Ποιο είναι το προφίλ των 4,4 εκατ. μη ενεργών οικονομικά ατόμων
Στο 16,2% το ποσοστό ανεργίας
Στο 16,2% διαμορφώθηκε το ποσοστό ανεργίας στο δ’ τρίμηνο του 2020, παραμένοντας αμετάβλητο σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του ίδιου έτους, αλλά και καταγράφοντας μείωση σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 (16,8%).
Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), παρατηρήθκαν στις γυναίκες, στα άτομα ηλικίας έως 24 ετών, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει έως λίγες τάξεις Δημοτικού.
Η αγορά εργασίας είναι σαφές ότι επηρεάστηκε σημαντικά από τα μέτρα του lockdown, αλλά κι από τις δράσεις στήριξης επιχειρήσεων – εργαζομένων, οι οποίες -μεταξύ άλλων- εμπεριείχαν την περίφημη ρήτρα απαγόρευσης απολύσεων.
Έτσι, εξηγείται και το γεγονός ότι παρά στη σταθεροποίηση της ανεργίας, το ποσοστό απασχόλησης μειώθηκε κατά 1,2% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2020 και κατά 0,6% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2019. Σε απόλυτα μεγέθη, μάλιστα, ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 3,878 εκατ. άτομα.
Το μεγαλύτερο ποσοστό εργατικού δυναμικού καταγράφηκε στους άνδρες, στα άτομα ηλικίας 30 – 44 ετών, στην Περιφέρεια Αττικής, στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει τριτοβάθμια εκπαίδευση και στα άτομα ξένης υπηκοότητας.
Αξίζει να σημειωθεί βέβαια, ότι τα άτομα που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εξακολουθούν να θεωρούνται απασχολούμενοι, εφόσον η διάρκεια της αναστολής είναι μικρότερη από 3 μήνες ή αν λαμβάνουν περισσότερο από το 50% των αποδοχών τους.
Την ίδια ώρα, οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή όσοι δεν εργάζονται και δεν αναζητούν εργασίας, διαμορφώθηκαν σε 4,445 εκατ. άτομα, εκ των οποίων τα 3,257 εκατ. ήταν κάτω των 75 ετών. Το ποσοστό της συγκεκριμενης ομάδας αυξήθηκε κατά 1,5% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2020 και κατά 0,8% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2019.
Τι άλλαξε σε απουσίες και ώρες εργασίας
Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο μεταξύ, παρατηρείται ότι -σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2020- η απουσία από την εργασία αυξήθηκε κυρίως στον τομέα που περιλαμβάνει τους κλάδους του εμπορίου, των ξενοδοχείων, των εστιατορίων, των μεταφορών και επικοινωνιών, καθώς και στον τομέα των κατασκευών, ενώ μειώθηκε σημαντικά στον τομέα των άλλων υπηρεσιών.
Ταυτόχρονα, το ποσοστό εργασίας από το σπίτι, δηλαδή το ποσοστό της τηλεργασίας, αυξήθηκε σ’ όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στις χρηματοπιστωτικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες και στις άλλες υπηρεσίες. Οι ώρες εργασίας δε, μειώθηκαν συλλήβδην, με εξαίρεση τις άλλες υπηρεσίες.
Το προφίλ των απασχολούμενων
Κατά το δ΄ τρίμηνο του 2020, οι περισσότεροι απασχολούμενοι εργάζονταν ως μισθωτοί (67,9%), ενώ σημαντικό ήταν και το ποσοστό των αυτοαπασχολουμένων χωρίς προσωπικό (21,3%). Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (γ’ τρίμηνο 2020), προκύπτει μείωση στους μισθωτούς (-2,2%) και στους βοηθούς στην οικογενειακή επιχείρηση (-13,1%) και αύξηση στους αυτοαπασχολούμενους με προσωπικό ή χωρίς προσωπικό (1,8% και 2,5%, αντίστοιχα).
