Θύμα στον άγνωστο «πόλεμο» Τουρκίας – Σ. Αραβίας η βιομηχανία της μόδας
Το μάρμαρο για την κλιμάκωση της περιφερειακής σύγκρουσης μεταξύ Άγκυρας και Ριάντ φαίνεται ότι καλείται να πληρώσει η παγκόσμια βιομηχανία μόδας, η οποία έχει πιαστεί στα δίχτυα της τουρκο-σαουδαραβικής σύγκρουσης. Η Σαουδική Αραβία, εδώ και ορισμένες εβδομάδες, έχει επιβάλλει άτυπο εμπάργκο σ’ όλες τις εισαγωγές από την Τουρκία. Αυτό, μεταξύ άλλων, όμως, έχει σημαντικές επιπτώσεις και στη βιομηχανία της μόδας.
H ισπανική Mango, χαρακτηριστικά, διαθέτει εργοστάσιο παραγωγής στη γειτονική χώρα. Παράλληλα, όμως, διατηρεί και περίπου 50 σημεία πώλησης στη Σαουδική Αραβία, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα εφοδιασμού. Σ’ αντίστοιχη κατάσταση έχουν περιέλθει κι άλλες εταιρείες του κλάδου, όπως η σουηδική H&M, η βρετανική Boohoo, η βρετανική Marks and Spencer και η ισπανική Inditex.
Οι παραπάνω επιχειρήσεις, μέχρι στιγμής, εμφανίζονται καθησυχαστικές όσον αφορά τις επιπτώσεις του αραβικού εμπάργκο στην Τουρκία. Όμως, κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, ιδίως αν τα σαουδαραβικά μέτρα διατηρηθούν για αρκετό χρονικό διάστημα. «Οτιδήποτε παράγεται ή περνάει από την Τουρκία, απαγορεύεται στη Σαουδική Αραβία. Αφορά όλους τους παραγωγούς, οι οποίοι έχουν καταστήματα στη χώρα» δήλωσε στους Financial Times ο Μουσταφά Τζουλτέπε, επικεφαλής της Ένωσης Εξαγωγών της Κωνσταντινούπολης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία αποτελεί μία από τις τελευταίες χώρες της Ευρώπης και της κεντρικής Ασίας, οι οποίες διατηρούν μονάδες παραγωγής ρούχων, εξάγοντας προϊόντα αξίας 17,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Την ίδια ώρα, οι συνολικές τουρκικές εξαγωγές προς τη χώρα του Κόλπου ανέρχονται σε 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι τουρκικές εισαγωγές από τη Σαουδική Αραβία προσεγγίζουν τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το άτυπο εμπάργκο στα τουρκικά προϊόντα σχετίζεται με τις καταγγελίες του Ριάντ ότι η Άγκυρα προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τον αραβικό κόσμο, παρεμβαίνοντας σε διάφορες εσωτερικές υποθέσεις. Μάλιστα, παρόμοιες καταγγελίες έχουν διατυπώσει και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι σχέσεις των δύο πλευρών, άλλωστε, έχουν διαρραγεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, κάτι το οποίο αποτυπώνεται σε μια σειρά μετώπων, όπως ο εμφύλιος στη Λιβύη.
Επισήμως η Σαουδική Αραβία ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει επιβάλλει κάποιον περιορισμό στα τουρκικά προϊόντα και ότι δεν έχει παρατηρηθεί μείωση στο εμπορικό ισοζύγιο, πέραν του αντίκτυπου της πανδημίας. «Η χώρα είναι αφοσιωμένη στο ελεύθερο εμπόριο και τις παγκόσμιες συμφωνίες – συνθήκες» διευκρινίζει η κυβέρνηση του Ριάντ. Ωστόσο, ανώνυμη πηγή, μιλώντας στους FT, παραδέχεται ότι το τελευταίο διάστημα «οτιδήποτε κατασκευάζεται ή περνάει από την Τουρκία, δεν επιτρέπεται στη Σαουδική Αραβία».
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News