Mπορεί η Ευρωζώνη να αποφύγει την «παγίδα» του αποπληθωρισμού;
Το αρνητικό σπιράλ των τιμών καταναλωτή αποτελεί μια από τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς οι περιορισμοί και η εργασιακή ανασφάλεια βάζουν φρένο στις δαπάνες. Η άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου επιτείνει το πρόβλημα, εγείροντας τον κίνδυνο να βρεθεί η Ευρωζώνη σε μια «παγίδα» αποπληθωρισμού.
Οι πιο αδύναμες οικονομίες της Ζώνης του Ευρώ κι εκείνες που στηρίζονται περισσότερο στην παροχή υπηρεσιών -όπως οι οικονομίες του Νότου- διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο. Τα τελευταία στοιχεία της Eurostat για τις τιμές καταναλωτή δείχνουν ότι εκ των επτά χωρών της Μεσογείου και της Αδριατικής Θάλασσας, θετικό ποοσοστό πληθωρισμού έχουν μόνο Ισπανία και Μάλτα. Η Ελλάδα συνεχίζει να διατηρεί το αρνητικό ρεκόρ, με. αποπληθωρισμό 2% ενώ και στην Ισπανία καταγράφονται αρνητικοί ρυθμοί -0,9% στις τιμές καταναλωτή.
Μέχρι στιγμής, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται να μην προβληματίζεται ιδιαίτερα για τον αποπληθωρισμό. Αναλυτές και παράγοντες των αγορών έχουν σχεδόν προεξοφλήσει ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα ενίσχυση των μέτρων στήριξης, ώστε να στηρίξει την οικονομία μπροστά στο σοκ από το δεύτερο κύμα του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Με βάση τις τελευταίες προβλέψεις, ο πληθωρισμός -που έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2016 και στο αρνητικό -0,3%- θα επιστρέψει σε θετικό έδαφος την επόμενη χρονιά.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θεωρεί ότι η Ευρωζώνη δεν αντιμετωπίζει αποπληθωριστική απειλή. Αυτή την άποψη φαίνεται να συμμερίζονται και αρκετοί οικονομολόγοι, που θεωρούν ότι μια ταχεία επιστροφή στην ανάκαμψη μόλις υποχωρήσει η κρίση θα συνοδευθεί και με άρση των αποπληθωριστικών πιέσεων.
«’Οταν επανέλθει η οικονομίά, τότε θα δούμε και πάλι άνοδο των τιμών», επισημαίνει ο Γιεσούς Φερνάντες-Βιλαβέρντε, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.
Ακόμη και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του «στοιχημάτιζε» σε μια ανάκαμψη. Παρότι αναγνωρίζει ότι η πτωτική πορεία των τιμών αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τις δαπάνες και βαθαίνει την ύφεση, «όταν η οικονομία ανακάμψει την επόμενη χρονιά, τότε και το ποσοστό του πληθωρισμού θα είναι θετικό».
Ένας παράγοντας που θα μπορούσε να στηρίξει τις χώρες της Νότιας Ευρώπης είναι το Ταμείο Ανάκαμψης 1,8 τρισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα αποδεσμεύσει επιχορηγήσεις και φθηνά δάνεια στις χώρες που έχουν πληγεί από την πανδημία.
Αυτή η ανάσα ρευστότητας θα μπορούσε να συμβάλει και στη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των χωρών-μελών της Ζώνης του Ευρώ. Γι’ αυτό και η ΕΚΤ έχει επανειλημμένως ζητήσει τη μονιμοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης ως εργαλείου διαχείρισης κρίσεων.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News