Σε σχέση με το προηγούμενο έτος (δ’ τρίμηνο 2019), παρουσιάζεται αύξηση στους αυτοαπασχολούμενους με προσωπικό (9,7%) και μείωση στις υπόλοιπες κατηγορίες απασχολουμένων. Το ποσοστό μερικής απασχόλησης ανέρχεται σε 7,8%, ενώ το ποσοστό των ατόμων που έχουν προσωρινή εργασία σε 6,5%. Η μερική απασχόληση εμφανίζεται μειωμένη τόσο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (-5,7%) , όσο και σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (-18,1%).
Η προσωρινή απασχόληση, παράλληλα, έχει μειωθεί σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (-10,6%) και σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (-23,2%). Τα επαγγέλματα που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων, είναι οι εργαζόμενοι στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές (23,0%) και οι επαγγελματίες (20,9%).
Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (γ’ τρίμηνο 2020), η μεγαλύτερη αύξηση εμφανίζεται στους επαγγελματίες (5,3%) και η μεγαλύτερη μείωση στους ανειδίκευτους εργάτες, χειρώνακτες και μικροεπαγγελματίες (-10,7%). Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (δ’ τρίμηνο 2019), η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στους επαγγελματίες (9,1%) και στους τεχνικούς και ασκούντες συναφή επαγγέλματα (9,1%). Η μεγαλύτερη μείωση σημειώνεται στους ανειδίκευτους εργάτες, χειρώνακτες και μικροεπαγγελματίες (-13,4%).
Το προφίλ των ανέργων
Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανέργων (22,8%) εργαζόταν στους κλάδους των ξενοδοχείων και της εστίασης. Σε ό,τι αφορά στο επάγγελμα της προηγούμενης εργασίας τους, το μεγαλύτερο ποσοστό (32,0%) απασχολούταν στην παροχή υπηρεσιών ή ως πωλητές. Το ποσοστό των ανέργων που δεν έχουν εργαστεί στο παρελθόν (νέοι άνεργοι) είναι 18,6%.
Η πλειονότητα των ανέργων (66,4%) αναζητά εργασία ένα έτος ή περισσότερο (μακροχρόνια άνεργοι). To 20,0% των ανέργων αναζητά εργασία ως μισθωτός μόνο με πλήρη απασχόληση ενώ το 69,8% αναζητά εργασία με πλήρη απασχόληση αλλά δήλωσε ότι στην ανάγκη θα δεχόταν και μερική. Το ποσοστό των ανέργων που δηλώνουν ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ ανέρχεται σε 15,4%, ενώ το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι λαμβάνουν επίδομα ή βοήθημα από τον ΟΑΕΔ ανέρχεται σε 19,4%.
Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει, επίσης, ότι οι βασικοί λόγοι που σταμάτησαν οι άνεργοι να εργάζονται είναι: α) γιατί η εργασία ήταν περιορισμένης διάρκειας και τελείωσε (32,5%) και β) γιατί απολύθηκαν (21,1%).
Το προφίλ των μη ενεργών
Η πλειονότητα των μη ενεργών ηλικίας 15-74 ετών είτε δεν έχει εργαστεί ποτέ στο παρελθόν (45,9%) είτε έχει περάσει περισσότερα από οκτώ έτη εκτός αγοράς εργασίας (29,6%). Από τα άτομα που εργάστηκαν μέσα στα τελευταία οκτώ έτη, το μεγαλύτερο ποσοστό σταμάτησε να εργάζεται επειδή συνταξιοδοτήθηκε (54,7%) ή επειδή η εργασία του ήταν περιορισμένης διάρκειας και τελείωσε (16,5%).
Οι βασικοί λόγοι που δεν αναζητούν εργασία οι μη ενεργοί, είναι το ότι βρίσκονται σε σύνταξη (36,0%) ή εκπαιδεύονται (24,8%). Τέλος, το 1,2% των μη ενεργών αναζητά εργασία, αλλά δεν είναι άμεσα διαθέσιμο να την αναλάβει, ενώ το 2,4% δεν αναζητά εργασία, επειδή πιστεύει ότι δεν θα βρει ή δεν γνωρίζει πού να απευθυνθεί.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News