Θ. Σκυλακάκης στο «MR»: Μόνιμες μειώσεις σε ασφαλιστικές εισφορές και εισφορά αλληλεγγύης
26 δισ. το κόστος της πανδημίας στα ταμεία το 2020 - Στήριξη για όσο χρειαστεί
Το κράτος έχει τη δυνατότητα να στηρίξει την οικονομία για όσο χρειαστεί. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει σε συνέντευξή του στο «MR» o Θεόδωρος Σκυλακάκης. Η αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως εξηγεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, έχει στοιχίσει ταμειακά 26 δισ. ευρώ έως και το τέλος του 2020, ενώ το κόστος των lockdown υπολογίζεται σε 2,5 με 3 δισ. ευρώ μηνιαίως. Παρόλα αυτά οι ελαφρύνσεις των φορολογικών βαρών παραμένουν προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Στόχος είναι οι μειώσεις σε ασφαλιστικές εισφορές και στην εισφορά αλληλεγγύης να γίνουν μόνιμες.
Όσον αφορά στις προοπτικές της εφετινής ανάπτυξης ο κ. Σκυλακάκης υπογραμμίζει πως είναι πρόωρες οι εκτιμήσεις, αφού δεν έχουμε ακόμη τον χρόνο λήξης της πανδημίας. Αναγνωρίζει πάντως ότι τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα τον Δεκέμβριο και τους δύο πρώτους μήνες του 2021 επηρεάζουν αρνητικά τον ρυθμό ανάπτυξης.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:
Κύριε υπουργέ, η πρώτη ερώτηση είναι αυτή που θα ήθελαν να κάνουν όλοι οι Ελληνες πολίτες και ειδικά όσοι επλήγησαν περισσότερο από την κρίση: για πόσο καιρό αντέχει ακόμα το κρατικό ταμείο να προσφέρει μέτρα στήριξης στις επιχειρήσεις λόγω της κλειστής οικονομίας;
2,5 έως 3 δισ. ευρώ μηνιαίως το κόστος των lockdown
Δεν υπάρχει επιλογή στην ανάγκη στήριξης της οικονομίας. Η οικονομία πρέπει να στηριχθεί και θα στηριχθεί. Η στόχευση όμως σταδιακά θα γίνεται όλο και πιο προσεκτική ώστε να ανταποκριθούμε από πλευράς πεπερασμένων δημοσιονομικών πόρων. Ευτυχώς, σε αντίθεση με όσα πρότεινε η αντιπολίτευση, αποφύγαμε ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα που θα οδηγούσε σε εξάντληση των ταμειακών μας διαθεσίμων και σε βαριά πλήγματα τόσο στην οικονομία, όσο και στα δημόσια οικονομικά. Με μία λογική πρόβλεψη για το τέλος της πανδημίας, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στις βαριές δημοσιονομικές και οικονομικές επιπτώσεις, έχουμε τη δυνατότητα με τις προϋποθέσεις που προανέφερα να στηρίξουμε την οικονομία για όσο χρειαστεί.
Το συνολικό κόστος από τα μέχρι τώρα lockdown σε τι ύψος ανέρχεται; Και σε αυτό το πλαίσιο, των μεγάλων ελλειμμάτων πώς θα επιτευχθεί η μείωση φόρων; Είναι εφικτή;
Το κόστος ειδικά των lockdown ανέρχεται σε 2,5 με 3 δισ. ευρώ το μήνα, ανάλογα με την εποχικότητα και στο βαθμό που το lockdown είναι ολοκληρωτικό. Μέχρι το τέλος του 2020 η πανδημία μας είχε κοστίσει ταμειακά ένα ποσό της τάξεως των 26 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τον λογαριασμό για το 2021 θα τον κάνουμε στη συνέχεια. Σε ό,τι αφορά την επάνοδο της ατζέντας μας, που ήταν βέβαια η μείωση των φόρων και του εργατικού κόστους (δηλαδή των εισφορών), πρώτος στόχος είναι οι μειώσεις που κάναμε σε προσωρινό πλαίσιο για το 2021 και αφορούσαν στις ασφαλιστικές εισφορές και στην εισφορά αλληλεγγύης, να γίνουν μόνιμες. Από εκεί και πέρα η επάνοδος της ατζέντας μας είναι άμεση συνάρτηση της δυναμικής που θα έχει η ανάκαμψη και της επανόδου του Α.Ε.Π. στα προ της κρίσης επίπεδα.
