Eλληνικό «πράσινο» ομόλογο – Οι δεσμεύσεις και τα έργα
Το δεύτερο εξάμηνο του 2022 αναμένεται να εκδοθεί το πρώτο «πράσινο» ελληνικό ομόλογο, μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθούν δράσεις και προγράμματα του Δημοσίου με αποκλειστικό προσανατολισμό στην πράσινη και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.
Τα βήματα μέχρι την έκδοση
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η πρώτη έκδοση ενός τέτοιου κρατικού τίτλου μεσομακροχρόνιας διάρκειας θα αποτελέσει μέρος της εκδοτικής στρατηγικής του Δημοσίου για το επόμενο έτος. Τα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι πως πρώτα να δημιουργηθεί το πλαίσιο τέτοιων εκδόσεων. Από τις αρχές του Ιουνίου ο ΟΔΔΗΧ μαζί με το υπουργείο Οικονομικών τρέχουν τις διαδικασίες για τη δημιουργία πλαισίου έκδοσης ελληνικών κρατικών πράσινων χρεογράφων.
Τα πράσινα ομόλογα διέπονται από μια συγκεκριμένη και βασική ρήτρα. Οι πόροι οι οποίοι θα συγκεντρωθούν κατά την έκδοση ενός τέτοιου είδους χρεογράφου μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για «πράσινα» έργα. Άρα το δεύτερο και το σημαντικότερο ίσως βήμα είναι η εξεύρεση των κατάλληλων και ώριμων «πράσινων» έργων. Aυτή τη δεδομένη στιγμή τα περισσότερα «πράσινα» project που έχουν εκπονηθεί έχουν ενταχθεί είτε στο Ταμείο Ανάκαμψης είτε στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Υπενθυμίζεται πως 16 δισ. ευρώ θα δοθούν από τα δύο προγράμματα τόσο για την πράσινη μετάβαση όσο και για την κλιματική αλλαγή. Αυτό σημαίνει πως χρειάζεται να σχεδιαστούν και να τρέξουν καινούρια project του Δημοσίου που θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν μέσω μια έκδοσης ενός πράσινου ομολόγου που αποτελεί και το δύσκολο κομμάτι μιας «πράσινης» έκδοσης.
Τα πράσινα ομόλογα σε ευρωπαϊκό επίπεδο
Από τον Ιούλιο ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει ένα νέο Ευρωπαϊκό Πρότυπο Πράσινων Ομολόγων για να οδηγήσει χρήματα σε έργα που θα βοηθήσουν το να επιτευχθεί ο κλιματικό στόχος για μηδενικές εκπομπές άνθρακα. Το εθελοντικό πλαίσιο στοχεύει στη διαμόρφωση ενός «χρυσού προτύπου» για τις εταιρείες και τις κυβερνήσεις που θέλουν να συγκεντρώσουν χρήματα για φιλικά προς το περιβάλλον έργα και προγράμματα.
Η παγκόσμια αγορά πράσινων ομολόγων αναπτύσσεται έντονα τα τελευταία χρόνια – ξεπερνώντας το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Το ευρωπαϊκό πρότυπο στοχεύει επίσης να βοηθήσει να σταματήσει το «πράσινο πλύσιμο», όπου οι εκδότες ομολόγων επικαλούνται περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς χωρίς αιτιολόγηση.
Διαβάστε ακόμη:
Χρ. Σταϊκούρας: Δρομολογείται λίστα έργων για χρηματοδότηση μέσω πράσινων ομολόγων
Εντυπωσιακό το ντεμπούτο του πράσινου ομολόγου της Ε.Ε.
Τρ. Πειραιώς: Ξεπέρασε τα 750 εκατ. ευρώ η ζήτηση για το πράσινο ομόλογο
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News