ΕΚΤ: QE ως εκεί που βλέπει το μάτι
Λίγο-πολύ αναμενόμενη ήταν η χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να επεκτείνει το ύψος του έκτακτου προγράμματος αγοράς τίτλων για την πανδημία PEPP κατά 500 δισ. ευρώ, στα 1,85 τρισ. ευρώ, αν και υπήρχαν κάποιοι αναλυτές που περίμεναν ακόμα μεγαλύτερη αύξηση στη «δύναμη πυρός» του προγράμματος. Αυτό όμως που εξέπληξε θετικά την αγορά –και έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα- ήταν η επέκταση της χρονικής διάρκειας του προγράμματος.
Όπως εξηγούν οι αναλυτές της Bank of America, η επέκταση του PEPP κατά εννέα μήνες ήταν μεγαλύτερη από τις προσδοκίες της αγοράς. Συγκεκριμένα, οι αγορές τίτλων από την ΕΚΤ θα γίνονται έως το Μάρτιο του 2022, ενώ οι επανεπενδύσεις σε ομόλογα που λήγουν θα συνεχιστούν έως τα τέλη του 2023 τουλάχιστον, κάτι που οδηγεί τους αναλυτές της ABN Amro να μιλήσουν για «QE ως εκεί που βλέπει το μάτι».
Αυτό σημαίνει ότι οι επιθετικές αγορές τίτλων από την ΕΚΤ θα συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια, στηρίζοντας τη ζήτηση και τον πληθωρισμό, αλλά κυρίως επιτρέποντας στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να συνεχίσουν τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης των οικονομιών τους χωρίς να προκαλέσουν μία απότομη αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων, εξηγούν οι αναλυτές της ABN Amro.
H Barclays σημειώνει ότι ουσιαστικά, αυτό που έκανε η Κριστίν Λαγκάρντ είναι να φτιάξει μία «γέφυρα» προς την ανάκαμψη, με την πρόεδρο της ΕΚΤ να τονίζει την ανάγκη ενός σωστού συνδυασμού της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής και να καλεί τις κυβερνήσεις να διατηρήσουν τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης, ώστε να αποφύγουν το ενδεχόμενο μια οικονομία να πέσει ξαφνικά σε «γκρεμό», που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία κρίση φερεγγυότητας.
Η τόσο μεγάλη χρονική επέκταση του προγράμματος PEPP είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα, η οποία ως γνωστόν δεν μπορεί να ενταχθεί στο κανονικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, όσο τα ομόλογά της παραμένουν στην κατηγορία junk. Έχει μεγάλη σημασία ότι οι εμπλεκόμενοι στις αγορές θα γνωρίζουν πλέον ότι η ΕΚΤ λειτουργεί ως δίκτυ προστασίας για τα ελληνικά ομόλογα για πολύ καιρό, πιθανότατα μέχρι αυτά να επιστρέψουν στην επενδυτική κατηγορία και άρα να είναι επιλέξιμα για το «παραδοσιακό» QE.
Άλλωστε, η αύξηση του ποσού του PEPP κατά 500 δισ. δολάρια δίνει στην ΕΚΤ τη δυνατότητα να αγοράσει άλλα 10 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων, ανεβάζοντας τη συμμετοχή των ελληνικών τίτλων στο πρόγραμμα από τα 27 δισ. ευρώ στα 37 δισ. ευρώ. Μέχρι στιγμής, εκτιμάται ότι η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα 16,3 δισ. ευρώ (την ώρα που οι νέες εκδόσεις του 2020 ανήλθαν σε 12 δισ. ευρώ), κάτι που έχει φανεί με την υποχώρηση των αποδόσεών τους στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Σημειώνεται ότι αυτή την ώρα, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού τίτλου διαμορφώνεται στο 0,57%.
Κ. Σαμ.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News