Νέα έξοδος στις αγορές με 30ετές ομόλογο
Το πρώτο μακράς διάρκειας από το 2008
Στην έκδοση 30ετούς ομολόγου προχωράει το αμέσως επόμενο διάστημα το ελληνικό δημόσιο, με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) να επιδιώκει την αξιοποίηση της εκ νέου υποχώρησης του κόστους δανεισμού.
Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς. Ως εντελοδόχες τράπεζες έχουν οριστεί οι BNP Paribas, Goldman Sachs Europe, HSBC, JP Morgan και Εθνική Τράπεζα.
Πρόκειται για τη δεύτερη απόπειρα εξόδου στις αγορές μέσα στο 2021, καθώς στα τέλη Ιανουαρίου είχε προηγηθεί η έκδοση 10ετούς κρατικού ομολόγου, με τον ΟΔΔΗΧ να αντλεί 3,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα, οι προσφορές είχαν αγγίξει τα 29 δισ. ευρώ, με την τελική απόδοση να περιορίζεται στο 0,75% (σ.σ. για πρώτη φορά κάτω του 1% σε 10ετές ομόλογο).
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προγραμματισμός του ΟΔΔΗΧ προβλέπει τον δανεισμό συνολικά 10 έως 12 δισ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές ομολόγων εντός του 2021.
Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, υπενθύμισε ότι πρόκειται για την πρώτη έκδοση ομολόγου, μακράς διάρκειας, από το 2008.
Greece mandates banks for a EUR benchmark 30yr bond issue, the first ultra-long maturity bond for the country since 2008!#kaloriziko
— Alex Patelis (@PatelisAlex) March 16, 2021
Η δημοπρασία του 30ετούς ομολόγου επέρχεται σε συνέχεια των πρόσφατων διαβεβαιώσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ότι τα υπερ-χαλαρά μέτρα στήριξης θα διατηρηθούν έως τουλάχιστον το τέλος των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης.
Μάλιστα, την περασμένη Πέμπτη, κατά την τελευταία -χρονικά- συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, η Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε την επιτάχυνση του ρυθμού αγοράς κρατικών ομολόγων εντός του β’ τριμήνου, στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος PEPP για την πανδημία.
Η παραπάνω εξαγγελία είχε ως αποτέλεσμα την εκ νέου υποχώρηση του κόστους δανεισμού τόσο της Ελλάδας όσο και των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης. Μάλιστα, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου περιορίστηκε -έστω και πρόσκαιρα- ακόμη και κάτω του 0,8%, όταν τις προηγούμενες εβδομάδες έφθασε έως και το 1,1% (σ.σ. το υψηλότερο επίπεδο της πανδημικής κρίσης).
Σήμερα, πάντως, η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων κυμαίνεται στο 0,85%, καταγράφοντας άνοδο 2,4 μονάδων βάσης σε σχέση με την Παρασκευή. Την ίδια ώρα, τα spreads, δηλαδή η απόκλιση σε σχέση με τις αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων, διαμορφώνονται σε 118 μονάδες βάσης.
Όπως έγραφε πρόσφατα η Capital Economics, η απόφαση της ΕΚΤ (σ.σ. για τη διατήρηση των νομισματικών μέτρων) προλειαίνει το έδαφος για τη μείωση του spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, έως και στις 70 μονάδες βάσης στα τέλη του 2021.
Πίστη στα ελληνικά ομόλογα και τα υπόλοιπα της ευρω-περιφέρειας εκφράζει και η JP Morgan, έπειτα από το sell-off στις αγορές ομολόγων. Ο οίκος διατηρεί τις long θέσεις στα ελληνικά 7ετή έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, καθώς με το εν λόγω trade εκφράζει την «εποικοδομητική» -όπως τη χαρακτηρίζει- στάση απέναντι στην Ελλάδα.
Η αξιολόγηση της Ελλάδας από τους διεθνείς οίκους
- «Ba3» από Moody’s
- «BB-» από S&Ρ
- «ΒΒ» από Fitch
- «BB(low)» από DBRS
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News