ΔΝΤ: Μικρό καλάθι για την ελληνική οικονομία το 2021
Χαμηλώνει το ΔΝΤ τον πήχυ των προσδοκιών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2021. Εκτιμά ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι αρκετά βραδύτεροι από τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα καλυφθεί ούτε το ήμισυ του εφετινού χαμένου εδάφους.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ στην φθινοπωρινή έκθεση για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές(World Economic Outlook), η ύφεση θα ανέλθει φέτος στο 9,5%, αρκετά μεγαλύτερη σε σύγκριση με την ύφεση 8,2% που αναφέρεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2021 που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών. Για το 2021, το ΔΝΤ αναμένει ανάκαμψη 4,1%, ποσοστό που επίσης παρουσιάζει μεγάλη απόκλιση σε σύγκριση με τις προβλέψεις του ΥΠΟΙΚ.
Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού το σενάριο βάσης για τους ρυθμούς ανάπτυξης της επόμενης χρονιάς εκκινεί από το 5,5% και ανεβαίνει στο 7,5% εφόσον εισρεύσουν εγκαίρως οι ευρωπαϊκοοί πόροι. Στο δυσμενές σενάριο γίνεται λόγος για ανάπτυξη 4,5% με 5%.
Σύμφωνα με το Ταμείο, οι προοπτικές είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες για τις οικονομίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό, όπως η ελληνική, καθώς οι περιορισμοί στα διεθνή ταξίδια, σε συνδυασμό με τον φόβο των καταναλωτών για εξάπλωση της νόσου Covid-19, επηρεάζουν την τουριστική δραστηριότητα.
Τα στοιχεία για το ισοζύγιο πληρωμών στο πρώτο εξάμηνο του έτους δείχνουν κατάρρευση των τουριστικών εσόδων σε χώρες όπου ο τουριστικός κλάδος διαδραματίζει ζωτικής σημασίας ρόλο, υπογραμμίζει το ΔΝΤ στην έκθεση.
Στην περίπτωση της Ελλάδας να σημειωθεί ότι οι τουριστικές εισπράξεις ανήλθαν μόλις στο 1,255 δισ. ευρώ στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου, περίπου οκτώ δισ. λιγότερες σε σύγκριση με τα τις εισπράξεις 9,116 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο επτάμηνο του 2019.
Για τους τρεις τελευταίους μήνες του έτους, το Ταμείο αναμένει ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί 9,2%.
Η ύφεση θα οδηγήσει και σε αύξηση της ανεργίας, με το ΔΝΤ να προβλέπει ότι θα αναρριχηθεί πολύ κοντά στο 20% από 17,3% το 2019, προτού υποχωρήσει στο 18,3% το 2021.
Παράλληλα, προβλέπει διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο 7,7% του ΑΕΠ, από 2,1% του 2019 και στο 4,5% το 2021.
Τέλος, η ελληνική οικονομία θα βρεθεί αντιμέτωπη και με αποπληθωρισμό, με -0,6% υποχώρηση των τιμών καταναλωτή φέτος και αναιμικό πληθωρισμό 0,7% το 2021.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News