Fitch: «Μπόνους» 4 βαθμίδων για την Ελλάδα από τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό
Παρότι ο ελληνικός πληθυσμός γερνά με γρήγορους ρυθμούς, οι μεταρρυθμίσεις «ακύρωσαν» το σχετικό δημοσιονομικό κόστος
Τον δρόμο για σημαντικές αναβαθμίσεις στην πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας έχουν ανοίξει οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, σύμφωνα με νέα ανάλυση της Fitch Ratings.
Ο οίκος αξιολόγησης εξέτασε 33 χώρες και διαπίστωσε ότι τα κόστη που σχετίζονται με τη γήρανση του πληθυσμού θα αυξάνονται κατά 2,4% του ΑΕΠ ετησίως έως το 2045 και κατά 3,6% έως το 2070, εάν δεν εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις.
Με βάση αυτή την τροχιά, η Fitch προβλέπει υποβάθμιση της μέσης αξιολόγησης των χωρών αυτών κατά 1,1 βαθμίδα έως το 2045 και κατά 3,8 βαθμίδες έως το 2070.
Όμως, σε μία περίοδο που οι περισσότερες χώρες αντιμετωπίζουν την εκτίναξη του δημοσιονομικού κόστους από τη γήρανση του πληθυσμού τους, η Ελλάδα όχι μόνο δεν απειλείται με υποβαθμίσεις σε αυτό το μέτωπο, αλλά είναι και εκείνη που έχει τις καλύτερες προοπτικές για αναβαθμίσεις, από τις 33 χώρες που εξέτασε η Fitch.
Ακολουθώντας τη σημερινή τροχιά, η Ελλάδα θα μπορούσε να δει την πιστοληπτική της ικανότητα να αναβαθμίζεται κατά 4,2 βαθμίδες έως το 2070 (πρόκειται για τις καλύτερες προοπτικές ανάμεσα στις 33 χώρες), την ώρα που η Σλοβακία (η χώρα με τις χειρότερες προοπτικές), θα μπορούσε να δει την δική της αξιολόγηση να υποβαθμίζεται κατά 10,5 βαθμίδες.
Όπως τονίζει η Fitch, δεν προχωρά σε άμεσες αναβαθμίσεις ή υποβαθμίσεις στις αξιολογήσεις των χωρών αυτών, καθώς οι δημοσιονομικές επιπτώσεις από το κόστος της γήρανσης του πληθυσμού είναι σταδιακές. Οι περισσότερες επιπτώσεις στις αξιολογήσεις αναμένεται να φανούν μετά το 2030, σημειώνει ο οίκος.
Σε πιο κοντινό ορίζοντα, οι αναλυτές υπολογίζουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να δει την αξιολόγησή της να αναβαθμίζεται κατά 1,8 βαθμίδες έως το 2045, λόγω της μείωσης των δαπανών που σχετίζονται με τη γήρανση.
Πώς «γλίτωσε» η Ελλάδα
Και αυτό, παρότι η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με τις χειρότερες δημογραφικές τάσεις. Η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, είναι οι χώρες της Ευρώπης που αναμένεται να εμφανίσουν τη γρηγορότερη αύξηση της αναλογίας ηλικιωμένων/εργαζομένων.
Ειδικότερα, οι συνταξιούχοι (άνω των 65 ετών) στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν από το 37,8% των εργαζομένων που είναι σήμερα, στο 67,7% έως το 2045 και στο 75,2% έως το 2070.
Όμως, οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν στο ασφαλιστικό, στο πλαίσιο των μνημονίων, ουσιαστικά «ακύρωσαν» τις δημοσιονομικές συνέπειες που θα είχε η γήρανση του ελληνικού πληθυσμού. «Οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να διορθώσουν τις πιέσεις από τα κόστη της γήρανσης μέσα σε μια στιγμή», όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές του οίκου.
Πραγματικά, με βάση το μοντέλο που «έτρεξε» η Fitch για να διαπιστώσει τις επιπτώσεις από τη γήρανση των πληθυσμών στα δημόσια οικονομικά, στην περίπτωση της Ελλάδας προκύπτει επίδραση -1,7% του ΑΕΠ στο δημοσιονομικό ισοζύγιο έως το 2030 και -22,6% του ΑΕΠ στο χρέος στο ίδιο διάστημα. Έως το 2045 η επίδραση στο χρέος είναι -47,6% του ΑΕΠ και έως το 2070 είναι -134,2% του ΑΕΠ.
Μάλιστα, η Fitch εξηγεί ότι οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό συνέβαλαν (σε συνδυασμό με τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής) στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά πέντε βαθμίδες από το 2013 έως και το 2020.
Διαβάστε επίσης:
ΟΟΣΑ: Βλέπει αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης κατά 2,8 χρόνια
Ποια χώρα έχει το καλύτερο συνταξιοδοτικό – Και ποια το χειρότερο
Ποιοι θα πάρουν σύνταξη στα 67 και ποιοι νωρίτερα
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News