Business & Finance Τετάρτη 17/11/2021, 12:44
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: «Παράθυρο» για νέα στήριξη αν αυξηθούν περαιτέρω οι τιμές στην ενέργεια

Χρ. Σταϊκούρας: «Παράθυρο» για νέα στήριξη αν αυξηθούν περαιτέρω οι τιμές στην ενέργεια

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιπλέον στήριξης των νοικοκυριών σε περίπτωση που αυξηθούν περαιτέρω οι τιμές της ενέργειας άφησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο ΥΠΟΙΚ χαρακτήρισε προτεραιότητα τον περιορισμό των δυσμενών συνεπειών που έχει στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς η ενεργειακή κρίση και τόνισε πως «αν παραμείνουν ή οι τιμές αυξηθούν περισσότερο, μπορεί η κυβέρνηση να αναγκαστεί -και ορθώς, να επέμβει ακόμα περισσότερο φέτος».

Μιλώντας για την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια, είπε ότι είναι ένα πρόβλημα εξωγενές και εντονότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις. Πρόσθεσε ότι «φαίνεται να είναι παροδικό» και εκτίμησε ότι αναμένεται να αποκλιμακωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 αλλά ίσως να κρατήσει στα ενεργειακά προϊόντα έως και το β’ τρίμηνο του 2022. Σημείωσε ακόμη ότι δεν θα του κάνει έκπληξη εάν ο πληθωρισμός φτάσει ακόμα και στο 4%.

Χωρίς πρόσθετες παρεμβάσεις ο προϋπολογισμός

Εν όψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού στη Βουλή, ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε πως το τελικό κείμενο δεν περιλαμβάνει πρόσθετες παρεμβάσεις για οποιοδήποτε κλάδο της οικονομίας. 

Στο ερώτημα εάν η οικονομία μπορεί να ανταπεξέλθει σε περίπτωση lockdown απάντησε ότι δεν υπάρχει τέτοιο σενάριο στο τραπέζι για την ελληνική κυβέρνηση. Υπογράμμισε πάντως ότι τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν για να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε κρίση προκύψει στη χώρα, χωρίς να σημαίνει όμως ότι πάντα υπάρχουν και οι δημοσιονομικές δυνατότητες.

«Έχουμε ασφαλή ταμειακά διαθέσιμα, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε κρίση προκύψει αυτό σημαίνει σύνεση και προνοητικότητα αλλά δεν υπάρχει σενάριο lockdown στο τραπέζι από την ελληνική κυβέρνηση», είπε.

Κατώτατος μισθός: Θετική εισήγηση και για δεύτερη αύξηση

Σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι από 01/01/2022 θα γίνει μια πρώτη αύξηση 2% ενώ το υπουργείο Οικονομικών θα εισηγηθεί θετικά και για τη δεύτερη αύξηση που έχει αναγγείλει ο πρωθυπουργός, καθώς «πλέον έχουμε ασφαλή στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η οικονομία αναπτύσσεται».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News