ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση 3% στα έσοδα τον Ιούνιο – «Τα στοιχεία δείχνουν ανάκαμψη – Ρίσκο στον τουρισμό»

Στα 3,3 δισ. ευρώ τα φορο-έσοδα

Αύξηση 3% στα έσοδα τον Ιούνιο – «Τα στοιχεία δείχνουν ανάκαμψη – Ρίσκο στον τουρισμό»

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο, καθώς τα στοιχεία του προϋπολογισμού δείχνουν αύξηση στα έσοδα από φόρους, παρά τους κινδύνους που απορρέουν από τον τουρισμό.

Πιο συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2021 τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 3,332 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 97 εκατ. ευρώ ή 3% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην επεξηγηματική έκθεση του μεσοπρόθεσμου πλαισίου 2022 – 2025.

Τα στοιχεία αυτά, όπως επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, επιβεβαιώνουν την έναρξη της οικονομικής ανάκαμψης, η ιδιαίτερη δυναμική της οποίας είναι σημαντικό να διατηρηθεί στους κρίσιμους οικονομικά μήνες που ακολουθούν.

Κλειδί γι αυτό, πρόσθεσε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου, είναι η συνέχιση της μαζικής συμμετοχής των πολιτών στην εθνική εκστρατεία εμβολιασμού, η εξέλιξη της οποίας αποτελεί το πλέον κρίσιμο μέγεθος όχι μόνο για τη δημόσια υγεία αλλά και για την οικονομική πολιτική για το υπόλοιπο του 2021.

Όπως αναφέρουν δε, στελέχη του υπουργειου Οικονομικών, ο στόχος του 45% για τα έσοδα του τουρισμού αυτή τη στιγμή  είναι απόλυτα εφικτός. Άλλωστε, οι αεροπορικές αφίξεις είναι στο 70% του 2019. 

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, υπάρχει ο κίνδυνος για τους μήνες Αύγουστο – Σεπτέμβριο, οι οποίοι είναι τουριστικά σημαντικοί, καθώς «δεν ξέρουμε αν τα πράγματα χειροτερέψουν».

«Έχουμε και το πρώτο πεντάμηνο του τουρισμού που έχει χαθεί», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, οι οποίες ωστόσο σημειώνουν με νόημα ότι «αυτό δεν μας απασχολεί καθώς είναι μήνες που δεν υπάρχει μεγάλη τουριστική κίνηση».

Ειδική αναφορά έκανε και στο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίος εγκρίθηκε από το Ecofin και έως το τέλος του μήνα αναμένουμε τις πρώτες εκταμιεύσεις. Τα επόμενα βήματα, όπως επεσήμανε, είναι η υπογραφή των συμβάσεων (την επόμενη εβδομάδα) αλλά και η κύρωση του σχεδίου από την Βουλή.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News