Τις καλύτερες προοπτικές από το 2011 εμφανίζει η αγορά ακινήτων
Τι αναφέρει έκθεση των Uli και PwC
Τις καλύτερες προοπτικές των τελευταίων ετών διαθέτει η αθηναϊκή κτηματαγορά, κυρίως τα επαγγελματικά ακίνητα, γραφεία και καταστήματα, σύμφωνα με την έρευνα του Urban Land Institute (Uli) και της PriceWaterhouseCoopers για τις τάσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων το 2022.
Η Αθήνα με κριτήριο της επενδυτικές προοπτικές καταλαμβάνει την 23η θέση στην κατάταξη των Uli και PwC που περιλαμβάνει 31 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας, της Τουρκίας και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Έχει, δηλαδή, βελτιώσει τις επιδόσεις της, σε σχέση με πέρυσι, οπότε είχε βρεθεί στην 28η θέση. Η θέση της Αθήνας ενισχύεται σημαντικά με βάση τις εκτιμήσεις για το ρυθμό ανόδου των ενοικίων και των τιμών επαγγελματικών χώρων. Η ελληνική πρωτεύουσα δηλαδή, διαθέτει την πρωτοκαθεδρία, με την πεντάδα να συμπληρώνουν η Κοπεγχάγη, το Βερολίνο, το Αμβούργο και το Μόναχο. Το 2021 η Αθήνα καταλάμβανε την ένατη θέση στην αντίστοιχη κατάταξη.
Στην έρευνα, που έχει στηριχθεί σε προσωπικές συνεντεύξεις κι ερωτηματολόγια με 844 κορυφαίους παράγοντες της ευρωπαϊκής αγοράς ακινήτων, επενδυτής αποδίδει την ανάκαμψη της αθηναϊκής αγοράς ακινήτων στη σταθερότητα που διαθέτει η χώρα σε σύγκριση και με την Τουρκία.
«Για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες η Ελλάδα διαθέτει μία σταθερή κυβέρνηση που τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ των επενδύσεων», σημειώνει.
Σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων αναμένεται να διαδραματίσει και η προσδοκώμενη επιστροφή στα επίπεδα του 2019 των τουριστικών αφίξεων ενδεχομένως το καλοκαίρι του 2022.
Οι καλύτερες προοπτικές από το 2011
Σύμφωνα με την έρευνα, η ελληνική αγορά ακινήτων εμφανίζει, από το 2011, τις καλύτερες προοπτικές, ενώ οι χειρότερες επιδόσεις καταγράφηκαν το διάστημα 2011–2018, με μία σύντομη παρένθεση από τα μέσα του 2013 μέχρι τις αρχές του 2015 λόγω της τότε ανάκαμψης, πλην ιδιαίτερα εύθραυστης, της οικονομίας.
Πράγματι, το 2015 σύμφωνα την τότε έκθεση (Emerging Trends in Real Estate Europe 2015) της Pricewaterhousecoopers και του Urban Land Institute η Αθήνα αποτελούσε έναν από τους κορυφαίους επενδυτικούς προορισμούς. Ωστόσο, οι θετικές προβλέψεις για το 2015 δεν επαληθεύτηκαν ποτέ, καθώς η επικράτηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, το κλείσιμο των τραπεζών το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς και η απειλή εξόδου από την Ε.Ε. προκάλεσαν ένα δίχως προηγούμενο πλήγμα στην ελληνική αγορά ακινήτων, όπως και ευρύτερα στη οικονομία.
Με τα δεδομένα αυτά, κατά μία διαφορετική ανάγνωση της έρευνας των ULI-PwC, η ελληνική αγορά ακινήτων διαθέτει, μεν, ισχυρές προοπτικές, παραμένει, δε, ως ένα-μικρό κατά βάση- βαθμό, εύθραυστη. Εξάλλου, ακόμη παραμένουν σχετικά λίγοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα που είναι δραστήριοι στο ελληνικό real estate. Παρόλ’ αυτά θεωρούν ότι η Αθήνα παρουσιάζει τις ισχυρότερες προοπτικές ανάπτυξης σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Διαβάστε επίσης:
Ακίνητα: Πώς απομακρύνεται ο στόχος της ιδιόκτητης κατοικίας
Ακίνητα: Άνοδο βλέπουν οι επαγγελματίες για τα επόμενα 5 χρόνια
Αγορά ακινήτων: Τάσεις αποκέντρωσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News