ΟΟΣΑ: Μόλις στο 0,9% η ανάκαμψη της Ελλάδας το 2021
Διψήφια ύφεση το 2020
Ύφεση της ελληνικής οικονομίας κατά 10,1% για το 2020, και ασθενής ανάκαμψης 0,9% για το 2021 αναμένει ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), ο οποίος ωστόσο «βλέπει» ισχυρή ανάπτυξη 6,6% το 2022.
«Η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη να συρρικνωθεί κατά 10,1% το 2020 και να ανακάμψει σταδιακά το 2021, καθώς η συνεχιζόμενη πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα επιβαρύνουν τον κλάδο των υπηρεσιών, τις εξαγωγές, την εργασία και τις επενδύσεις» σημειώνει, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της έκθεσης για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook).
Μάλιστα, εκτιμά ότι η πραγματική ανάκαμψη της οικονομίας θα ξεκινήσει το 2022, όταν και ο ιός τεθεί υπό έλεγχο, χάρη στην ευρεία ανάπτυξη του εμβολίου, τη χαλάρωση των παγκόσμιων περιορισμών και την υλοποίηση νέων επενδυτικών projects.
Τονίζει βέβαια, ότι ένας ταχύτερος του αναμενομένου έλεγχος της πανδημίας θα επιταχύνει την ανάκαμψη, θα περιορίσει τον κίνδυνο αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και θα αποτρέψει τη μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος.
Ειδική μνεία κάνει και στα μέτρα στήριξης της οικονομίας, θεωρώντας ότι η επέκτασή τους θα περιορίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας στην κατανάλωση και το οικονομικό επίπεδο των πολιτών. Θεωρεί δε ότι η κυβερνητική δέσμευση για μείωση του φόρου εισοδήματος και περικοπή των ασφαλιστικών εισφορών θα στηρίξει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της αγοράς εργασίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζει την ανάγκη επέκτασης των προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, διασφαλίζοντας ότι οι εργαζόμενοι θα έχουν όλες τις απαραίτητες ικανότητες για τη μετα-πανδημία αγορά εργασίας.
Υπενθυμίζεται πάντως, ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ύφεση 9,5% για το 2020 και ανάκαμψη 5,7% για το 2021, ενώ το υπουργείο Οικονομικών περιμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 10,5% για το τρέχον έτος και αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,8% το επόμενο έτος.
Ο αδύναμος τουρισμός υπονομεύει την οικονομία
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι τουριστικές αφίξεις αποδείχθηκαν εξαιρετικά αδύναμες κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν, κάτι το οποίο επηρέασε αρνητικά τη ζήτηση, την αγορά εργασίας και τις εξαγωγές. Στο γ’ τρίμηνο του 2020, για παράδειγμα, ο τζίρος των κλάδων διαμονής και υπηρεσιών τροφίμων ήταν κατά τουλάχιστον 50% χαμηλότερος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της εγχώριας ζήτησης, την αξιοσημείωτη κάμψη στους τομείς της βιομηχανίας και του εμπορίου, αλλά και την υποχωρήση του αριθμού των θέσεων εργασίας.
Την ίδια ώρα, το νέο lockdown, το οποίο ετέθη σε ισχύ στις αρχές Νοεμβρίου, αναμένεται να συμβάλει στην περαιτέρω αποδυνάμωση της καταναλωτικής ζήτησης και των εξαγωγών, επηρεάζοντας και το α’ τρίμηνο του 2021. Η ανάκαμψη δε των δύο παραπάνω κλάδων αναμένεται να είναι σταδιακή, καθώς η εν εξελίξει υγειονομική κρίση πλήττει την καταναλωτική εμπιστοσύνη και ενισχύει την αβεβαιότητα.
Από το 2022 η ανάκαμψη
«Η υγειονομική κατάσταση εκτιμάται ότι θα βελτιωθεί στις αρχές του 2022, όταν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θα καταστεί ευρέως διαθέσιμο, στηρίζοντας την προβλεπόμενη ανάκαμψη των υπηρεσιών, των εισοδημάτων και της εργασίας» επισημαίνει ο ΟΟΣΑ.
Ειδική μνεία κάνει και στο Ταμείο Ανάκαμψης, εξηγώντας ότι το φιλόδοξο επενδυτικό project θα αρχίσει να υποστηρίζει την εγχώρια ζήτηση προς τα τέλη του 2021 -και όχι νωρίτερα.
Νέα μέτρα για τις τράπεζες
Τέλος, ο ΟΟΣΑ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στα προβλήματα των τραπεζών, εκτιμώντας ότι οι παρούσες οικονομικές συνθήκες θα συμβάλλουν στην αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), παρά τα μέτρα της κυβέρνησης και την υλοποίηση του «Ηρακλή».
«Απαιτούνται περαιτέρω δράσεις για την ενίσχυση των κεφαλαίων των τραπεζών και την ικανότητα χρηματοδότησης των επενδύσεων στην ελληνική ανάκαμψη» καταλήγει ο Οργανισμός, κάνοντας λόγο για μέτρα, τα οποία θα βοηθήσουν την στροφή των τραπεζών προς συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας, όπως το εμπόριο και η καινοτομία.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News