ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εργασιακό: Με μίνι λίφτινγκ στη Βουλή

Εργασιακό: Με μίνι λίφτινγκ στη Βουλή

Ύστερα από περίπου 20 ημερών δημόσιας διαβούλευσης το εργασιακό νομοσχέδιο σήμερα αναμένεται να έρθει  στην αρμόδια αρμόδια επιτροπή στη Βουλή προς συζήτηση και στην συνέχεια να πάρει το δρόμο του για την Ολομέλεια

Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής

Με ένα μικρό λίφτινγκ έρχεται τελικά το εργασιακό νομοσχέδιο. Οι δύο αλλαγές αφορούν τις παράνομες απεργίες αλλά και τις αποζημιώσεις. Συγκεκριμένα για τις παράνομες απεργίες θα μπαίνει φρένο και δεν θα μπορούν να επναπροκηρυχθούν από ανώτερο συνδικαλιστικό όργανο.  Αναφορικά με τις απολύσεις αναμένεται να αποσυρθούν οι διατάξεις που προβλέπουν την καταβολή αποζημίωσης μέσα σε 4 μήνες αλλά και το ψαλίδισμα της κατά 10%

Τι ισχύει για τη διευθέτηση και τι για τις υπερωρίες

Η καρδιά βέβαια του νομοσχεδίου που έχει προκαλέσει και τις περισσότερες πολιτικές αντιδράσεις αποτελούν η διευθέτηση του χρόνου εργασίας αλλά και οι υπερωρίες .Χθες από το Υπουργείο Εργασίας απαντώντας στις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως το νομοσχέδιο φέρνει απλήρωτες υπερωρίες επισημαίνουν πως η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και οι υπερωρίες είναι δύο διαφορετικά πράγματα, τα οποία δεν πρέπει να συγχέονται. Επιπλέον επισημαίνονται τα εξής:

  • Με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας δεν αυξάνεται ο συνολικός χρόνος της εργασίας, ο οποίος είναι 40 ώρες την εβδομάδα. Αυτό που μπορεί να αλλάξει είναι μόνο η κατανομή του χρόνου. Π.χ. 4ημερη εργασία 10 ωρών την κάθε μέρα και καμία ώρα απασχόλησης την Παρασκευή.
  • Στην περίπτωση των υπερωριών, το όριο των οποίων αυξάνεται σε ετήσια βάση σε 150 ώρες (στο μέσο ευρωπαϊκό όρο), η επιχείρηση είναι αυτή που δηλώνει την πρόθεσή της να απασχολήσει επιπλέον ώρες τον εργαζόμενο,με βάση τις ανάγκες της. Για την επιπλέον αυτή απασχόληση, εάν ο εργαζόμενος θελήσει να εργαστεί υπερωριακά, η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να του καταβάλει πρόσθετη αμοιβή, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η νομοθεσία.
  • Οι υπερωρίες είναι ο χρόνος εργασίας που παρέχει ο εργαζόμενος, όταν ξεπεραστεί το όριο των 40 ωρών την εβδομάδα.

Ψηφιακή κάρτα

Καθιερώνεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας, με την οποία μπορεί να παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο ,ο χρόνος εργασίας του κάθε εργαζόμενου αλλά και οι άδειες του εργαζόμενου. Σε πρώτη φάση η ψηφιακή κάρτα θα εφαρμοστεί σε τράπεζες και βιομηχανία 

Εργασία την Κυριακή

Βάσει διάταξης διευρύνεται η λίστα των επιχειρήσεων που μπορούν να λειτουργούν και τις Κυριακές. Όπως για παράδειγμα  οι επιχειρήσεις παραγωγής – αποθήκευσης – μεταφοράς – διανομής φαρμάκων και παραϊατρικού υλικού, εφοδιαστικής αλυσίδα (“logistics”), κέντρα κοινών υπηρεσιών (“shared services centers”) ομίλων επιχειρήσεων, Κέντρα δεδομένων (“data centers”) και εν γένει μηχανογραφικών κέντρων ομίλων επιχειρήσεων, ψηφιοποίησης έγχαρτου αρχείου, παροχής υπηρεσιών τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης και τεχνικής υποστήριξης πελατών, παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος.

Τηλεργασία

Καθιερώνεται το δικαίωμα αποσύνδεσης του εργαζόμενου εφόσον βρίσκεται εκτός ωραρίου ενώ θα υπάρχει υποχρέωση του εργοδότη να καλύπτει τις δαπάνες για το υλικό εξοπλισμό.

Συνδικαλιστικές οργανώσεις & απεργία

Η καθιέρωση Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων. Παρέχεται η δυνατότητα εξ αποστάσεως ψηφοφορίας για την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων.

Απαγορεύεται η παρεμπόδιση εργαζομένων, οι οποίοι κατά την διάρκεια απεργίας επιθυμούν να εργαστούν, ενώ προβλέπεται προσωπικό ελάχιστης εγγυημένης λειτουργίας κατά την διάρκεια απεργίας

Άδειες

Άδεια πατρότητας 14 ημερών μετ’ αποδοχών.

Γονική άδεια διάρκειας τεσσάρων μηνών -με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για τους δυο μήνες.

Άδεια φροντιστή έως 5 ημέρες τον χρόνο μετ’ αποδοχών.

Τη θέσπιση δικαιώματος απουσίας λόγω ανωτέρας βίας για επείγοντα οικογενειακά ζητήματα 2 φορές το χρόνο (μία ημέρα κάθε φορά).

Ευέλικτες μορφές εργασίας όπως τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο ή μερική απασχόληση για γονείς παιδιών ηλικίας έως και 12 ετών.

Καταπολέμηση της βίας στην εργασία

Προστασία των εργαζομένων που έχουν πέσει  θύματα βίας αλλά και των εθελοντών ακόμη και των αιτούντων εργασίας.

Θέσπιση υποχρεωτικών κωδίκων δεοντολογίας και πολιτικών διαχείρισης εσωτερικών καταγγελιών, διασφαλίζοντας έτσι την προστασία των θυμάτων.

Απαγόρευση καταγγελίας ή λύσης της σύμβασης των εργαζομένων που καταγγέλλουν περιστατικά βίας ή παρενόχλησης, ενώ θα έχουν δικαίωμα να αποχωρήσουν από τον εργασιακό χώρο για ένα χρονικό διάστημα –χωρίς διακοπή μισθοδοσίας- αν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία και την ασφάλειά τους λόγω βίας ή παρενόχλησης.

Ανεξάρτητη αρχή Επιθεώρησης Εργασίας

Το ΣΕΠΠΕ αναβαθμίζεται σε Ανεξάρτητη Αρχή που θα  είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο της εργατικής νομοθεσίας.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News