Τα Ευρωπαϊκά όπλα της Ελλάδας στη μάχη κατά της πανδημίας
Του Γιώργου Μοσχόβη
Επικεφαλής (ε.χ.) της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Η εμφάνιση του ιού βρήκε την Ελλάδα στην ανοδική φάση του οικονομικού της κύκλου, με γνώση και εμπειρία από τα μαθήματα του πρόσφατου παρελθόντος και γεμάτη αυτοπεποίθηση για το μέλλον. Σχεδόν έναν χρόνο μετά, με την εξέλιξη μετάδοσης και μετάλλαξης του ιού να τον έχει αναβαθμίσει στη φονικότερη πανδημική κρίση του καιρού μας, σκύβουμε το κεφάλι με σεβασμό στα αθώα θύματα και σφίγγουμε το χέρι των ηρωικών υγειονομικών στελεχών αλλά και των επιστημόνων ερευνητών.
Ελπίζουμε στην αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών, προσβλέπουμε στην ανακάλυψη της θεραπείας και πάντως, δεν καταθέτουμε τα όπλα που καθημερινά συμβάλλουν στο να κρατήσουμε όρθια μία κοινωνία που υποφέρει, μία οικονομία που κλονίζεται, μια γενιά που αγωνιά. Τα όπλα αυτά σήμερα, με την ευρωπαϊκή σφραγίδα αλληλεγγύης, έχουν ως στόχο να επουλώσουν τις πληγές και να απαλύνουν τον κοινωνικοοικονομικό πόνο που επιφέρει η πανδημία. Τα όπλα αυτά, σε συνδυασμό με την ομαλή υλοποίηση του προγράμματος εμβολιασμού για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, σκοπό έχουν να κρατήσουν όρθιες τις υφιστάμενες κοινωνικές και οικονομικές εθνικές δομές, στις οποίες θα στηριχθεί το πρόγραμμα ανοικοδόμησης και ανάκαμψης την επόμενη ημέρα.
Στηρίζοντας την υγεία
Οι περισσότεροι έχουμε δει στις γειτονιές όλης της Ελλάδας, τις περίφημες Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, τα λευκά βανάκια με τους νοσηλευτές που οργώνουν τη χώρα και κάνουν τα διαγνωστικά τεστ για τον Covid-19. Κάθε απόγευμα, τα αποτελέσματα αυτών των τεστ μας ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ και αυτά λαμβάνουν υπ’ όψιν τους οι αρμόδιες επιτροπές των επιστημόνων για την ενίσχυση ή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Αυτό όμως που ίσως να μην είναι ευρέως γνωστό, είναι πως η δημιουργία και ανάπτυξη τους έγινε εφικτή χάρη στη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του ΕΣΠΑ. Σε αντίστοιχη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση άλλωστε, οφείλεται και η ενίσχυση υφισταμένων δομών υγείας της χώρας (νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ΕΚΑΒ κ.α.) μέσω της προμήθειας ιατρο-τεχνολογικού εξοπλισμού αλλά και της πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και επικουρικού προσωπικού για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών που προκάλεσε η πανδημία. Επιπλέον, μέσα από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση των κεφαλαίων συνοχής, το Λιμενικό Σώμα απέκτησε ειδικώς εξοπλισμένα ταχύπλοα σκάφη για τη διακομιδή ασθενών με Covid-19 ενώ συγχρόνως, 12 νέα πλήρως εξοπλισμένα μικρά ασθενοφόρα ρίχτηκαν στη μάχη στα νησιά των Κυκλάδων και τα Δωδεκάνησα.
