Έπεσαν και επίσημα οι υπογραφές για τη Γραμμή 4 του Μετρό παρουσία του πρωθυπουργού
Ολοκληρώθηκε με κάθε επισημότητα η τελετή της υπογραφής για τη σύμβαση της Γραμμής 4 του Μετρό -μια γραμμή που θα περιλαμβάνει 15 σταθμούς και υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετεί περισσότερους από 300.000 επιβάτες ημερησίως-, στο Άλσος Βεΐκου.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ενώ ήταν παρόντες ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, ο αντιπρόεδρος του ΔΣ και διευθύνων σύμβουλος της Αττικό Μετρό, Νικόλαος Κουρέτας και ο διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΑΒΑΞ, Κωνσταντίνος Μιτζάλης.
Η σύμβαση του έργου είναι ύψους 1,158 δισ. ευρώ όση δηλαδή η αξία της προσφοράς που υπέβαλε-με έκπτωση 12%- το σχήμα Άβαξ-Ghella και Alstom, με το ανεκτέλεστο της Άβαξ να εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί κατά 800 εκατ. ευρώ. Η συνολική δαπάνη είναι 1,6 δισ. ευρώ, ενώ μέρος των κεφαλαίων προέρχεται από το ΕΣΠΑ και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
«Η Κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε ένα έργο σταματημένο, με πολλά και σύνθετα προβλήματα, και είχε ένα στόχο: Να το ξεμπλοκάρει, ώστε μετά από 15 και πλέον χρόνια να μπει σε τροχιά υλοποίησης», τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.
«Πράγματι, πρόσθεσε, τον Δεκέμβριο του 2019 επανεκκίνησε η διαδικασία ελέγχου των υποφακέλων Δικαιολογητικών συμμετοχής και Τεχνικής Προσφοράς, που είχε σταματήσει. Μετά από νέες προσφυγές, δικαιώθηκε τελικά η επιχειρηματολογία της Αττικό Μετρό στο ΣτΕ κι έτσι προχώρησε το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών και φτάσαμε μέχρι την κατακύρωση του έργου.
Ταυτόχρονα, επιλύθηκαν και όλα τα νομικά ζητήματα που τέθηκαν για την εργολαβία των Πρόδρομων Εργασιών. Η σύμβαση υπεγράφη στα τέλη Μαρτίου».
Όπως υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής, οι πρόδρομες εργασίες αφορούν στη μετατόπιση δικτύων Οργανισμών Κοινής Ωφελείας σε όλους τους χώρους που θα γίνουν οι σταθμοί μετρό και τα φρέατα, κυκλοφοριακές μελέτες και παρακάμψεις. Έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες και μέσα στο καλοκαίρι εγκαθίστανται τα πρώτα εργοτάξια.
Όλες αυτές οι ενέργειες έγιναν μέσα σε 23 μήνες και εν μέσω πανδημίας, για αυτό και ο κ. Καραμανλής ευχαρίστησε θερμά τη διοίκηση και τους εργαζόμενους της Αττικό Μετρό.
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης επισήμανε ότι «με τη Νέα Γραμμή 4, περιοχές βγαίνουν από την συγκοινωνιακή απομόνωση, περιουσίες αναβαθμίζονται, οι άνθρωποι έρχονται πιο κοντά με ταχύτητα, ασφάλεια αλλά και τη μικρότερη δυνατή περιβαλλοντική επιβάρυνση. Το μεγαλύτερο δημόσιο έργο υποδομής που υλοποιείται στην Ευρώπη, ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ξεκινά. Με το νέο έργο, εξυπηρετούνται πολλές πυκνοκατοικημένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας, σημαντικά κτίρια και εγκαταστάσεις όπως το ΕΜΠ, η Πανεπιστημιούπολη, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το υπουργείο Πολιτισμού, η Νομική Σχολή, το Μουσείο Μπενάκη. Στην πραγματικότητα δίνει τη δυνατότητα σε πάνω από 300.000 συμπολίτες μας να αφήσουν το αυτοκίνητο. Και να αποσυμφορήσουν τους δρόμους, να βελτιώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των μετακινήσεων και τη ποιότητα της ζωής μας συνολικά».
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Αττικό Μετρό Ν. Κουρέτας είπε ότι είναι το μεγαλύτερο δημόσιο έργο που θα εκτελεστεί τα επόμενα χρόνια και θα εξυπηρετεί καθημερινά 340.000 πολίτες.
Ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας Κωνσταντίνος Μιτζάλης υποσχέθηκε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί με βάση το χρονοδιάγραμμα, στα οκτώ χρόνια από σήμερα, και η εμπειρία της εταιρείας σς αντίστοιχα έργα αποτελούν εγγύηση γι’ αυτό.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News