ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρέχει ο «Άτλας» για ψηφιακή σύνταξη σε όλους έως τον Νοέμβριο

Τρέχει ο «Άτλας» για ψηφιακή σύνταξη σε όλους έως τον Νοέμβριο

Το προηγούμενο καλοκαίρι o Γιάννης Βρούτσης παρουσίαζε την ψηφιακή απονομή σύνταξης μέσω του συστήματος Άτλας. Στην πρώτη φάση εντάχθηκαν οι συντάξεις χηρείας και οι συντάξεις του  πρώην ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση και μέχρι και σήμερα οι δύο αυτές κατηγορίες εκδίδονται ψηφιακά. Το αρχικό χρονοδιάγραμμα  έθετε τον Μάρτιο του 2021 ως ορόσημο για όλες τις συντάξεις αναπηρίας όσο και για τις γήρατος των υγειονομικών.

Βάσει του αρχικού προγράμματος οι συντάξεις του πρώην ΙΚΑ θα εκδιδόταν ψηφιακά μέχρι τον Αύγουστο ενώ η διαδικασία για τα υπόλοιπα ταμεία θα ολοκληρωνόταν μέχρι και το τέλος του 2021.

Παρόλα αυτά το αρχικό στάδιο του χρονοδιαγράμματος δεν τηρήθηκε καθώς λίγο η αλλαγή φρουράς στο Υπουργείο Εργασίας, λίγο πως όλο το προηγούμενο διάστημα στον e-ΕΦΚΑ όπως και όλες οι δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούσαν μόνο με το απαραίτητο προσωπικό λόγω των μέτρων για τον Covid-19, λίγο το γεγονός πως στον ΕΦΚΑ υπήρχε έλλειψη ακόμη και ηλεκτρονικών υπολογιστών, πρόβλημα που φαίνεται πως έχει αντιμετωπίσει ο Κωστής Χατζηδάκης είχαν οδηγήσει την διαδικασία της ηλεκτρονικής απονομής προς τα πίσω.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «MR» το υπουργείο Εργασίας αυτό το διάστημα «τρέχει» με ιλιγγιώδης ρυθμούς την διαδικασία για την ψηφιοποίηση των συντάξεων και την έκδοση τους ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος ΑΤΛΑΣ, η οποία τελικά θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Το νέο χρονοδιάγραμμα για τις ψηφιακές συντάξεις

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΜR» το νέο χρονοδιάγραμμα θέτει ως στόχο την ολοκλήρωση της ψηφιακής απονομής των συντάξεων για όλα τα ταμεία, τον Νοέμβριο. Συγκεκριμένα τον επόμενο  μήνα τον Ιούνιο, ψηφιακά θα εκδίδονται όλες οι συντάξεις αναπηρίας ανεξαρτήτως ταμείου αλλά και οι συντάξεις γήρατος των υγειονομικών, οι συντάξεις δηλαδή των ασφαλισμένων του πρώην ΤΣΑΥ.

Τον Ιούλιο, στην ηλεκτρονική διαδικασία θα συμπεριληφθούν και οι συντάξεις γήρατος για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα δηλαδή του πρώην ΙΚΑ. Το τελευταίο στάδιο της ηλεκτρονικής διαδικασίας θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο. Τότε θα  αποδίδονται ψηφιακά και οι συντάξεις γήρατος των ελευθέρων επαγγελματιών, δηλαδή των ασφαλισμένων στον τέως ΟΑΕΕ και στο τέως ΕΤΑΑ.

Η απονομή σύνταξης βέβαια ηλεκτρονικά  όπως τονίζουν στελέχη του Υπουργείου Εργασίας δεν αφορά παλιά συνταξιοδοτικά αιτήματα αλλά νέα αιτήματα που θα κατατεθούν τους επόμενους μήνες και εφόσον θα έχει εφαρμοστεί βάσει του νέου χρονοδιαγράμματοςγια κάθε κατηγορία η ηλεκτρονική απονομή. Για παράδειγμα ένας ασφαλισμένος του ΙΚΑ που θα καταθέσει αίτημα συνταξιοδότησης τον Ιούλιο θα μπορεί να την καταθέσει ηλεκτρονικά και η απονομή της οριστικής σύνταξης να γίνει ψηφιακά εντός 2 μηνών. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News