«ΓΕΦΥΡΑ 2»: Τα κριτήρια, οι «κόφτες» και η επιδότηση – Όλο το προσχέδιο νόμου
Μειωμένα όρια της κρατικής επιδότησης για όσες επιχειρήσεις έχουν δάνεια σε καθυστέρηση ή δάνεια που έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες προβλέπει το πρόγραμμα Γέφυρα του υπουργείου Οικονομικών που οριστικοποιείται ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας. Στόχος να επιβραβευθούν οι συνεπείς δανειολήπτες, αλλά και να δοθούν κίνητρα σε όσες επιχειρήσεις είχαν καθυστερημένες οφειλές προς τις τράπεζες να τις ρυθμίσουν και να επωφεληθούν από την επιδότηση του δημοσίου.
Στο πρόγραμμα Γέφυρα 2 εκτιμάται ότι θα ενταχθούν πάνω από 100.000 επιχειρήσεις και όπως διευκρινίστηκε χθες από το υπουργείο Οικονομικών η περίοδος υποβολής των αιτήσεων θα ξεκινήσει από τον Απρίλιο. Η επιδότηση θα ισχύσει για 8 μήνες και θα δοθεί ανεξάρτητα από το ύψος των οφειλών που έχουν οι επιχειρήσεις προς τις τράπεζες. Θα προβλέπονται ωστόσο κριτήρια και κόφτες, μεταξύ των οποίων το ύψος των καταθέσεων που η επιχείρηση διατηρεί στις εμπορικές τράπεζες, τα χρηματοοικονομικά προϊόντα που έχει στην κατοχή της και το ύψος της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει.
Προϋπόθεση για την ένταξη τόσο των δανείων που είναι σε καθυστέρηση όσο και αυτών που έχουν καταγγελθεί, είναι οι επιχειρήσεις να ρυθμίσουν προηγουμένως τις οφειλές τους με την τράπεζα και να τηρήσουν τη ρύθμιση. Με στόχο να περιοριστεί ο ηθικός κίνδυνος και να αποτραπεί η δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων τα καταγγελμένα δάνεια θα παρακολουθούνται στενά όχι μόνο καθ’ όλη τη διάρκεια της επιδότησης, δηλαδή τους 8 μήνες, αλλά για 18 συνεχείς μήνες, ενώ για τις επιχειρήσεις που είχαν δάνεια σε καθυστέρηση έως 3 μήνες, η παρακολούθηση θα ισχύσει για 12 μήνες.
Η επιδότηση του δημοσίου θα ξεκινά από το 90% το α’ τρίμηνο για τα εξυπηρετούμενα δάνεια και θα μειώνεται στο 80% το β’ τρίμηνο και στο 70% το τελευταίο δίμηνο. Η μηνιαία συνεισφορά του δανείου για τα εξυπηρετούμενα δάνεια δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των:
i) 600 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες ή φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν έχουν εργαζομένους.
ii) 5.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ατομικών επιχειρήσεων, που απασχολούν από 1-10 εργαζομένους και έχουν κύκλο εργασιών έως 2 εκατ. ευρώ
iii) 15.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν από 11 – 50 εργαζομένους και έχουν κύκλο εργασιών έως 10 εκατ. ευρώ
iv) 50.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι και 250 εργαζόμενους και έχουν κύκλο εργασιών έως 50 εκατ. ευρώ.
Για τα δάνεια που είναι σε καθυστέρηση έως 3 μήνες, η επιδότηση θα ξεκινά από το 80% το α’ τρίμηνο και θα μειώνεται στο 70% το β’ τρίμηνο και στο 60% το τελευταίο δίμηνο. Αντίστοιχα η μηνιαία συνεισφορά του δανείου για τη συγκεκριμένη κατηγορία δανείων δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των:
i) 500 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες ή φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν έχουν εργαζομένους.
ii) 4.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ατομικών επιχειρήσεων, που απασχολούν από 1-10 εργαζομένους και έχουν κύκλο εργασιών έως 2 εκατ. ευρώ
iii) 12.500 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν από 11 – 50 εργαζομένους και έχουν κύκλο εργασιών έως 10 εκατ. ευρώ
iv) 40.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι και 250 εργαζομένους και έχουν κύκλο εργασιών έως 50 εκατ. ευρώ.
Για τα καταγγελμένα τέλος δάνεια, η επιδότηση του δημοσίου θα ξεκινά από το 50% το α’ τρίμηνο και θα μειώνεται στο 40% το β’ τρίμηνο και στο 30% το τελευταίο δίμηνο. Αντίστοιχα η μηνιαία συνεισφορά του δανείου για τη συγκεκριμένη κατηγορία δανείων δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των:
i) 300 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες ή φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν έχουν εργαζομένους.
ii) 2.500 ευρώ για τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ατομικών επιχειρήσεων, που απασχολούν από 1-10 εργαζομένους και έχουν κύκλο εργασιών έως 2 εκατ. ευρώ
iii) 7.500 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν από 11 – 50 εργαζομένους και έχουν κύκλο εργασιών έως 10 εκατ. ευρώ
iv) 25.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι και 250 εργαζόμενους και έχουν κύκλο εργασιών έως 50 εκατ. ευρώ.
Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το προσχέδιο νόμου στα Σχετικά Αρχεία.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News