ΕΣΕΕ: Ευκαιρίες συνεργειών και ανάπτυξης σε Εμπόριο και Αγροδιατροφή
Γ. Καρανίκας: «Βασικός ο ρόλος του εμπορίου - Γ. Αγγελοπούλου: Η Ελλάδα μπορεί να διευρύνει την παραγωγική της βάση
Τις πολλαπλές δυνατότητες ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία και την εμπορική επιχειρηματικότητα που μπορεί να προσφέρει η δυναμική εκμετάλλευση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων του αγροτοδιατροφικού τομέα εξέτασε το υβριδικό 5ο Webinar της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, με θέμα «Εμπόριο και Αγροδιατροφή» που πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 30 Ιουνίου, στο Μεσολόγγι, με την υποστήριξη της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Το MoneyReview ήταν εκ των χορηγών επικοινωνίας του webinar.
Κυρίαρχη θέση στον προβληματισμό των διακεκριμένων επιχειρηματιών και εκπροσώπων θεσμικών φορέων που συμμετείχαν στις τέσσερις θεματικές ενότητες του Webinar είχε η διερεύνηση τρόπων δημιουργίας νέων «αλυσίδων αξίας» μεταξύ παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίου, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για τη μετατροπή της Ευρώπης στην πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο έως το 2050.
Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας σημείωσε πως ο αγροδιατροφικός τομέας είναι ένας από τους πλέον δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Τόνισε ότι «οι εξαγωγές ποιοτικών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, εκτός από τη θετική συμβολή στο εμπορικό ισοζύγιο, βοηθούν τη χώρα μας να χτίσει ένα ισχυρό και αναγνωρίσιμο «brandname» στο εξωτερικό, με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα. Βασικό ρόλο καλείται να διαδραματίσει και το ελληνικό εμπόριο τόσο στην τόνωση της εξωστρέφειας και στη διασύνδεση των αγορών όσο και στη διάχυση της τεχνογνωσίας».
Στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα που θέτει για το εμπόριο και την αγροδιατροφή η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο». «Θα θέσει νέους κανόνες, νέες προκλήσεις, αλλά και θα δημιουργήσει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Η Ελλάδα έχει παραγωγική βάση, την οποία μπορεί να διευρύνει και ποιοτικά και ποσοτικά. Και η ελληνική βιομηχανία τροφίμων και ποτών, ο μεγαλύτερος κλάδος μεταποίησης και ο σημαντικότερος εξαγωγές της χώρας μπορεί να δώσει τις κατευθύνσεις», υπογράμμισε.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός παρέθεσε τα βασικά στοιχεία της νέας Εθνικής Στρατηγικής που εκπονεί και υλοποιεί το Υπουργείο για τον αγροδιατροφικό τομέα. «Βασικός μας στόχος είναι να επανατοποθετήσουμε τα ελληνικά τρόφιμα και ποτά στις αγορές του εξωτερικού και να διαφημίσουμε τον διατροφικό μας πλουραλισμό και τη μοναδικότητά των ελληνικών προϊόντων σε όλον τον κόσμο. Αιχμή της στρατηγικής μας είναι η καινοτομία, ο ψηφιακός μετασχηματισμός η εξωστρέφεια και η βιωσιμότητα του εθνικού μας συστήματος τροφίμων», σημείωσε.
Στις προτεραιότητες που έχει θέσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για ενίσχυση του αγροδιατροφικού τομέα επικεντρώθηκε στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης. «Έχουμε προχωρήσει σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, ο οποίος προβλέπει μετάβαση σε έναν αγροτικό τομέα σύγχρονο και ανταγωνιστικό. Αξιοποιούμε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο, κάθε ευκαιρία, κάθε δυνατότητα που μας δίνεται», σημείωσε.
Την καθοριστική συμβολή του Μεσολογγίου στον πρωτογενή τομέα της χώρας ανέλυσε ο Δήμαρχος της Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνος Λύρος υπενθυμίζοντας τα κυριότερα προϊόντα που παράγει η μεσολλογίτικη γη, όπως ελιά Καλαμών, ελαιόλαδο, εσπεριδοειδή, μέλι, σιτηρά, καλαμπόκι κηπευτικά και φυσικά το φημισμένο αυγοτάραχο της περιοχής. «Η ανάγκη για τυποποίηση των ελληνικών προϊόντων είναι αδήριτη, αφού η προστιθέμενη αξία όσων προϊόντων πωλούνται χύμα είναι ανύπαρκτη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
- Καινοτομία και Διαφοροποίηση στα προϊόντα και τις διαδικασίες
Την ανάγκη εκσυγχρονισμού της παραγωγικής διαδικασίας με παράλληλη προσαρμογή της στην πράσινη γεωργία ώστε να δώσει περαιτέρω ώθηση στην ήδη σημαντική εξαγωγική δυναμική του αγροτοδιατροφικού τομέα τόνισαν οι Ομιλητές της Ενότητας με Θέμα: «Εμπόριο και Αγροδιατροφή: Καινοτομία και Διαφοροποίηση στα προϊόντα και τις διαδικασίες». Αναδείχθηκαν οι προτεραιότητες που θα κάνουν ελκυστικό το αγροτικό επάγγελμα και θα διευρύνουν τις προοπτικές ανάπτυξής του: Ψηφιακός μετασχηματισμός της παραγωγικής διαδικασίας, υιοθέτηση Βιώσιμων και Κοινωνικών Υπεύθυνων αρχών στην παραγωγική διαδικασία, ανάπτυξη Έρευνας και Καινοτομίας, Δημιουργία Συνεργατικών Σχημάτων, δικτύωση με Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα και διευκόλυνση στην πρόσβαση στη χρηματοδότηση και σε νέες αγορές. Συμμετείχαν οι: Στεφανία Γεωργακάκου-Κουτσονίκου, Head of Consulting Services της Fresh Point, Στέλιος Δρυς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Food Standard, Ευάγγελος Καλούσης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) & Πρόεδρος στην Τerra Creta SA, Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Pelopac ΑΒΕΕ, Πρόεδρος Αγροδιατροφικής Εξαγωγικής Σύμπραξης ΑΜΚΕ– Agrotechnology Export Cluster, Έλλη Τσιφόρου, Γενική Διευθύντρια της Gaia Επιχειρείν.
