Xρ. Σταϊκούρας: Γιατί είναι αναγκαία η ΑΜΚ στην Τράπεζα Πειραιώς
«Οι επιλογές ΣΥΡΙΖΑ έπληξαν τις τράπεζες, αύξησαν τα κόκκινα δάνεια»
Στις επιλογές της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο του 2015 απέδωσε ο υπουργός Οικονομικών τη συρρίκνωση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών και την άνοδο των κόκκινων δανείων που διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα όλη την περίοδο διακυβέρνησης της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στη συζήτηση που διεξάγεται αυτή την ώρα στη Βουλή με θέμα το τραπεζικό σύστημα και την επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας Πειραιώς ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε στις διαδοχικές ανακεφαλαιαποιήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών το 2012, το 2014 και το 2015, επισημαίνοντας τους δυσμενείς όρους με βάση τους οποίους έγινε η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση του 2015 επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ.
Ο υπουργός Οικονομικών έκανε εκτενή αναφορά στην περίπτωση της τράπεζας Πειραιώς και στην ανάγκη που υπαγορεύει η επικείμενη ΑΜΚ προκειμένου η Τράπεζα να μειώσει τα κόκκινα δάνεια που έχει στον ισολογισμό της και τα οποία είναι τα υψηλότερα μεταξύ του τραπεζικού συστήματος.
Με βάσει τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (Δεκεμβρίου 2020) η τράπεζα είχε δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων περίπου στο 45%, τον υψηλότερο στην Ελλάδα, και έναν από τους υψηλότερους μεταξύ των συστημικών τραπεζών υπό την εποπτεία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού. «Γίνεται κατανοητό ότι όταν η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα έχει «κόκκινο» το μισό χαρτοφυλάκιο δανείων της, υπάρχει πρόβλημα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και πρόβλημα δυνατότητας χρηματοδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, και διάχυσης της ευνοϊκής νομισματικής πολιτικής στην πραγματική οικονομία» υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.
Πρόσθεσε δε πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με βάση το ισχύον πλαίσιο, το εποπτικό κόστος του να διακρατά μια τράπεζα «κόκκινα» δάνεια στον ισολογισμό της είναι υψηλό, και ολοένα αυξανόμενο.
Οι επιπτώσεις για το σύστημα
Όπως είπε η μη εξυγίανση του ισολογισμού της τράπεζας «θα παγίδευε το πιστωτικό ίδρυμα σε αδυναμία μεγέθυνσης του ισολογισμού της και παραγωγής οργανικών κερδών, εν μέσω ολοένα αυξανόμενων εποπτικών απαιτήσεων και δυσχερούς πρόσβασης στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου. «Αυτό πιθανότατα θα οδηγούσε σε εφαρμογή μέτρων εξυγίανσης. Και όπως ελπίζω καταλαβαίνουμε όλοι, το κόστος για καταθέτες και Δημόσιο από τυχόν εφαρμογή μέτρων εξυγίανσης θα ήταν δυσβάστακτο, ενώ θα προέκυπτε ανεπανόρθωτο πλήγμα στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα» τόνισε.
Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ακόμη πως η ανάγκη για άμεση ενίσχυση κεφαλαίων, σε συνδυασμό με τους όρους για τη μετατροπή των Υπό Αίρεση Μετατρέψιμων Ομολογιών (Contingent Convertible Securities – CoCos) σε κοινές μετοχές, που νομοθέτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, είχαν ήδη προεξοφλήσει τη μετατροπή του και απομειώσει την αξία του. Θύμισε δε ότι η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, της 2 Νοεμβρίου 2015, καθόριζε, μεταξύ άλλων, τους όρους και της προϋποθέσεις της μετατροπής.
Αυτοί ήταν:
- Οι ομολογίες μετατρέπονται αυτόματα σε κοινές μετοχές του πιστωτικού ιδρύματος, εάν για οποιονδήποτε λόγο το πιστωτικό ίδρυμα δεν καταβάλει τους καταβλητέους τόκους σε δύο Ημερομηνίες Καταβολής Τόκου.
- Οι κάτοχοι ομολογιών δικαιούνται, στην 7η Επέτειο, να μετατρέψουν τις ομολογίες τους σε κοινές μετοχές του πιστωτικού ιδρύματος.
- Και τέλος, η τιμή μετατροπής για την Τράπεζα Πειραιώς ουσιαστικά ορίστηκε στην ονομαστική αξία των 6 ευρώ.
«Με βάση τα παραπάνω, είναι δεδομένο ότι η τράπεζα χρειάζεται άμεση ενίσχυση κεφαλαίων, και ότι η ιδιωτική συμμετοχή σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα ήταν απίθανη, όσο υπήρχε ο κίνδυνος απίσχνασης των μετόχων από μετατροπή των CoCos σε κοινές μετοχές» ανέφερε.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News