕ, δηλαδή τις μεσημεριανές ώρες , που εισέρχονται Φωτοβολταϊκά στο Ηλεκτρικό Σύστημα, τότε έχουμε την χαμηλότερη τιμή στην διακύμανση της ημέρας».
Το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ μιλά επίσης και για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης: «Ταυτόχρονα, η οικονομική ευρωστία του ΕΛΑΠΕ, έχει δώσει το περιθώριο για περεταίρω μείωση στα ποσοστά των δικαιωμάτων ρύπων, που ενισχύουν τον ΕΛΑΠΕ και με αυτό τον τρόπο να ενισχύεται περισσότερο το ΤΑΜΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ που αποτελεί την μοναδική πηγή επιδότησης των καταναλωτών μέσα από την επιδότηση του Ηλεκτρικού Ρεύματος και που μέσω των προμηθευτών καταλήγει στην μείωση των οικιακών λογαριασμών ρεύματος. Θέλει προσοχή στην κατανόηση της λειτουργίας του ΤΕΜ. Δεν ενισχύεται απευθείας από τον ΕΛΑΠΕ. Απλά με την οικονομική ευρωστία του , δίνεται η δυνατότητα για μεγαλύτερη ενίσχυση του ΤΕΜ. Έμμεσα δηλαδή, η πλεονασματική εικόνα του ΕΛΑΠΕ επιτρέπει την μεγαλύτερη ενίσχυση των καταναλωτών. Επιβεβαιώνεται έτσι η μοναδική αλήθεια που λέει ότι οι ΑΠΕ μειώνουν το ενεργειακό κόστος».
Οι πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ
Ο ίδιος αναφέρεται και στην εξομάλυνση των πληρωμών των παραγωγών ΑΠΕ χάρη στις μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν: «Ταυτόχρονα, οι παραγωγοί των ΑΠΕ έχουν ήδη διαπιστώσει την πλήρη εξυγίανση της διαχείρισης των πληρωμών τους. Οι μεταρρυθμίσεις των τελευταίων δυο ετών, σε συνδυασμό με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την αυτοματοποίηση των μηχανισμών έχουν φέρει μια νέα πρωτόγνωρη κατάσταση. Όλοι οι παραγωγοί είδαν τις αποζημιώσεις τους να έρχονται χωρίς χρονική υστέρηση. Για πρώτη φορά δε, όσοι παραγωγοί έχουν ενταχθεί στην ΑΥΤΟΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ, θα δουν τις πληρωμές τους να γίνονται στον αμέσως επόμενο μετά τον μήνα αναφοράς , δηλαδή ένα μήνα νωρίτερα από ότι προβλέπουν οι κώδικες και οι συμβάσεις. Βαδίζουμε σταθερά σε ένα σύγχρονο , οικονομικά ασφαλές περιβάλλον για τις ΑΠΕ και προετοιμάζουμε τον ΔΑΠΕΕΠ για μια νέα φιλόδοξη πορεία προς το 2030», καταλήγει ο κ. Γιαρέντης.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News