Έρευνα ΕΕΑ – Pulse: Ανησυχούν καταναλωτές και επιχειρήσεις για τις ανατιμήσεις
Περισσότεροι από 6 στους 10 απαντούν ότι και οι δύο πρωτοβουλίες της κυβέρνησης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση
Ανήσυχοι στη συντριπτική πλειοψηφία εμφανίζονται τόσο οι καταναλωτές όσο και οι επιχειρήσεις από τις ανατιμήσεις στα προϊόντα, όπως προκύπτει από την εξαμηνιαία έρευνα στην Περιφέρεια Αττική, η οποία διεξήχθη από την Pulse RC σε συνεργασία και για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, σχεδόν όλοι οι καταναλωτές (82%) -και ακόμα περισσότεροι από τους επιχειρηματίες/επαγγελματίες (86%)- αξιολογούν τις αυξήσεις στις τιμές που αναμένονται στην αγορά και στα προϊόντα, ως ένα (αρκετά έως πολύ) μεγάλο πρόβλημα.
Επιπλέον, αν και αναγνωρίζεται ότι τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την προστασία των καταναλωτών για τις ανατιμήσεις (όπως για παράδειγμα επιδότηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος χαμηλής τάσης για τα ευάλωτα νοικοκυριά, αύξηση των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης κ.λπ.), καθώς και τα μέτρα για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας (όπως για παράδειγμα μείωση του ποσοστού επιστροφής των επιστρεπτέων προκαταβολών ανάλογα με την πτώση τζίρου κ.λπ.) είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, παρ’ όλα αυτά, η ανάγκη συνέχισης και ενίσχυσής τους προκύπτει επιτακτική.
Περισσότεροι από 6 στους 10 απαντούν ότι και οι δύο πρωτοβουλίες της κυβέρνησης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση (65% και για τα δύο πακέτα μέτρων), αλλά πάνω από τους μισούς (53% και 52% αντίστοιχα) κρίνουν ότι χρειάζονται κι άλλα.
Σε καλύτερη θέση (σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα του Απριλίου) εμφανίζονται οι αυτοαπασχολούμενοι και στους τρεις τακτικούς και επαναλαμβανόμενους δείκτες οικονομικής «ασφυξίας»:
- το 31% (από 44%) παραμένει με προσωπικές ή οικογενειακές τραπεζικές, φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις που έχει καθυστερήσει την πληρωμή τους (αντιθέτως, τα αντίστοιχα ποσοστά στον γενικό πληθυσμό είναι 27% από 21%),
- το 31% (από 34%) συνεχίζει να έχει επαγγελματικές τραπεζικές, φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις σε καθυστέρηση,
- το 53% (από 56%) εξακολουθεί να ανησυχεί για το μέλλον και τη βιωσιμότητα της επιχείρησής του, τους επόμενους 6 μήνες
Ανησυχία, τέλος, καταγράφεται και για το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον, στην οικονομία και σε ανθρώπινες ζωές (το 70% των αυτοαπασχολούμενων, το 76% του γενικού πληθυσμού, το αξιολογούν ως ένα, αρκετά έως πολύ, μεγάλο πρόβλημα).
Σημειώνεται ότι η έρευνα διεξήχθη από τις 20 έως τις 22 Οκτωβρίου 2021, πριν την ανακοίνωση των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.
Για τα αποτελέσματα της μεγάλης έρευνας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, o Πρόεδρός του και Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, τονίζει:
«Η ανησυχία της επιχειρηματικής κοινότητας για την «επόμενη μέρα» είναι έκδηλη ενώ πλέον αυξάνεται και η ανησυχία για τα επιπλέον βάρη σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά εξαιτίας των ανατιμήσεων. Αυτά είναι ορισμένα μόνο από τα συμπεράσματα της νέας έρευνας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και της Pulse. Επίσης προκύπτει η ανάγκη για επιπλέον μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας. Επιχειρήσεις και επαγγελματίες εκπέμπουν σήμα κινδύνου. Και αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα διεξήχθη πριν από τις ανακοινώσεις των νέων μέτρων, που αυξάνουν το βαθμό δυσκολίας για τη λειτουργία επιχειρήσεων σε βασικούς κλάδους της οικονομίας, όπως σε λιανεμπόριο και εστίαση».
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News