Έρχονται οι βρεφονηπιακοί σταθμοί σε επιχειρήσεις
Μετά από το πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς» του υπουργείου Εργασίας που ήδη έχει ψηφιστεί και θα χρηματοδοτηθεί από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, ένα νέο πρόγραμμα έρχεται να συνδράμει τις εργαζόμενες-μητέρες και όσες μένουν εκτός του εργασιακού βίου λόγω της παιδικής μέριμνας.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έχει ως στόχο την δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών έως 2,5 ετών στο εσωτερικό των μεγάλων επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα θα αφορά επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 100 άτομα και αναμένεται να ενταχθούν περίπου 120 επιχειρήσεις .Το κόστος του προγράμματος θα χρηματοδοτηθεί μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η επιχείρηση που θα αποφασίζει να κατασκευάσει χώρο φύλαξης, θα επιδοτείται με το σύνολο του κόστους κατασκευής, ενώ για 3 χρόνια θα επιδοτείται το σύνολο του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του φροντιστή ή των φροντιστών που θα προσλάβει η επιχείρηση. Η επιχείρηση θα έχει την υποχρέωση μετά το τέλος της επιδότησης να διατηρήσει τον χώρο φύλαξης για άλλα τρία χρόνια.
Πόσες είναι οι γυναίκες που μένουν εκτός εργασίας
Το 2019, το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα ήταν 51,3%, έναντι 71,3% για τους άνδρες. Η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και είναι σημαντικά χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (68,2%). Ένας βασικός παράγοντας που συμβάλλει σε αυτό το σημαντικό χάσμα στην απασχόληση των φύλων είναι το γεγονός ότι οι γυναίκες αφιερώνουν μεγάλο ποσοστό του χρόνου τους στη φροντίδα των παιδιών και των ηλικιωμένων γονέων, καθώς η μη αμειβόμενη φροντίδα και η οικιακή εργασία εκτελούνται κυρίως από γυναίκες.
Διαβάστε επίσης: M. Συρεγγέλα: Η Ελλάδα «γερνάει» – Τα μέτρα που λαμβάνονται υπέρ της οικογένειας
Οι γυναίκες στην Ελλάδα είναι πιο πιθανό να είναι άνεργες από τους άνδρες, με το 20% των γυναικών στην ηλικιακή ομάδα 25-49 να παραμένουν εκτός της αγοράς εργασίας για λόγους παιδικής μέριμνας. Σε συνδυασμό με την ελλιπή παροχή χώρων φύλαξης και φροντίδας, η συμμετοχή των παιδιών ηλικίας μέχρι 3 ετών σε οργανωμένους χώρους φύλαξης και βρεφονηπιακούς σταθμούς είναι εξαιρετικά χαμηλή (8.9%) σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που ανέρχεται στο 32.9%, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τα παιδιά από 3 ετών μέχρι την υποχρεωτική εκπαίδευση και πάλι απέχουν με το ποσοστό στην Ελλάδα να φτάνει το 55.6% σε αντιπαραβολή με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, 86.3%.
Στις γυναίκες, το ποσοστό ενεργού πληθυσμού το 2019 περιορίζεται σε 60,4% στην Ελλάδα, έναντι 68,5% κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη και 67,9% στην ΕΕ, με τη χώρα να βρίσκεται στην τρίτη χαμηλότερη θέση στην κατάταξη των χωρών (υψηλότερα μόνο σε σύγκριση με την Ιταλία και τη Ρουμανία).
Διαβάστε επίσης: Περισσότερες γυναίκες στην αγορά εργασίας – Το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News