Προστατεύοντας την απασχόληση
Τα αλλεπάλληλα περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις κράτησαν και κρατούν πολλές επιχειρήσεις κλειστές ή υπολειτουργούσες, θέτοντας σε κίνδυνο εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Πώς θα ήταν δυνατό ένας επιχειρηματίας να είναι σε θέση να καταβάλλει μισθούς όταν η οικονομική δραστηριότητα παραμένει παγωμένη και ο τζίρος μηδενικός; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέπτυξε προγράμματα χρηματοδότησης και προστασίας των θέσεων εργασίας προκειμένου να ενισχύσει τις εθνικές πολιτικές για την απασχόληση, τα προγράμματα ανεργίας και άλλα μέτρα προστασίας των θέσεων εργασίας. Η Ελλάδα έχει ήδη αντλήσει €2,7 δισ. από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE με τα οποία καλύπτει επιδόματα προς εργαζομένους υπό καθεστώς αναστολής εργασίας και των ασφαλιστικών τους εισφορών, ειδικά επιδόματα προς τους αυτοαπασχολούμενους αλλά και την επιδότηση απασχόλησης μέσω του προγράμματος ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ. Με την ευρωπαϊκή στήριξη των εθνικών πολιτικών απασχόλησης, αποφεύχθηκαν μαζικές απολύσεις και εκτόξευση της ανεργίας, συγκρατώντας τη σε επίπεδα συγκρίσιμα με την προ πανδημίας περίοδο. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι παρέμειναν στις δουλειές τους, παρά το ουσιαστικό πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας.
Ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα
Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στήριξε και στηρίζει τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες έχασαν ουσιαστικά το έδαφος κάτω από τα πόδια τους. Μέσα από την παροχή εγγυήσεων για μικρά δάνεια κεφαλαίου κίνησης, με κεφάλαια από το ΕΣΠΑ μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, αλλά και μέσα από την επιδότηση των τόκων υφιστάμενων δανείων τους, χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις παραμένουν ζωντανές να συνεχίσουν τον αγώνα. Συγχρόνως, το εξαιρετικά επιτυχημένο μέτρο του Υπουργείου Οικονομικών, η γνωστή Επιστρεπτέα Προκαταβολή, συγχρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κεφάλαια όπως άλλωστε και η ενίσχυση, με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν ανεπάρκεια ρευστότητας. Επικουρικά στη στήριξη της επιχειρηματικότητας, ευρωπαϊκά κεφάλαια μέσω ΕΣΠΑ χρηματοδοτούν προγράμματα όπως το «e-λιανικό», για την ανάπτυξη/αναβάθμιση και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος e-shop, αλλά και την επιχορήγηση προς τις επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού για την προμήθεια θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου.
Προετοιμάζοντας την επόμενη ημέρα
Η μάχη με την πανδημία δεν έχει τελειώσει… αλλά δε θα αργήσει να τελειώσει – οι εμβολιασμοί εξελίσσονται, η επιστήμη πλησιάζει τη θεραπεία, η κοινωνία αναθαρρεύει. Η επόμενη μέρα θα είναι μία μακρά ημέρα αναλογισμού και σκληρής δουλειάς για την ανοικοδόμηση των κοινωνιών και των οικονομιών της Ευρώπης. Τα όπλα της επόμενης μέρας έχουν και αυτά την Ευρωπαϊκή σφραγίδα και, σε συνδυασμό με τις εθνικές προσπάθειες, θα αποτελέσουν το όχημα μετάβασης σε μία δίκαιη, ψηφιακή και πράσινη εθνική και ευρωπαϊκή ανάκαμψη. Μία ανάκαμψη η οποία στην Ελλάδα, θα μπολιαστεί με πάνω από 30 δισ. ευρώ από το ομώνυμο ευρωπαϊκό ταμείο, ενώ άλλα 38 δισ. ευρώ θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία από τον επταετή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Συνδυαστικά, πρόκειται για μία πανίσχυρη επενδυτική ένεση ύψους σχεδόν 70 δισ. ευρώ εντός των επομένων 7 ετών, η οποία είναι ικανή να πολλαπλασιάσει την ετήσια δύναμη πυρός του υφισταμένου προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και συγχρόνως, να κινητοποιήσει ιδιωτικά επενδυτικά αντανακλαστικά αντίστοιχου ή και μεγαλύτερου μεγέθους. Η τρέχουσα κρίση γεννά μια μοναδική ευκαιρία για τη χώρα μας και για την Ευρώπη. Ωστόσο, τα κεφάλαια από μόνα τους δεν αρκούν. Χρειάζεται δουλειά, αποφασιστικότητα, σύμπνοια, ιδέες, καινοτόμες λύσεις, έξυπνες προτάσεις για να στηθεί και να τρέξει ένα σύγχρονο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς… με ελληνική υπογραφή και ευρωπαϊκή σφραγίδα.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News