Business & Finance Δευτέρα 8/11/2021, 14:56
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Δάνεια σε βιώσιμες ΜμΕ με την εγγύηση του δημοσίου 

Γ. Στουρνάρας: Δάνεια σε βιώσιμες ΜμΕ με την εγγύηση του δημοσίου 

Την ανάγκη ανάπτυξης τραπεζικών προϊόντων, τα οποία διαμοιράζουν τον κίνδυνο μεταξύ κράτους και τραπεζών, υπογραμμίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας. 

«Είναι σημαντικό να αναπτυχθούν τραπεζικά προϊόντα που να διαμοιράζουν τον κίνδυνο μεταξύ κράτους και τραπεζών. Σήμερα, πολύ καλές και βιώσιμες μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση στον δανεισμό» επισημαίνει, ενδεικτικά, σε δήλωσή του στην «Καθημερινή της Κυριακής». 

Ο διοικητής της ΤτΕ, ο οποίος διευκρινίζει ότι αναφέρεται αποκλειστικά στις βιώσιμες επιχειρήσεις, έχει ήδη μεταφέρει την πρότασή του στα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία σχεδιάζουν την πολιτική της επόμενης μέρας της πανδημίας, με κυριότερο όπλο το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε, ότι η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελεί κρίσιμης σημασίας μέγεθος για την ελληνική οικονομία, δεδομένου ότι συνιστούν το μεγαλύτερο μέρος του εγχώριου επιχειρείν. 

Σημειωτέον, από τα 16,2 δισ. ευρώ νέων δανείων που δόθηκαν το 2020, τα 10,2 δισ. ευρώ κατευθύνθηκαν προς μεγάλες επιχειρήσεις και μόλις τα 6,2 δισ. ευρώ προς μικρομεσαίες. 

Την ίδια ώρα, την περίοδο Ιανουάριου – Αυγούστου του 2021, από τα 5,6 δισ. ευρώ των συνολικών νέων δανείων, τα 3,3 δισ. ευρώ κατευθύνθηκαν στις μεγάλες και τα 2,3 δισ. ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα στη Βουλή ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΤτΕ, Δημήτρης Μαλλιαρόπουλος. 

Αμετάβλητα τα κριτήρια και οι όροι χορήγησης 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ για το γ’ τρίμηνο του 2021, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2021, ενώ το ίδιο αναμένεται να γίνει και στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. 

Σχεδόν σταθερή έμεινε και η ζήτηση δανείων από τις επιχειρήσεις, αν και στο δ’ τρίμηνο οι αναλυτές προμηνύουν μικρή αύξηση των αιτήσεων από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

Την ίδια ώρα, στο γ’ τρίμηνο του 2021, η αναλογία των αιτήσεων που έγιναν αποδεκτά και των αιτήσεων που απορρίφθηκαν διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα  με το προηγούμενο τρίμηνο. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζες: Δάνεια ύψους 32 δισ. ευρώ έχουν ρυθμιστεί – Παραδείγματα

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Το crash test των πρώτων ρυθμίσεων

Δάνεια ύψους 9 δισ. παραμένουν σε καθεστώς προστασίας 

Ελληνικές τράπεζες: Κάτω από 10% τα «κόκκινα» δάνεια στα τέλη του 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News