Η μεταρρύθμιση του ESM ισχυροποιεί την Ευρωζώνη
Σε συμφωνία να χρησιμοποιήσουν τον ESM ως έκτακτο στήριγμα (backstop) για την χρηματοδότηση του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης (SRF) των τραπεζών της Ευρωζώνης, κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο σημερινό Eurogroup, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο. Η πολιτική αυτή συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης – η οποία χρειάζεται να επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια – ανοίγει το δρόμο για την ολοκλήρωση των πιο αμφιλεγόμενων σημείων της τραπεζικής ενοποίησης, όπως είναι το εναιαίο πλαίσιο ασφάλισης καταθέσεων.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόνοχιου χαρακτήρισε τη συμφωνία αυτή ως ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα στο δρόμο για την ισχυροποίηση της τραπεζικής ένωσης αλλά και στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας στήριξης της οικονομικής ανάκαμψης της Ευρωζώνης. Ενα σταθερό τραπεζικό σύστημα θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρώπη, προσέθεσε, αναφερόμενος συγχρόνως και στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για μείωση των κινδύνων στους ισολογισμούς των τραπεζών.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Ολαφ Σολτς ανέφερε ότι η συμφωνία, που είχε παγώσει από πέρυσι, θα καταστήσει την Ευρωζώνη πιο σταθερή και ανθεκτική σε μελλοντικές κρίσεις. “Υπάρχουν αποφάσεις, ειδικά σε επίπεδο Ε.Ε. που φαίνονται τόσο τεχνικές που είναι δύσκολο να αναγνωριστεί ο πολιτικός τους αντίκτυπος σε πρώτη φάση”, συμπλήρωσε ο Σολτς. Αναφερόμενης στη σημερινή συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του ESM, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι ενδυναμώνει το ευρώ και ολόκληρο το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Στόχος μας, όπως είπε, είναι να καταστήσουμε την Ευρωζώνη πιο ισχυρή απέναντι σε κερδοσκοπικές επιθέσεις.
Το backstop θα τεθεί σε ισχύ το 2022, δύο χρόνια ενωρίτερα απ΄ό,τι είχε προγραμματιστεί αρχικά. Ο Ντόνοχιου ανέφερε ότι η τελική συμφωνία ήταν αποτέλεσμα σημαντικής προόδου όσον αφορά στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης. Οι αξιωματούχοι περίμεναν ότι το Eurogroup θα κατέληγε σε συμφωνία από τη στιγμή που οι χώρες του Βορρά και η Ιταλία άφησαν στην άκρη τις ανησυχίες τους για κάποια σημεία του πακέτου ανάκαμψης της Ευρωζώνης. Κάποιες πρωτεύουσες, όπως το Βερολίνο και η Χάγη πίεζαν αρχικά για σημαντική μείωση των επισφαλών δανείων στα τραπεζικά συστήματα χωρών του ευρωπαϊκού Νότου ως προϋπόθεση για την ενεργοποίηση του backstop.