- Κυκλική Οικονομία και Στρατηγική Μηδενικής Ρύπανσης στο εμπόριο τροφίμων
Στον κρίσιμο χαρακτήρα της κυκλικής οικονομίας που τονίζεται και από την μεταστροφή των καταναλωτικών και επιχειρηματικών προτύπων εξαιτίας της πανδημίας εστιάσθηκε η Ενότητα με Θέμα: «Κυκλική Οικονομία και Στρατηγική Μηδενικής Ρύπανσης στο εμπόριο τροφίμων». Επισημάνθηκε το γεγονός ότι το εμπόριο λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης και αυτό σημαίνει ότι όλες ο εμπορικές επιχειρήσεις οφείλουν να καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους προς την ανακύκλωση. Επίσης, υπογραμμίσθηκε ότι και το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να εισφέρει σημαντικούς πόρους στην κυκλική οικονομία. Συμμετείχαν οι: Γιώργος Κρεμλής, Ειδικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού για το Περιβάλλον και την Κυκλική Οικονομία. Επίτιμος Διευθυντής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αρμόδιος για θέματα Κυκλικής Οικονομίας του DGENV, Αθανάσιος Σαββάκης, Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος & Διευθύνων Σύμβουλος BioSolids AE, Αδαμάντιος Σκορδίλης, Χημικός Μηχανικός, Διδάκτωρ Μηχανικής Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου του Βερολίνου, Παύλος Τσακίρης, Πρόεδρος της Tsakiris Family, Κωνσταντίνος Τραγούδας, Προϊστάμενος του τμήματος Αειφόρου Ανάπτυξης της Κρι Κρι.
- Δημιουργία συνεργατικών σχηματισμών καινοτομίας έρευνας και ανάπτυξης
Στις αλλαγές που απαιτούνται στην οργανωσιακή κουλτούρα των επιχειρήσεων και στην ενίσχυση των συνεργειών εστίασε η Ενότητα με Θέμα: «Δημιουργία συνεργατικών σχηματισμών καινοτομίας έρευνας και ανάπτυξης». Αναλύθηκε μεταξύ άλλων το πώς τα συνεργατικά σχήματα μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του μικρού μεγέθους του κλήρου, το οποίο παραμένει ένα από τα σημαντικότερα διαρθρωτικά προβλήματα του πρωτογενούς τομέα στην Ελλάδα.
Συμμετείχαν οι: Γεώργιος Αβατάγγελος, Διευθυντής Κέντρων Επιχειρηματικότητας Αγροτικού Τομέα Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Γιαννακάκης, Σύμβουλος Venus Growers και Πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Οργανώσεων Παραγωγών του Νομού Ημαθίας, Γιάννης Μανδάλας, Διευθύνων Σύμβουλος της Mediterra AE Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Βασίλης Μητσόπουλος, Πρόεδρος Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, Χρήστος Σταμάτης, Διευθύνων Σύμβουλος της La Mia Stevia.
- Εξωστρέφεια ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων
Την αυξανόμενη σημασία του εξωστρεφούς προσανατολισμού του αγροδοτοδιατροφικού τομέα για τη συνολική ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας ανέλυσαν οι ομιλητές στην Ενότητα με Θέμα: «Εξωστρέφεια ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων». Ως άξονες αύξησης των εξαγωγών αναφέρθηκε η τυποποίηση και η πιστοποίηση των αγροτικών προϊόντων με βάση τις ανάγκες και τη ζήτηση, ανά αγορά-στόχο. Συμμετείχαν οι: Στέφανος Κομνηνός, πρώην Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Ιδρυτικός Εταίρος της Netrino, Άγις Πιστιόλας, Ζαφείρης Τρικαλινός, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Trikalinos Co.
H σειρά των διαδικτυακών σεμιναρίων που διοργανώνει η ΕΣΕΕ εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Future of Retail 2040, τα συμπεράσματα των οποίων αναμένονται να προσφέρουν το έδαφος για το όραμα της ΕΣΕΕ να δημιουργήσει τη “Λευκή Βίβλο 2040 για το Λιανεμπόριο“.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News