S&P Globe: «Αρκετά πιθανή» και νέα αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου
«Αρκετά πιθανή» και νέα αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας τους επόμενους 12 μήνες θεωρούν κορυφαίοι αναλυτές του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P Global, αν και η προοπτική επιστροφής της χώρας μας στην πολυπόθητη βαθμίδα του investment grade απέχει ακόμη αρκετό δρόμο.
Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, η οποία είχε βρεθεί πριν από μία δεκαετία στο επίκεντρο της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, απέχει ακόμη δύο βαθμίδες από το επίπεδο του investment grade μετά και τη νέα αναβάθμισή της από τον οίκο S&P την Παρασκευή, παρά το γεγονός ότι η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού έχει ωθήσει την αναλογία χρέους ως προς το ΑΕΠ πάνω από το 200%.
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μία σειρά από αναβαθμίσεις, καθώς έχουν πλέον απομακρυνθεί οι φόβοι για έξοδο από την Ευρωζώνη, ενώ η εκτεταμένη στήριξη από την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ έχουν περιορίσει σημαντικά τις πιέσεις χρηματοδότησης.
Ερωτηθείς για την πιθανότητα νέας αναβάθμισης το επόμενο έτος, ο κορυφαίος αναλυτής του οίκου για την Ευρώπη Φράνκ Γκιλ δήλωσε στο Reuters ότι «ναι, είναι αρκετά πιθανό», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η χώρα θα ωφεληθεί σημαντικά από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε..Στο πλαίσιο του σχεδίου, η Αθήνα θα λάβει επιχορηγήσεις ύψους 19,4 δισ.ευρώ και δάνεια 12,6 δισ.ευρώ έως το 2026. Ο S&P εκτιμά ότι τα νέα κονδύλια θα στηρίξουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 8% έως 18% από τα επίπεδα του 2020 έως το 2026.
Στο ερώτημα εάν η αύξηση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας στη βαθμίδα investment grade είναι στα «σκαριά», ο Γκιλ απάντησε ότι θα χρειαστεί ακόμη λίγο διάστημα.
Σημειώνεται ότι η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να είναι κατά 30% ασθενέστερη από τα επίπεδα που βρισκόταν πριν από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2007. Είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε. που αξιολογείται σε βαθμίδα χαμηλότερη του investment grade. «Για να επανέλθει η χώρα στη βαθμίδα αυτή, θα χρειαστεί κάποιο διάστημα. Το ελληνικό αξιόχρεο απέχει ακόμη από το επίπεδο αυτό κατά δυό βαθμίδες και θα χρειαστεί μεγαλύτερη πρόοδος ως προς τη μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ, κάτι που θα γίνει μέσω μίας δυναμικής οικονομικής ανάπτυξης», προσέθεσε ο Γκιλ.
moneyreview.gr με πληροφορίες από REUTERS
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News