CONVERT

Ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ: Άλμα 117% στις πωλήσεις το 9ημηνο

Πώς έγιναν παγιωμένη συνήθεια - Ποια προϊόντα αγοράζουμε περισσότερο ηλεκτρονικά

Ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ: Άλμα 117% στις πωλήσεις το 9ημηνο

Με χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε σύγκριση με τα προηγούμενα επίπεδα, αλλά συνεχίζοντας να καταγράφει υψηλό διψήφιο ποσοστό, «έτρεξε» το γ’ τρίμηνο του 2021 για τα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Convert Group οι πωλήσεις των ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ αυξήθηκαν το γ’ τρίμηνο του 2021 κατά 60% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, κάτι που επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι η διείσδυση του ηλεκτρονικού σούπερ μάρκετ αποτελεί πλέον παγιωμένη συνήθεια για πολλά νοικοκυριά στην Ελλάδα.

Ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ: Άλμα 117% στις πωλήσεις το 9ημηνο-1

Στο εννεάμηνο οι πωλήσεις των ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ ήταν υπερδιπλάσιες, καθώς αυξήθηκαν κατά 117% σε σύγκριση με το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2020. Υπενθυμίζεται ότι στο α’ εξάμηνο του 2021 ο τζίρος των ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ σύμφωνα με την Convert Group είχε διαμορφωθεί σε περίπου 140,6 εκατ. ευρώ, όταν όλο το 2020 ο τζίρος υπολογίζεται σε 163,8 εκατ. ευρώ. 

Στο δείγμα του eRetail Audit, του εργαλείου μέτρησης των πωλήσεων σε πραγματικό χρόνο που έχει αναπτύξει η Convert Group, περιλαμβάνονται συνολικά 7 από τους 9 βασικούς παίκτες, και όλες οι πλατφόρμες delivery που συνεργάζονται με τα online Super Market αντιπροσωπεύοντας το 87% της αγοράς.

Τι μπαίνει στο ηλεκτρονικό καλάθι 

Οι κατηγορίες προϊόντων των οποίων αυξήθηκε περισσότερο η αξία των ηλεκτρονικών πωλήσεων κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 είναι οι ακόλουθες: προϊόντα για κατοικίδια (108%), προϊόντα αρτοποιίας (70%), καλλυντικά και είδη περιποίησης (69%), ποτά και αναψυκτικά (65%), χαρτικά και είδη καθαρισμού (61%), φρέσκα τρόφιμα (58%), συσκευασμένα τρόφιμα (57%), κατεψυγμένα τρόφιμα (57%),σε προϊόντα περιποίησης και τρόφιμα για βρέφη και παιδιά (47%). 

Η μέση αξία του ηλεκτρονικού «καλαθιού» κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021 διαμορφώθηκε σε επίπεδα λίγο χαμηλότερα από τον μέσο όρο του δωδεκαμήνου (78,5 ευρώ), αλλά παραμένει σε υψηλά επίπεδα (76,3 ευρώ). Το ενδιαφέρον είναι ότι τα περισσότερα προϊόντα που αγοράζει πλέον ο καταναλωτής ηλεκτρονικά είναι νωπά προϊόντα, κάτι που σημαίνει ότι πλέον δείχνει ολοένα και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ. Συγκεκριμένα από τα 76,3 ευρώ τα 25,8 ευρώ δαπανώνται για νωπά τρόφιμα, 14,6 ευρώ για συσκευασμένα τρόφιμα, 9 ευρώ για είδη καθαρισμού σπιτιού και χαρτικά, 8,6 ευρώ για ποτά και αναψυκτικά και 18,3 ευρώ για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες. Το «καλάθι» κατά μέσο όρο περιλαμβάνει 36,4 προϊόντα, εκ των οποίων τα 14 πρόκειται για φρέσκα τρόφιμα. 

Ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ: Άλμα 117% στις πωλήσεις το 9ημηνο-2

Πώς κάνουμε τις παραγγελίες

Αναφορικά με τις συσκευές που προτιμούν οι καταναλωτές ως μέσο για την πραγματοποίηση των παραγγελιών τους, τα laptops και desktops μειώθηκαν κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες (59%) πιθανόν γιατί μειώθηκε και η τηλεργασία η οποία είχε αυξήσει κατά πολύ τις παραγγελίες από τις συγκεκριμένες συσκευές. Η Δευτέρα συνεχίζει να διατηρεί τον τίτλο της πιο δημοφιλούς ημέρας για την διεξαγωγή των παραγγελιών, με τις ώρες 11:00-12:00 το πρωί να συγκεντρώνουν τις περισσότερες αγορές στο online κανάλι.

Στα marketing κανάλια το 41% της αξίας των πωλήσεων προήλθαν από απευθείας επισκέψεις στα sites των ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ, οι οποίες συνεχίζουν να γνωρίζουν ανάπτυξη και σε αυτό το τρίμηνο, με αύξηση 9 ποσοστιαίων μονάδων συγκριτικά με το τρίτο τρίμηνο του 2020. Πλέον η προτίμηση των καταναλωτών να επισκέπτονται απευθείας την ηλεκτρονική διεύθυνση των λιανεμπόρων της επιλογής τους είναι ξεκάθαρη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας

Υπενθυμίζεται ότι στο α’ εξάμηνο του 2021 ο τζίρος των ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ σύμφωνα με την Convert Group είχε διαμορφωθεί σε περίπου 140,6 εκατ. ευρώ, όταν όλο το 2020 ο τζίρος υπολογίζεται σε 163,8 εκατ. ευρώ. 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News