ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Αναβαθμίζεται το διατηρητέο του Σούτσου στην Φιλελλήνων

Σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την κατάρτιστη μελετών ύψους 647,3 χιλ. ευρώ

Αναβαθμίζεται το διατηρητέο του Σούτσου στην Φιλελλήνων

Ανάδοχο για την εκπόνηση των μελετών για την αποκατάσταση του διατηρητέου κτηρίου στις οδούς Φιλελλήνων 9 και Ξενοφώντος στο Σύνταγμα αναζητά η αρμόδια Διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Υποδομών (ΓΓΔΕ). Το ακίνητο αποτελεί κληροδότημα της Ζωής Α. Σούτσου προς το Δημόσιο, με τη διαχείρισή του να έχει περιέλθει από το 1966 στο Υπουργείο Οικονομικών. Το 2016 το κτήριο εκμισθώθηκε, για 50 χρόνια, στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΟΕΕ), το οποίο το 2018 σύναψε προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο Υποδομών, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και το υπουργείο Οικονομικών με αντικείμενο την αποκατάσταση του διατηρητέου κτηρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΓΓΔΕ αναζητά, μέσω διαγωνισμού, μελετητικές εταιρείες για την κατάρτιση των απαιτούμενων μελετών που είναι προϋπολογισμού 647,3 χιλ. ευρώ, δαπάνες που θα καλύψει το ΟΕΕ.

Διατηρητέο κτήριο Φιλελλήνων

Ιστορικό

Η κατασκευή του διατηρητέου κτιρίου ολοκληρώθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, ενώ στο οικόπεδο προϋπήρχε διώροφο κτίριο με υπόγειο και στέγη. Το ακίνητο, αγοράστηκε από τον διπλωμάτη Αλέξανδρο Γ. Σούτσο, το 1906, ο οποίος κατασκεύασε τριώροφη κατοικία, που ολοκληρώθηκε πριν από το 1930.

Μετά την περάτωση των εργασιών κατασκευής, το ζεύγος Σούτσου, εγκαταστάθηκε στο κτίριο και το χρησιμοποίησε ως κατοικία. Μετά το θάνατο του Αλέξανδρου Γ. Σούτσου (09-08-1930), η οικία περιήλθε στην κατοχή της συζύγου του Ζωής Α. Σούτσου, η οποία εξακολούθησε να κατοικεί σε αυτή έως την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1940 η Ζωή Α. Σούτσου, αποχώρησε από την Ελλάδα και μετακόμισε στο Βουκουρέστι, όπου διέμεινε έως το θάνατό της (7-10-1946). Πριν την αποχώρησή της, συνέταξε ιδιοχείρως στα γαλλικά διαθήκη (17-04-1938) με την οποία κληροδότησε το ακίνητο στο Ελληνικό Κράτος: «δια έργον επιμορφωτικόν και χρήσιμον, το οποίο θα φέρει το όνομα της δωρήτριας Ζωής Αλεξάνδρου Σούτσου».

Από το 1940 έως το 1959, τα στοιχεία που βρέθηκαν υποδεικνύουν αρχικά την επίταξη του κτηρίου από τα στρατεύματα κατοχής, όπως αναφέρει το τεύχος τεχνικών δεδομένων του ακινήτου. Μεταπολεμικά το κτήριο χρησιμοποιήθηκε διαδοχικά για να στεγάσει την Τουριστική Αστυνομία, το Βασιλικό Εθνικό Ίδρυμα «Ίδρυμα Βασιλεύς Παύλος», το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας έως το 1996, το Υπουργείο Αιγαίου έως το 2009 και ατύπως την Αντιπροεδρία της Κυβέρνησης έως το 2010. Έκτοτε και έως σήμερα το κτίριο παραμένει ακατοίκητο με αποτέλεσμα λόγω της παλαιότητας και της ελλιπούς συντήρησής του, να έχει υποστεί πολλές φθορές.

Ως εκ τούτου, σήμερα επιδιώκεται η ανακαίνιση του κτηρίου που έχει κηρυχθεί μνημείο με στόχο αυτό να φιλοξενήσει την έδρα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Το διατηρητέο κτήριο έχει εμβαδόν 1.133 τ.μ., διαθέτοντας πρόκτισμα, μία ισόγεια πλακοσκεπή κατασκευή εμβαδού 94 τ.μ.

Οι μελέτες

Στόχος των μελετών, με ορίζοντα ολοκλήρωσης του οκτώ μήνες, είναι η αποκατάσταση και ανάδειξη του διατηρητέου κτηρίου, η αναβάθμιση του προσκτίσματος και του περιβάλλοντα χώρου, καθώς και η επανάχρησή του προκειμένου να στεγάσει τις κεντρικές υπηρεσίες του ΟΕΕ. Επιδιώκεται ακόμη η αποκατάσταση όλων των υφιστάμενων αρχιτεκτονικών και οικοδομικών στοιχείων με σκοπό την επαναφορά στην αρχική τους μορφή για την ανάδειξη του κτηρίου.

Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών έχει οριστεί η 29η Νοεμβρίου, ενώ οι φάκελοι θα αποσφραγιστούν στις 3 Δεκεμβρίου. Τη διαδικασία κατάρτισης μελετών αναμένεται να διαδεχτεί η προκήρυξη διαγωνισμού για την επιλογή τεχνικής εταιρείας που θα αναλάβει την υλοποίησης των εργασιών αποκατάστασης του κτηρίου.

Διαβάστε επίσης: 

Το σπίτι της Κάλλας στην Πατησίων γίνεται Ακαδημία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News