ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

O ΟΑΕΔ σε app και οι αλλαγές στα επιδόματα ανεργίας

O ΟΑΕΔ σε app και οι αλλαγές στα επιδόματα ανεργίας

Η πανδημία του Covid-19 συνέβαλλε  σίγουρα στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού τόσο των επιχειρήσεων όσο και του Δημοσίου αλλά και του ευρύτερου Δημόσιου τομέα. Ο ΟΑΕΔ από το πρώτο lockdown μετέτρεψε όλες τις προαιρετικές υπηρεσίες σε υποχρεωτικές με στόχο τη δραστική μείωση του συγχρωτισμού στις υπηρεσίες του, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού. Τα επιδόματα μακροχρόνια ανέργων ,το ειδικό εποχικό επίδομα ,οι βεβαιώσεις χρόνου ανεργίας γίνονταν αποκλειστικά και μόνο με την υποβολή αίτησης με ηλεκτρονικό τρόπο.

Από σήμερα o OΑΕΔ περνάει σε μια νέα εποχή καθώς θα παρουσιαστεί η νέα εφαρμογή του για κινητά και tablets  ενώ αλλάζει και τις ψηφιακές υπηρεσίες ενημέρωσης και εξυπηρέτησης των πολιτών. Στη διαδικτυακή παρουσίαση θα συμμετάσχουν ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης και ο Διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης.

Βέβαια ο μετασχηματισμός του ΟΑΕΔ, των προγραμμάτων κατάρτισης  και ανεργίας, αλλά και ο επανασχεδιασμός των επιδομάτων ανεργίας είναι μέσα στις προτεραιότητες του Κωστή Χατζηδάκη τις οποίες μάλιστα είχε αναφέρει κιόλας από την παραλαβή του Υπουργείου Εργασίας.

Ειδικά στα προγράμματα κατάρτισης θα χρησιμοποιηθεί ένα μέρος του κονδυλίου του Ταμείου ανάκαμψης. Στόχος είναι η δημιουργία πολλών και μικρών προγραμμάτων κατάρτισης ενώ η χρηματοδότηση των κέντρων κατάρτισης θα συνδέεται με τα αποτελέσματα της δουλειάς τους.

Πλέον όμως στο προσκήνιο δεν είναι μόνο μετασχηματισμός του ΟΑΕΔ ή των προγραμμάτων κατάρτισης αλλά αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές και στα επιδόματα ανεργίας. Αλλαγές των επιδομάτων ανεργίας περιλάμβανε και το  οριστικό πόρισμα της επιτροπής Πισσαρίδη. Αναλυτικά η πρόταση της επιτροπής είναι να να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού του και κατά βάση να χορηγείται επί ένα 6μηνο με την προϋπόθεση της συμμετοχής του ανέργου σε προγράμματα κατάρτισης.

Επιπλέον προτείνεται  το επίδομα ανεργίας να μην είναι σταθερό και συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό αλλά με τις προηγούμενες αμοιβές του ανέργου. Σύμφωνα με την πρόταση, το επίδομα ανεργίας θα πρέπει να  οριστεί στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα 3 έτη με ανώτατο όριο επιδόματος τα 1200 ευρώ αλλά η μέγιστη διάρκεια του αυξημένου επιδόματος θα πρέπει να είναι  μόνο για έξι μήνες.

Η βασική προϋπόθεση που θα πρέπει να τηρείται για να πληρωθεί ο εργαζόμενος είναι ο άνεργος να αναζητά ενεργά εργασία ή να συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης. Στην συνέχεια αν ο άνεργος μετά τους έξι μήνες παρά τις ενεργές προσπάθειες για εύρεση εργασίας δεν έχει βρει δουλειά, θα λαμβάνει για διάστημα έως έξι μήνες, το επίδομα ανεργίας στο επίπεδο που είναι σήμερα, δηλ. στο 55% του κατώτατου μισθού.

Το θέμα είναι πλέον εάν το Υπουργείο Εργασίας ενσωματώσει όλη την πρόταση της επιτροπής ή τμήμα της. Βέβαια οι όποιες αλλαγές σχετίζονται από τις οικονομικές δυνατότητες του ΟΑΕΔ οι οποίες είναι πάντα σε συνάρτηση με την συνολική δυνατότητα της οικονομίας ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει και η σωστή απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News