Ελληνικό γιαούρτι… made in Korea
Λίγοι κίονες, μαίανδροι και κυκλαδίτικα τοπία και ορίστε το…ελληνικό γιαούρτι! Δυστυχώς σε μια ακόμη αγορά, αυτή της Νότιας Κορέας, κυκλοφορούν πολλά προϊόντα γιαουρτιού που παρουσιάζονται ως «Greek yogurt», δηλαδή «ελληνικό γιαούρτι ή γιαούρτι ελληνικού τύπου», αλλά έχουν παραχθεί από κορεάτικες και αμερικάνικες γαλακτοβιομηχανίες ή ακόμη και από βιομηχανίες της Νέας Ζηλανδίας. Κι αυτό διότι το γιαούρτι ελληνικού τύπου δεν προστατεύεται ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε πολύ περισσότερο σε τρίτες χώρες.
«Kirkland Signature Greek Yogurt» από την…Αριζόνα, Hudis Greek Yogurt της IldongHudis από τη Σεούλ, EasiYo Greek Yogurt από τη Νέα Ζηλανδία είναι μερικές από τις μάρκες που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ της Κορέας. Το θετικό, πάντως, είναι ότι στην κορεατική αγορά έχουν εισέλθει και πραγματικά ελληνικά γιαούρτια των εταιρειών ΦΑΓΕ και ΔΕΛΤΑ, τα οποία πωλούνται σε υψηλότερη τιμή από όλα τα άλλα, ενώ η διάθεσή τους γίνεται σχεδόν αποκλειστικά μέσω διαδικτύου.
Ρεκόρ – εξαγωγών
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2020, την πρώτη χρονιά της ζωής μας με την πανδημία, οι εξαγωγές γιαουρτιού στην Κορέα από την Ελλάδα σημείωσαν ρεκόρ φτάνοντας τα 524.000 δολάρια. Με βάση μάλιστα την αξία των εισαγωγών γιαουρτιού στην Κορέα, η Ελλάδα κατείχε μερίδιο 10,1%, αποτελώντας τον τρίτο μεγαλύτερο προμηθευτή της ασιατικής αυτής χώρας σε γιαούρτι. Κυριότερος προμηθευτής είναι οι ΗΠΑ (με μερίδιο 63,1%) και ακολουθεί η Γαλλία με μερίδιο 12,5%.
Το αυθεντικό ελληνικό γιαούρτι είναι ένα αρκετά νέο προϊόν στην κορεατική αγορά, καθώς οι πρώτες μας εξαγωγές (μόλις 2 χιλ. δολ. ΗΠΑ) καταγράφηκαν το 2013. Λόγω όμως της αναμφισβήτητης ποιότητας του προϊόντος και της φήμης που απολαμβάνει ως πλούσιο σε προβιοτικά και ευεργετικό για την υγεία, οι εξαγωγές μας σημείωσαν σταδιακή αλλά σταθερή αύξηση, φτάνοντας το ιστορικό υψηλό των 524.000 δολαρίων κατά το 2020. Μάλιστα το 2013 είχαν εξαχθεί 0,15 τόνοι ενώ το 2020 η ποσότητα γιαουρτιού που εξήχθη από την Ελλάδα στην Κορέα έφτασε τους 54,36 τόνους.
Το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, από όπου και προέρχονται τα παραπάνω στοιχεία, έχει επανειλημμένα απευθύνει διαβήματα στις αρμόδιες κορεατικές αρχές και, πιο συγκεκριμένα, στο Τμήμα Ασφάλειας Ετικετών Τροφίμων (Food Safety Labelling Division) του MFDS και στο Κορεατικό Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Korean Intellectual Property Office – KIPO), επικαλούμενο παραβίαση των όρων υγιούς ανταγωνισμού όπως περιγράφονται στην Συνθήκη των Παρισίων και στην Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών Ε.Ε. – Νοτίου Κορέας και ζητώντας:
- Απαγόρευση της χρήσεως του όρου «Greek Yogurt» στις συσκευασίες προϊόντων που δεν παράγονται στην Ελλάδα,
- Σε διαφορετική περίπτωση, θεσμοθέτηση σαφούς κανονιστικού πλαισίου για το τι συνιστά Greek Yogurt και τι όχι, προκειμένου να προστατευτεί ο καταναλωτής από απόπειρες αποπροσανατολισμού,
- Την απαγόρευση χρήσης σαφών οπτικών αναφορών που παραπέμπουν στην Ελλάδα (ιδίως της ελληνικής σημαίας), και
- Άμεση απαγόρευση κυκλοφορίας προϊόντων «ελληνικού γιαουρτιού σε σκόνη».
Οι διοικητικές διαδικασίες εξέτασης των ελληνικών αιτιάσεων βρίσκονται σε εξέλιξη.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News