Scope για Ελλάδα: Ανάπτυξη 8,9% το 2021 και 4,3% το 2022 – Κλειδί για την αξιολόγηση η ΕΚΤ
Ποιους παράγοντες «κοιτάζει» για το αξιόχρεο, που απέχει μόλις ένα σκαλοπάτι από την επενδυτική κατηγορία
Δυναμική ανάπτυξη της τάξης του 8,9% εκτιμά η Scope Ratings ότι θα εμφανίσει η ελληνική οικονομία για το σύνολο του 2021, με την επόμενη χρονιά να φέρνει αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,3%.
Ο οίκος αξιολόγησης έχει αναβαθμίσει τις εκτιμήσεις του κατά 2,4 ποσοστιαίες μονάδες για το 2021 και κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες για το 2022, σε σχέση με τις προβλέψεις που είχε ανακοινώσει τον Ιούνιο. Προβλέπει, όμως, ότι η σύσφιγξη των περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού θα επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα μέσα στη χρονιά που έρχεται.
Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, η Scope «βλέπει» την ελληνική οικονομία να αναπτύσσεται με ρυθμούς υψηλότερους των δυνητικών ρυθμών ανάπτυξης, περίπου 1,8% τον χρόνο, για το διάστημα 2023-2026, με κινητήρια δύναμη τις επενδύσεις (με εθνική και κοινοτική χρηματοδότηση).
Παρόλα αυτά, οι δυνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μακροπρόθεσμα υπολογίζονται μόνο στο 1% τον χρόνο.
Το χρέος
Η Scope βλέπει το έλλειμμα στο 10,2% του ΑΕΠ φέτος και στο 5,2% το 2022, ενώ εκτιμά ότι θα πέσει κάτω από το όριο του 3% που προβλέπει η Συνθήκη του Μάαστριχτ έως το 2024.
Συνεπώς, το χρέος αναμένεται να υποχωρήσει στο 194,5% του ΑΕΠ το 2022, από 206,3% που έφτασε το 2020, αλλά να παραμείνει σημαντικά υψηλότερο από τα προ-κορωνοϊού επίπεδα του 180,5%.
«Το υψηλό επίπεδο του ελληνικού χρέους αφήνει την κυβέρνηση ευάλωτη σε διορθώσεις των διεθνών αγορών, καθώς η ΕΚΤ θα περιορίζει την έκτακτη στήριξη που εφάρμοσε κατά την κρίση», τονίζει η Scope.
«Κλειδί» οι αποφάσεις της ΕΚΤ για το αξιόχρεο
Σε αυτό το πλαίσιο, ο οίκος χαρακτηρίζει «κλειδί» για το αξιόχρεο της Ελλάδας τις επικείμενες αποφάσεις της ΕΚΤ για την ποσοτική χαλάρωση μετά την πανδημία και ειδικά τη στήριξη της Ελλάδας μετά τη λήξη του PEPP.
«Εάν η ΕΚΤ διατηρήσει την ευελιξία στη διαχείριση του ισολογισμού της και επικοινωνήσει τη συνεχιζόμενη στήριξη για την Ελλάδα, αυτό στηρίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», τονίζει η Scope.
Ποιους παράγοντες «κοιτάζει»
Τον Σεπτέμβριο του 2021, η Scope προχώρησε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, στο BB+ με σταθερές προοπτικές, και έγινε ο πρώτος οίκος που έφερε τη χώρα ένα σκαλοπάτι μακριά από την επενδυτική κατηγορία.
Για το επόμενο διάστημα, η αξιολόγησή της για την Ελλάδα θα εξαρτηθεί από παράγοντες όπως είναι το πλαίσιο πολιτικής που θα επικρατήσει στην Ε.Ε. μετά την κρίση, η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας και η τροχιά του χρέους, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης, οι μεταρρυθμίσεις και η αντιμετώπιση των δυσκολιών του τραπεζικού τομέα.
Διαβάστε επίσης:
JP Morgan: Ποντάρει στην Ελλάδα το 2022 – Έξοδος από το junk το β΄ εξάμηνο
DBRS για Όμικρον: SOS για τον ελληνικό τουρισμό λόγω χαμηλού εμβολιασμού
S&P: Οι πιο επικίνδυνοι κλάδοι για τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News