Τιμές ενέργειας: Το γαλλικό σχέδιο που στηρίζει και η Ελλάδα
Πέντε άξονες για τον περιορισμό του αντίκτυπου της αύξησης των τιμών ενέργειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις περιλαμβάνει η γαλλική πρόταση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, σύμφωνα με νέο non-paper που θα παρουσιαστεί στο Ecofin. Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρινό Λεμέρ, το γαλλικό σχέδιο έχει την στήριξη της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Τσεχίας. Η πρόταση συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Eurogroup και θα τεθεί επίσης αύριο επί τάπητος στο Ecofin.
Ειδικότερα, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Καθημερινής» στις Βρυξέλλες, τρεις από τις προτάσεις του Παρισιού είναι πιο άμεσης εφαρμογής:
- Πρώτον, η Γαλλία εισηγείται τη δημιουργία ενός πιο άμεσου συνδέσμου μεταξύ των τιμών που πληρώνουν οι τελικοί καταναλωτές και του κόστους της καθαρής ενέργειας που περιλαμβάνεται στο εθνικό ενεργειακό μίγμα. Αυτό, σύμφωνα με τον Γάλλο ΥΠΟΙΚ, θα επέτρεπε την αυτόματη σταθεροποίηση των τιμών καταναλωτή σε συνθήκες αύξησης των τιμών των ορυκτών καυσίμων, χωρίς να επηρεάζει την πανευρωπαϊκή χονδρική αγορά και χωρίς να υπονομεύει τα κίνητρα για επενδύσεις στις ΑΠΕ.
- Δεύτερον, το έγγραφο αναφέρεται στα μακροπρόθεσμα συμβόλαια μεταξύ παραγωγών ηλεκτρισμού μέσω ΑΠΕ και επιχειρήσεων που είναι οι τελικοί καταναλωτές, ως «ένα επιπρόσθετο εργαλείο για την παροχή ορατότητας σχετικά με τις τιμές».
- Τρίτον, σημειώνεται ότι πρέπει να δοθεί και στα νοικοκυριά η δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε συμβόλαια που παρέχουν κάποια σταθερότητα και προβλεψιμότητα όσον αφορά τις τιμές, αλλά και καλύτερη πληροφόρηση σχετικά με τους κινδύνους που συνεπάγονται τα συμβόλαια που συνδέονται με την spot αγορά.
«Δεν έχουμε το περιθώριο τέτοιες εκτινάξεις των τιμών του ρεύματος ή του αερίου να διακινδυνεύσουν την κοινωνική και την οικονομική βιωσιμότητα της ενεργειακής μετάβασης», αναφέρεται στο non-paper και γίνεται έκκληση στην Κομισιόν να «διερευνήσει τις ευελιξίες που θα μπορούσε να παρέχει στα κράτη-μέλη ώστε να συμβάλει στη σταθεροποίηση των τιμών λιανικής».
Στο έγγραφο επισημαίνεται παράλληλα η ανάγκη καλύτερου συντονισμού των εθνικών ρυθμιστικών πλαισίων για την τήρηση αποθεμάτων αερίου και προστίθεται πως «μακροπρόθεσμα» η Ε.Ε. θα πρέπει να επιδιώξει την «ενεργειακή ανεξαρτησία» μέσω επενδύσεων σε μορφές ενέργειας που δεν εκπέμπουν άνθρακα.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Απαιτείται ψυχραιμία και σχέδιο για την έξοδο από την ενεργειακή κρίση
Ο Πούτιν δεν στέλνει περισσότερο φυσικό αέριο – Νέο άλμα στις τιμές της Ευρώπης
Πώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει την ενεργειακή κρίση – Τα μέτρα σε κάθε χώρα
Μόνιμος μηχανισμός για το ρεύμα και επιπλέον δικαιούχοι για το επίδομα θέρμανσης
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News