Business & Finance Παρασκευή 9/10/2020, 13:24 ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Capital Economics: Στενεύουν τα περιθώρια λάθους για την Τουρκία

Ένα «στραβοπάτημα» ακόμη θα ήταν μάλλον αρκετό για να πυροδοτήσει την κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων, αλλά και τη μαζική φυγή από το τουρκικό ενεργητικό. Η προειδοποίηση έρχεται από την Capital Economics, η οποία υπογραμμίζει ότι η εξωτερική πολιτική του Ταγίπ Ερντογάν έχει εξελιχθεί στον βασικό παράγοντα κινδύνου για τις τουρκικές αγορές. 

Σε σημείωμα με τον τίτλο «Η Τουρκία και οι επιπτώσεις της διαμάχης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ» η Capital Economics θυμίζει ότι ενώ Ε.Ε., ΗΠΑ και Ρωσία έχουν ζητήσει τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών, η Τουρκία έσπευσε να εμπλακεί στη διαμάχη, στηρίζοντας τις αεροπορικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν. «Η τουρκική θέση στη διαμάχη δεν εκπλήσσει. Είναι όμως συμβολική της ανταγωνιστικής εξωτερικής πολιτικής, που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια και ακόμη μία κίνηση, η οποία φέρνει την Τουρκία σε αντιπαράθεση με την Ε.Ε. και/ή τη Ρωσία» σχολιάζει η CE. 

Οι αναλυτές της CE επισημαίνουν πως η ιστορία έχει καταδείξει ότι υπάρχει ο κίνδυνος οι προσάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης να ξεπεραστούν από τα γεγονότα. Επικαλούνται το παράδειγμα της κατάρριψης ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από την Τουρκία το 2015, η οποία οδήγησε στην επιβολή αυστηρών κυρώσεων. Το 2018 ήταν η διαμάχη με τις ΗΠΑ για την κράτηση του πάστορα Άντριου Μπράνσον που είχε και πάλι ως αποτέλεσμα τις κυρώσεις.

Οι νέες εντάσεις έρχονται σε μία περίοδο κατά την οποία οι εξωτερικές αδυναμίες της Τουρκίας έχουν χτυπήσει κόκκινο. ΤΟ έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών έχει διευρυνθεί, το βραχυπρόθεσμο εξωτερικό χρέος υπερβαίνει το 20% του ΑΕΠ και τα συναλλαγματικά αποθέματα έχουν υποχωρήσει σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα. «Υπάρχει γενικά η αίσθηση ότι η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας είναι βασική πηγή κινδύνου για τους επενδυτές, που έρχεται να προστεθεί σε άλλους τοπικούς και διενείς παράγοντες» σχολιάζει η CE.

Αυτό αντανακλάται και στο γεγονός ότι η τουρκική λίρα εξακολουθεί να δέχεται ισχυρές πιέσεις παρά την αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα. Το τουρκικό νόμισμα έχει υποτιμηθεί περίπου 14% έναντι του αμερικανικού δολαρίου από τα μέσα Ιουλίου και συνολικά καταγράφει απώλειες άνω του 25% από τις αρχές του έτους. 

Μία κλιμάκωση της διαμάχης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ή/και μία ενίσχυση της απειλκής των κυρώσεων (είτε για τις κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο είτε για την αγορά των ρωσικών S400) θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ένα νέο ξεπούλημα στις αγορές της Τουρκίας, προειδοποιεί η CE. 

To δυσμενές της σενάριο μάλιστα, το οποίο στηρίζεται και στην εμπειρία του 2018, θέλει την λίρα να έρχεται αντιμέτωπη με ημερήσιες «βουτιές» της τάξης του 10%-12% έναντι του δολαρίου και τις αποδόσεις των τουρκικών ομολόγων να ακολουθούν την ανιούσα. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, ωστόσο, είναι οι έντονες αναταράξεις στις αγορές της Τουρκίας να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα και στον τουρκικό τραπεζικό τομέα, καταλήγει η CE. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News