Business & Finance Σάββατο 3/04/2021, 21:34
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιανεμπόριο: Ολα τα μέτρα για την επανεκκίνησή του

Λιανεμπόριο: Ολα τα μέτρα για την επανεκκίνησή του

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση με τα μέτρα για την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου που θα ισχύσουν από Δευτέρα, 5 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00.

Το λιανεμπόριο στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου θα λειτουργήσει ως εξής:

* Με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής των αγαθών με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εκτός καταστήματος (click away) κατόπιν ραντεβού και

* Με τη διαδικασία του εξ αποστάσεως καθορισμού ραντεβού με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εντός καταστήματος (click inside).

Ειδικότερα, θα πρέπει να υπάρχει καταχώρηση της παραγγελίας/ραντεβού από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία), ή του ραντεβού, είτε μηνύματος SMS που φέρει τα εξής στοιχεία: επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της επιχείρησης, καθώς και το χρονικό διάστημα παραλαβής. Η παραλαβή θα πρέπει να γίνει από ένα άτομο και μόνο και η πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.

Κατά την παραλαβή εκτός καταστήματος (click away) θα πρέπει να τηρείται ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών, ο μέγιστος αριθμός των ατόμων στην αναμονή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 9 άτομα και ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής θα πρέπει να είναι μάξιμουμ 10 λεπτά.

Στην περίπτωση αγοράς και παραλαβής εντός καταστήματος (click inside), η επιχείρηση υποχρεούται να αναρτά με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο τον μέγιστο αριθμό καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος τηρουμένης της αναλογίας ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με μέγιστο αριθμό τα 20 άτομα.

Σε ο,τι αφορά στο ωράριο, προβλέπεται προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Σάββατο και απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Σημειώνεται ότι, για τις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου, διατηρείται η αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου shops in a shop. Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν τα εμπορικά κέντρα, τα εκπτωτικά καταστήματα και τα εκπτωτικά χωριά εξαιρουμένων των φαρμακείων και των σούπερ μάρκετ τα οποία λειτουργούν υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές.

Ωστόσο, στις περιοχές «αυξημένου κινδύνου» επιτρέπεται η λειτουργία των παραπάνω δραστηριοτήτων.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέχεια έκτακτης συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας και λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερα ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας, αποφασίζεται η αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου στις τρεις αυτές περιφερειακές ενότητες έως τη Δευτέρα 12 Απριλίου.

Ως συνέπεια αυτής της αναστολής, τα σούπερ μάρκετ της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης δεν θα πωλούν όλα τα προϊόντα, όπως στις περιοχές όπου ανοίγει το λιανεμπόριο τη Δευτέρα.

Σε ό,τι αφορά στα καταστήματα εντός των αεροδρομίων της χώρας, σημειώνεται ότι επιτρέπεται η λειτουργία τους.

Για τις λαϊκές αγορές (συμπεριλαμβανομένων και των βιολογιών αγορών) επεκτείνεται ο χώρος τους και αν δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο, τότε δραστηριοποιείται το 50% των κλάδων παραγωγών και εμπόρων με 5 μέτρα απόσταση μεταξύ των πάγκων και 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ των ατόμων.

 

Ο κόφτης και οι ελπίδες 

Τα καταστήματα θα μπορούν να υποδέχονται εντός μόνο έναν πελάτη ανά 25 τ.μ. του καταστήματός τους με μέγιστο όριο 20 τους πελάτες, ακόμη και εάν πρόκειται για πολύ μεγάλους χώρους. Ο «κόφτης» αυτός είχε ως αποτέλεσμα η αλυσίδα IKEA να αποφασίσει να κρατήσει κλειστά στους πελάτες τα μεγάλα καταστήματά της, επιτρέποντας τη λειτουργία μόνο με click away.

Από την πλευρά της η Jumbo θα κρατήσει κλειστά μόνο τα καταστήματα των Σπάτων, του Αμαρουσίου στο Avenue, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Τα υπόλοιπα θα λειτουργήσουν με click inside. Ωστόσο το ραντεβού θα ισχύει για ένα άτομο αποκλειστικά, το οποίο και δεν θα μπορεί να παραμένει στο κατάστημα περισσότερο από 30 λεπτά.

Ακόμη και έτσι πάντως με το υβριδικό έστω άνοιγμα να έρχεται πριν από το Πάσχα τα καταστήματα ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να διασώσουν ένα μέρος του τζίρου. Ο Απρίλιος συνήθως σηματοδοτεί την έναρξη της ανοιξιάτικης σεζόν, ειδικά για τα καταστήματα ειδών μόδας, ενώ πάντα περιλαμβάνει τις πασχαλινές αγορές. Μεγάλη προσδοκία όλων βέβαια είναι ότι το άνοιγμα θα είναι οριστικό και δεν θα έχουμε άλλο πισωγύρισμα. 

 

Αντιδράσεις για το «κόκκινο» σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη

Ύστερα από εισήγηση των ειδικών η Πολιτική Προστασία ανακοίνωσε σήμερα ότι από τις 5 έως τις 12 Απριλίου αναστέλλεται η απόφαση για άνοιγμα των καταστημάτων σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη. Η απόφαση της τελευταίας στιγμής πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις. 

Σε ανακοίνωσή της η ΕΣΕΕ κάνει λόγο για ακατανόητο «μπρος- πίσω», σημειώνει πως ο εμπορικός κόσμος δικαιούται και απαιτεί σεβασμό και καλεί τις αρχές να επαναξετάσουν τα δεδομένα.  «Τι άλλαξε στην πορεία της πανδημίας στις συγκεκριμένες περιοχές, το οποίο δεν μπορούσαν την περασμένη Τετάρτη να εντοπίσουν ή να διαβλέψουν οι ειδικοί εμπειρογνώμονες; Γιατί δημιουργούν φρούδες ελπίδες και υποβάλλουν σε «σκωτσέζικο ντους» τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους τους που έχουν «γονατίσει» κυριολεκτικά ύστερα από το πεντάμηνο, σκληρό lockdown»; αναρωτιέται ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ. 

Να αναιρέσει την απόφαση καλεί την κυβέρνηση και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της πόλης (ΕΕΘ), Μιχάλης Ζορπίδης. «Καλούμε την κυβέρνηση, την ύστατη στιγμή, να αναιρέσει την απόφαση για μη άνοιγμα του λιανεμπορίου, να δώσει την ελπίδα στους χιλιάδες επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης και μαζί και την ασφαλή διέξοδο στους Θεσσαλονικείς να κινηθούν σε ασφαλές υγειονομικό περιβάλλον τηρώντας τα μέτρα, που ήδη έχουν εφαρμόσει οι επαγγελματίες», τονίζει σε ανακοίνωσή του.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, που κάνει λόγο για «αιφνιδιαστική» και «δυσάρεστη» εξαίρεση. «Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις έκαναν τον προγραμματισμό τους, και μετά από τόσους μήνες πιστής αντιμετώπισης των μέτρων, μήνες οικονομικής ζημίας και κλειστών καταστημάτων, δικαιούνται καλύτερης αντιμετώπισης», σημειώνει χαρακτηριστικά, και τονίζει ότι «οι συνεχείς αλλαγές αποφάσεων και οι ανατροπές απομειώνουν την αξιοπιστία, προκαλούν σύγχυση και εν τέλει υποσκάπτουν τη συλλογική προσπάθεια» τονίζει.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News