Business & Finance Τρίτη 12/10/2021, 11:02
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγκαινιάστηκαν οι νέες εγκαταστάσεις της Pfizer στη Θεσσαλονίκη – «Επένδυση – σταθμός»

Εγκαινιάστηκαν οι νέες εγκαταστάσεις της Pfizer στη Θεσσαλονίκη – «Επένδυση – σταθμός»

«Επένδυση-σταθμό» για τη χώρα συνολικά χαρακτήρισε τις νέες εγκαταστάσεις της Pfizer στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας με το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας και το Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών της φαρμακευτικής εταιρείας, που εγκαινιάστηκαν σήμερα, «η πόλη γίνεται η πρωτεύουσα της εξωστρέφειας, της νέας σκέψης, των νέων αγορών».

Το χρονικό της επένδυσης ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019. Σήμερα απασχολούνται ήδη πάνω από 300 επιστήμονες υψηλού επιπέδου στη Θεσσαλονίκη, ενώ η επένδυση στην πλήρη της εξέλιξή της θα αυξήσει κατά περισσότερο από 650 εκατ. ευρώ το ΑΕΠ της πόλης και θα προσφέρει πάνω από 1.100 θέσεις εργασίας.

«Μαζί με τη Θεσσαλονίκη αλλάζει πρόσωπο όλο η Ελλάδα. Γίνεται έδρα μεγάλων επενδύσεων, προσανατολίζεται στην εξωστρέφεια και την τεχνολογία» τόνισε κατά την ομιλία του στα εγκαίνια ο πρωθυπουργός. Όπως είπε, εντός του επόμενου έτους θα απασχοληθούν στα δύο κέντρα πάνω από 700 άτομα «εργαζόμενοι υψηλών προδιαγραφών σε πολλές ειδικότητες».

«Πιστεύω πως ένας από τους βασικούς λόγους που επιλέξατε να έρθετε εδώ στη Θεσσαλονίκη είναι το άξιο έμψυχο δυναμικό της πόλης. Πρόκειται για τα ελληνόπουλα, που έχουν φύγει στο εξωτερικό και τώρα επιστρέφουν στην πόλη τους» συνέχισε, προσθέτοντας πως «το rebrain Greece γίνεται πραγματικότητα». Ανέφερε ακόμη πως η καρδιά του έμψυχου δυναμικού της Pfizer είναι οι απόφοιτοι των δημοσίων πανεπιστημίων, ιδίως του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, τονίζοντας πως είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τα δύο κέντρα συνεργάζονται με τα ελληνικά ΑΕΙ.

Δήλωσε ακόμη «ενθουσιασμένος» από τους χώρους που είχα την ευκαιρία να επισκεφθεί. «Πρόκειται για ένα εργασιακό περιβάλλον που έρχεται από το μέλλον, προάγει τη συνεργασία, δίνει έμφαση στην ισορροπία ανάμεσα στην δουλειά και τον ελεύθερο χρόνο» τόνισε.

Μπουρλά: Παρούσα στην εθνική προσπάθεια η Pfizer

Για επένδυση που αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας ως κέντρο επιστήμης και τεχνολογίας έκανε λόγο ο CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά. «Σήμερα είναι μία ιδιαίτερη μέρα για τη Pfizer. Είμαι πολύ συγκινημένος που είμαι στην πόλη μου τη Θεσσαλονίκη» ανέφερε κατά την ομιλία του στα εγκαίνια. Τόνισε ακόμη ότι πολλοί συντελεστές έπαιξαν ρόλο στην επένδυση: η πολιτεία, τα πανεπιστήμια, ο τοπικός επιχειρηματικός κόσμος και οι τοπικές αρχές, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς όλους για τη συνεργασία και την υποστήριξη.

Όπως σημείωσε, «οι επενδυτικές κινήσεις της Pfizer είναι απολύτως ευθυγραμμισμένες με τις προτεραιότητες και τη γενικότερη στρατηγική της χώρας». «Είδαμε μέσα στην πανδημία η Ελλάδα επιτάχυνε τις δομικές μεταρρυθμίσεις σε σημαντικούς τομείς όπως ο ψηφιακός μεταχηματισμός που μπορεί να αποτελέσει βάση για την ανάκαμψη της χώρας. Το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης σε ένα νέο προσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας στην κατεύθυνση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας» παρατήρησε, διαβεβαιώνοντας πως «η Pfizer είναι και θα είναι παρούσα σε αυτή την εθνική προσπάθεια». Τόνισε ακόμη πως για την ανάκαμψη της οικονομίας χρειάζονται επενδύσεις και συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Επισήμανε στη συνέχεια πως οι επενδύσεις της Pfizer συμβάλλουν στην εθνική και την τοπική οικονομία με πολλούς τρόπους: «δημιουργούν ευκαιρίες απασχόλησης με εκατοντάδες, ποιοτικές θέσεις εργασίας, συμβάλλουν στην ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος συνεργασιών στη χώρα, υπογραμμίζουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τη δυναμική της χώρας τοποθετώντας δυνατά την Ελλάδα στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη».

Υπογράμμισε ακόμη πως η Ελλάδα έχει το ανθρώπινο κεφάλαιο για να δημιουργήσει μία οικονομία βασισμένη στη γνώση. «Τώρα είναι η ώρα να απελευθερώσει αυτή τη δυναμική», πρόσθεσε.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News