Εκκρεμείς συντάξεις: Πώς θα μηδενιστούν
Ένας από τους καυτούς φακέλους που διαχειρίζεται όλο αυτό το διάστημα ο Κωστής Χατζηδάκης είναι και οι εκκρεμείς συντάξεις που ξεπερνούν στο σύνολο τους τις 300.000 (κύριες, επικουρικές, εφάπαξ).
Το μέτρο της προκαταβολής σύνταξης ναι μεν θα δώσει το ποσό της Εθνικής σύνταξης στους συνταξιούχους που δεν έχουν εισόδημα όλο αυτό το διάστημα παρόλα αυτά δεν χτυπάει το πρόβλημα στη ρίζα του, καθώς όλες αυτές οι υποθέσεις θα πρέπει εν τέλει να εκκαθαριστούν.
Σε πρώτη φάση έχουν προσληφθεί 100 συνταξιούχοι του e-EΦΚΑ οι οποίοι λόγω της εμπειρία τους θα βοηθήσουν στην πιο γρήγορη απονομή των συντάξεων. Οι «επιστρατευμένοι» συνταξιούχοι θα υπογράψουν οκτάμηνη σύμβαση έργου χωρίς δυνατότητα ανανέωσης με τον Διοικητή του e-ΕΦΚΑ, με αντικείμενο την υποστήριξη των διαδικασιών απονομής συντάξεων. Η μηνιαία μικτή κατ’ αποκοπή αμοιβή τους ορίζεται σε 700 ευρώ, με την προϋπόθεση επεξεργασίας 60 συνταξιοδοτικών φακέλων το μήνα. Σε περίπτωση επεξεργασίας μικρότερου αριθμού φακέλων, η αμοιβή μειώνεται θα μειώνεται αναλογικά.
Παράλληλα, προωθείται πρόσληψη 150 νέων συμβασιούχων οικονομολόγων με σύμβαση έργου, οι οποίοι θα αμείβονται ανά τεμάχιο κι αυτοί, ώστε να συνδράμουν στο «project» εκκρεμείς συντάξεις.
Ποια είναι τα επόμενα βήματα
Το επόμενο βήμα του υπουργείου Εργασίας αφορά μια νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα απλουστεύονται οι διαδικασίες για την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων.
Ενώ για τον Υπουργό Εργασίας φαίνεται πως είναι σημαντική η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα για την εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων. Στόχος είναι να χρησιμοποιηθούν πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές οι οποίοι θα ασχοληθούν με τους συνταξιοδοτικούς φακέλους.
Χθες ο Κωστής Χατζηδάκης επισκέφθηκε το Περιφερειακό Υποκατάστημα Μισθωτών Αττικής στο κέντρο της Αθήνας και πραγματικά σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook περιέγραψε όχι και μια τόσο ευχάριστη εικόνα. Γραφειοκρατία, χαρτούρα, εργαζόμενοι χωρίς e-mail,ελάχιστες υποδομές είναι κάποιες από τις λέξεις που χρησιμοποίησε ο Υπουργός για να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στο e-EΦΚΑ την ώρα που χιλιάδες ασφαλισμένοι αγωνιούν για την σύνταξη τους.
Η ανάρτηση του κ. Χατζηδάκη
«Οι γραφειοκρατικές κληρονομιές του παλιού ΙΚΑ και του παλιού ΤΕΒΕ που έγιναν χειρότερες με την φύρδην μίγδην συγχώνευση στον ΕΦΚΑ. Οι προσπάθειες της διοίκησης εδώ και ενάμιση χρόνο να καλυτερεύσει η κατάσταση. Αλλά και ο δύσκολος αγώνας που δίνουν οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ να ανταποκριθούν στην έκδοση των συντάξεων μέσα σε στοίβες φακέλων που δεν παραπέμπουν πάντως στο μοντέλο της Δημόσιας Διοίκησης που θέλουμε να δημιουργήσουμε. Και φυσικά οι συνταξιούχοι που τηλεφωνούσαν όση ώρα ήμουν εκεί, πιέζοντας να εκδοθούν οι συντάξεις τους για τις οποίες περιμένουν για μήνες ή και για χρόνια.
Η διοίκηση και οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ σηκώνουν ένα μεγάλο σταυρό. Προσπάθειες εκσυγχρονισμού βέβαια γίνονται. Οι συντάξεις που δόθηκαν το 2020 ήταν κατά 31% περισσότερες από το 2019. Ξεκίνησε τμηματικά η απονομή συντάξεων ψηφιακά και ήδη έχουν δει πάνω από 22.000 τέτοιες συντάξεις (λόγω θανάτου και από τον ΟΓΑ). Έγιναν επίσης πέρσι 1.750.000 ηλεκτρονικές συναλλαγές από τον ΕΦΚΑ. Αλλά, κακά τα ψέματα, το πρόβλημα που έχει κληρονομηθεί από το παρελθόν είναι η “Kόπρος του Αυγείου”. H συγχώνευση χωρίς σχέδιο του 2016 αντί να απλουστεύσει γύρισε προς τα πίσω τα πράγματα. Γι’ αυτό και υπάρχουν από τότε μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην έκδοση των συντάξεων.
Για τις υποδομές δεν υπήρξε καμία ιδιαίτερη φροντίδα. Και ευτυχώς που πριν έρθω εγώ ακόμα στο Υπουργείο παραγγέλθηκαν 1700 νέοι υπολογιστές για να βοηθήσουν τους υπαλλήλους να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους. Και να ξεμπλέξουν από τη χαρτούρα και από τα αρχεία που παραπέμπουν στο απώτερο παρελθόν. Ενδεικτικό είναι ότι το δίκτυο των υπολογιστών, όπως είναι σήμερα, απέχει πολύ από το να θεωρηθεί επαρκές. Όπως και η πρόσβαση των υπαλλήλων σε σύγχρονα κομπιούτερ. Έχουν κομπιούτερ αλλά είναι με Windows του 2000 και ανεπαρκή σε ασφάλεια. Υπάρχει ένα κεντρικό κομπιούτερ και ο υπάλληλος κάνει και χρέη διανομέως των e-mail στους επιμέρους υπαλλήλους. Βάλτε και τις δυσκολίες που έχουν προκύψει με τον κορωνοϊό. Και με το ότι το 50% λειτουργεί εξ αποστάσεως.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας. Και ακόμα περισσότερο αυτά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γρήγορα».
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News