Πλειστηριασμοί: Πώς θα επισπευστούν – Οι αλλαγές που εξετάζονται
Αλλαγές στο σύστημα διενέργειας πλειστηριασμών προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης μεταφέροντας τη δικαιοδοσία των συμβολαιογράφων για πλειστηριασμούς, από τα Πρωτοδικεία κάθε περιφέρειας, στα Εφετεία. Στόχος είναι να διευκολυνθεί και να επισπευσθεί η διαδικασία διενέργειας των πλειστηριασμών, που σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών και των funds που είναι οι κύριοι επισπεύδοντες των προγραμματισμένων πλειστηριασμών, καθυστερούν λόγω ελλείψεων του αριθμού των απαιτούμενων συμβολαιογράφων.
Το πρόβλημα εντοπίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές – κυρίως νησιά – στα οποία εμφανίζεται έλλειψη συμβολαιογράφων που αναλαμβάνουν να κάνουν τους πλειστηριασμούς και μεταξύ αυτών είναι π.χ. η Ρόδος και το Νότιο Αιγαίο, η Κέρκυρα και η Κρήτη. Οι συμβολαιογράφοι των περιοχών αυτών εμφανίζονται να μην μπορούν να «ανταπεξέλθουν» στον αυξημένο όγκο των προγραμματισμένων ρευστοποιήσεων, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η αδυναμία αυτή έχει να κάνει με «απροθυμία» αρκετών επαγγελματιών του κλάδου να αναλάβουν πλειστηριασμούς. Η αιτία είναι το γεγονός ότι δεν θέλουν να έρθουν σε αντιπαράθεση με συμπολίτες τους, είτε πρόκειται για ιδιώτες που έχουν οφειλές και η περιουσία τους βγαίνει σε πλειστηριασμό ή επιχειρήσεις που χρωστούν και τα περιουσιακά τους στοιχεία οδεύουν σε ρευστοποίηση.
Το θέμα έχει τεθεί από τις τράπεζες και τα funds στους θεσμούς και αναμένεται να επιλυθεί με διάταξη που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης και θα επιτρέπει τη μεταφορά της δικαιοδοσίας των συμβολαιογράφων για πλειστηριασμούς από τα Πρωτοδικεία κάθε περιφέρειας στα Εφετεία. Τόσο οι τράπεζες όσο και τα funds που έχουν αγοράσει κόκκινα δάνεια θεωρούν ότι οι ρευστοποιήσεις αποτελούν βασικό εργαλείο επίτευξης των επιχειρησιακών στόχων για τους οποίους έχουν δεσμευθεί στο πλαίσιο και του Ηρακλή και για αυτό η επιτάχυνση της διαδικασίας αποτελεί άμεση προτεραιότητα.
Με βάση τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-auction 6.308 πλειστηριασμοί έχουν προγραμματιστεί μεταξύ 1ης Νοεμβρίου 2021 έως 30ης Ιουνίου 2022, ενώ οι 1.232 είναι προγραμματισμένοι να γίνουν εντός του τρέχοντος μήνα.
Από την επεξεργασία των στοιχείων του eauction που έχει κάνει το iMEdD Lab, από την 1η Ιανουαρίου 2018, οπότε και καθιερώθηκαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έως και τις 9 Νοεμβρίου 2021, έχουν ολοκληρωθεί περισσότεροι από 46.800 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Το νούμερο αν και ακούγεται μεγάλο, στην πραγματικότητα δεν είναι εάν συγκριθεί με τον αριθμό των πλειστηριασμών που γίνονταν πριν το 2009 σε ετήσια βάση και οι οποίοι άγγιζαν τον ίδιο αριθμό κάθε χρόνο. Θα πρέπει επίσης να διευκρινιστεί ότι οι πλειστηριασμοί που χαρακτηρίζονται ολοκληρωμένοι, δεν σημαίνει ότι υπήρξαν και γόνιμοι, δηλαδή ότι υπήρξε αγοραστής και ότι το ακίνητο άλλαξε χέρια. Η πλειονότητα αυτών των πλειστηριασμών υπήρξε άγονη και ένα μικρό μόνο μέρος πέρασε σε χέρια τρίτων ή στην κυριότητα των τραπεζών ή των funds που ήταν επισπεύδοντες.
Διαβάστε ακόμη:
TτΕ: Αιχμές για τις πρακτικές των servicers στη διαχείριση χρεών
Τράπεζες: Δάνεια ύψους 32 δισ. ευρώ έχουν ρυθμιστεί – Παραδείγματα
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News