Ψάχνουν «έξυπνα κριτήρια» για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος
Σε σταυρόλεξο εξελίσσεται για τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος η παράταση της επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.
Η αναγκαιότητα –κατόπιν σχετικών πιέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- τα μέτρα στήριξης του 2022 να είναι στοχευμένα και όχι οριζόντια όπως συνέβη κατά την περίοδο από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο, έχει δημιουργήσει «πονοκέφαλο».
Πρώτον διότι θεωρείται δύσκολα διαχειρίσιμο σε πολιτικό επίπεδο το να υπάρξουν αποκλεισμοί από την επιδότηση στην πιο δύσκολη χρονικά συγκυρία (σ.σ το πρώτο τρίμηνο οι καταναλώσεις ρεύματος είναι αυξημένες λόγω καιρικών συνθηκών ενώ οι τιμές χονδρικής του ρεύματος παραμένουν στα ύψη) ενώ από την άλλη υπάρχουν και πολλά τεχνικά ζητήματα.
Η θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων, παραπέμπει ουσιαστικά σε ένα ήδη υφιστάμενο μέτρο που είναι το κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος. Σε αυτό, υποβάλλονται αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους προκειμένου να λάβουν τη σχετική έκπτωση η οποία όμως δεν κρατάει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα καθώς αποτελεί ένα μόνιμο μέτρο κοινωνικής πολιτικής.
Το να αναζητηθούν στοιχεία εισοδήματος για εκατομμύρια νοικοκυριά προκειμένου να δοθούν επιδοτήσεις των 40-50 ευρώ τον μήνα, θεωρείται πολύ δύσκολο και τεχνικά εγχείρημα ενώ θα χρειαστεί και χρόνος για την υλοποίηση.
Τα βλέμματα, στο πλαίσιο κατάρτισης των διαφορετικών σεναριών, επικεντρώνονται τώρα και στα περιουσιακά κριτήρια. Ο λόγος; Τα στοιχεία είναι διαθέσιμα στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας λόγω του ΤΑΠ, οπότε η εφαρμογή μπορεί να είναι εύκολη και άμεση.
Οι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί. Κρίνεται όμως ότι όλα θα πρέπει να έχουν σχεδιαστεί και ανακοινωθεί μέσα στις πρώτες ημέρες του 2022 ώστε οι επιδοτήσεις με το νέο σύστημα υπολογισμού, να μπορούν να αποτυπωθούν και στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος που θα έχουν μέσα και στοιχεία καταναλώσεων για τον Ιανουάριο.
Διαβάστε επίσης:
Λογαριασμός ρεύματος 227 ευρώ για κατανάλωση 692 κιλοβατωρών
Ποια προϊόντα βάζουν φωτιά στην τσέπη των καταναλωτών
Νέα εκτόξευση του πληθωρισμού – Στο +4,8% τον Νοέμβριο
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News