Fitch: Στήριξη στο ελληνικό χρέος από την ΕΚΤ – Ποιο το εμπόδιο μιας πιθανής αναβάθμισης
Ως θετική εξέλιξη για την Ελλάδα αποτιμάει ο οίκος αξιολόγησης Fitch την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να συνεχίσει τη στήριξη των ελληνικών ομολόγων και μετά τον Μάρτιο του 2022, όταν και λήξει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PEPP).
Η απόφαση της ΕΚΤ να επανεπενδύσει τα έσοδα του PEPP, όπως αναφέρει μεταξύ άλλων ο αμερικανικός οίκος, υποστηρίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το οποίο βέβαια παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Προχωρώντας δε, ένα βήμα παρακάτω, ο οίκος Fitch θεωρεί πιθανή την επέκταση του «waiver», ώστε η κεντρική τράπεζα να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο – εγγυήσεις στις πράξεις repos και μετά τον Ιούνιο του 2022.
Σε αυτό το πλαίσιο, συμπεραίνει ότι ΕΚΤ θα επιδείξει αρκετή ευελιξία απέναντι στην Αθήνα, ώστε να αποφευχθουν αρνητικές επιπτώσεις στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.
Τέλος, ο Fitch δεν παραλείπει να υπενθυμίσει ότι το υψηλό δημόσιο χρέος εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αδυναμίας για την περαιτέρω αναβάθμιση της ελληνικής αξιολόγησης, παρότι αναμένεται να υποχωρήσει στο 197,3% του ΑΕΠ το 2021 (από 206,3% του ΑΕΠ το 2020).
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αμερικανικός οίκος αξιολογεί την Ελλάδα με «ΒΒ», έχοντας «σταθερό» το outlook. To επόμενο report είναι προγραμματισμένο για τις 14 Ιανουαρίου.
Ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξει κάποια αναβάθμιση, οι προσδοκίες για τη νέα χρονιά είναι υψηλές. Η JP Morgan έχει προβλέψει ότι η Ελλάδα θα βγει από την κατηγορία «junk» το β΄ εξάμηνο του έτους. Επισήμως, προσδοκία της Αθήνας είναι να έχει ανακτήσει την επενδυτική κατηγορία (δηλαδή να βγει από την κατηγορία – σκουπίδια) έως το 2023.
Μια τέτοια εξέλιξη θεωρείται εξαιρετικά σημαντική για την οικονομία, καθώς θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο παραδοσιακό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, γνωστό και ως APP.
Η αναφορά της ΕΚΤ για την Ελλάδα
Στην κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα, η Φρανκφούρτη έκανε ειδική αναφορά στην Ελλάδα, τονίζοντας τα εξής:
«Σε περίπτωση που υπάρξουν επιπλοκές στις αγορές εξαιτίας της πανδημίας, οι επανεπενδύσεις του PEPP μπορούν να προσαρμόζονται με ευελιξία ανά πάσα στιγμή, σε σχέση με το χρόνο, τις κατηγορίες τις περιουσιακών στοιχείων και τις χώρες. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αγορά ομολόγων που εκδίδονται από την Ελληνική Δημοκρατία πέρα από τις μετατροπές των εξαγορών, προκειμένου να αποφευχθεί η αναστολή των αγορών των τίτλων από τη χώρα αυτή, κάτι που θα μπορούσε να βλάψει τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στην ελληνική οικονομία όσο αυτή εξακολουθεί να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP θα μπορούσαν επίσης να επαναληφθούν, εάν κριθεί απαραίτητο, ούτως ώστε να αντιμετωπισθούν τα αρνητικά σοκ που σχετίζονται με την πανδημία».
«Η Ελλάδα έχει σημειώσει πολύ καλή πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, και έχει βελτιώσει τις αξιολογήσεις της, όμως δεν έχει ακόμη την επενδυτική διαβάθμιση. Γι’ αυτό και αποφασίσαμε αυτήν την ειδική αναφορά στην Ελλάδα», εξήγησε, λίγα λεπτά αργότερα, η Κριστίν Λαγκάρντ.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, μέσω του νέου δρόμου που άνοιξε η παραπάνω απόφαση, θα καταστεί εφικτό να επανεπενδυθούν έως και το 2024 περίπου 20 δισ. ευρώ στα ελληνικά ομόλογα, γεγονός που γλιτώνει την ελληνική οικονομία από νέες περιπέτειες.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News