Πρώτος στόχος η μείωση των φόρων και του εργατικού κόστους
Εχετε δηλώσει πριν μερικούς μήνες πως το 2021 θα έχουμε ανάπτυξη 4,5%. Θα το λέγατε ξανά σήμερα;
Είναι βέβαιο ότι τα πρόσθετα μέτρα, που για λόγους υγειονομικούς ελήφθησαν το Δεκέμβριο του 2020 και τους δύο πρώτους μήνες του 2021, επηρεάζουν αρνητικά το ρυθμό ανάπτυξης. Είναι όμως πολύ πρόωρο να εξετάσουμε τον τελικό ρυθμό ανάπτυξης της χρονιάς, αφού δεν έχουμε ακόμη τον χρόνο λήξης της πανδημίας, αλλά ούτε και την δυναμική της ανάκαμψης, που μπορεί να είναι ισχυρότερη αυτής που έχουμε υπολογίσει. Επίσης θα πρέπει να δούμε και τα τελικά στοιχεία του 2020 για να εξακριβώσουμε ποιο θα είναι το αρνητικό μεταφερόμενο μακροοικονομικό κόστος (carry over) από τη μία χρόνια στην άλλη. Όταν υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα πρέπει να κάνει κανείς λίγο υπομονή πριν διατυπώσει προβλέψεις στο βαθμό που δεν είναι θεσμικά αναγκαίο να τις κάνει.
Θολό το τοπίο για την ανάπτυξη το 2021
Προσφάτως βρέθηκε στην Αθήνα τεχνικό κλιμάκιο από τις Βρυξέλλες με το οποίο είχατε συνάντηση, με επίκεντρο το Ταμείο Ανάκαμψης. Πού επικεντρώθηκαν αυτές οι συναντήσεις, πότε πιστεύετε πως θα έρθουν τα πρώτα χρήματα και ποιες είναι οι πρώτες κινήσεις την ελληνικής κυβέρνησης για την αξιοποίησή τους;
Τα πρώτα χρήματα θα έρθουν κυριολεκτικά το πρώτο μέρος του τρίτου τριμήνου του έτους. Οι πρώτες δαπάνες θα γίνουν νωρίτερα και θα αφορούν σε μία σειρά από έργα και προγράμματα όπως τα Eξοικονομώ για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, κάποια ψηφιακά έργα, τα voucher για τα παιδιά ευάλωτων νοικοκυριών που έχουν ανάγκη βοήθειας σε ό,τι αφορά την ψηφιακή εκπαίδευση, μεγάλα προγράμματα κατάρτισης και άλλα. Οι συζητήσεις με τις Βρυξέλλες ολοκληρώνονται, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στις επιλεξιμότητες των έργων και προγραμμάτων που έχουμε προτείνει. Μένει ακόμη δουλειά που συνδέεται με την κοστολόγηση για την οποία ο ανεξάρτητος σύμβουλός μας, μιλά και με τα υπουργεία και με την Επιτροπή. Και βέβαια υπάρχει επιπλέον σημαντική πολιτική δουλειά που αφορά στις τελικές επιλογές που θα κάνει η κυβέρνηση. Είναι μία δουλειά που έχει γίνει χωρίς δημοσιότητα ως επί το πλείστον, για να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε προτάσεις που να είναι κατά το δυνατόν ώριμες. Οι αντικειμενικές δυσκολίες της δημιουργίας ενός προγράμματος αυτού του ύψους, σε τόσο ασφυκτικό χρονικό διάστημα, που περιλαμβάνει και επενδύσεις αλλά για πρώτη φορά και μεταρρυθμίσεις, ήταν τεράστιες. Θα τα καταφέρουμε όμως να στείλουμε έγκαιρα ένα ποιοτικό, αποτελεσματικό και βαθιά μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα στην Ευρωπαΐκή Επιτροπή.
Σταδιακή αλλαγή σκηνικού από το καλοκαίρι και μετά
Ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας πότε πιστεύετε πως θα σταματήσει να υπάρχει; Από το καλοκαίρι και μετά;
Ο άμεσος οικονομικός αντίκτυπος υπολογίζω πως ναι. Ο έμμεσος οικονομικός αντίκτυπος που αφορά και στην διεθνή οικονομία και στις δευτερογενείς συνέπειες της κρίσης πιστεύω (και ελπίζω) ότι θα τελειώσει, με τη μορφή της επανόδου του Α.Ε.Π. στα προ κρίσης επίπεδα κάποια στιγμή εντός του επομένου έτους. Ακόμα όμως είναι πολύ νωρίς για όλους αυτούς τους υπολογισμούς. Διεθνώς υπάρχει σημαντική διχογνωμία, για παράδειγμα για το πότε θα επιστρέψει ο τουρισμός και οι μεταφορές στα προ της κρίσης επίπεδα. Και βέβαια δεν έχει ακόμη λήξει η πανδημία στην Ευρώπη και δεν ξέρουμε πότε θα λήξει στον αναπτυσσόμενο κόσμο, που δεν έχει τις ίδιες δυνατότητες εμβολιασμού με τις αναπτυγμένες χώρες.
Στήριξη για όσο χρειαστεί – Αλλά ολοένα και πιο στοχευμένα μέτρα
Ο πρωθυπουργός έχει πει πως το 2021 δεν θα είναι εκλογικό έτος. Αλλά κάποια στιγμή οι εκλογές θα έρθουν. Εσείς πού θα είστε υποψήφιος;
Είναι το τελευταίο πράγμα που με απασχολεί αυτό τον καιρό. Είναι τόσο μεγάλες οι ευθύνες της περιόδου που δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για προσωπικούς σχεδιασμούς.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News