FT: Τι μας λένε τα αποτελέσματα των τραπεζών
Ενώ ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με το β’ κύμα του κορωνοϊού και ενώ στην Ευρωζώνη ήδη πλανάται ο φόβος μιας νέας ύφεσης, οι τράπεζες φαίνεται ότι αποδεικνύονται “σκληρά καρύδια”, παρουσιάζοντας αξιοσημείωτες οικονομικές αντοχές.
Ακόμη και στις περιπτώσεις, όπου κρίθηκε επιβεβλημένη η κρατική βοήθεια, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εμφάνισαν αποτελέσματα καλύτερα του αναμενομένου, χάρη στην δραματική πτώση των προβλέψεων για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και τη βελτίωση των εσόδων.
Ενδεικτικά, τα αποτελέσματα των κυριότερων τραπεζών για το γ’ τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2019:
- UBS: Αύξηση 99% στα κέρδη και 26% στα έσοδα, πτώση 67% στις προβλέψεις
- Barclays: Κέρδη 611 εκατ. στερλινών από ζημιές 292 εκατ. στερλινών πέρυσι, πτώση εσόδων κατά 6% και υποχώρηση προβλέψεων κατά 63%
- HSBC: Πτώση 54% στα κέρδη, 11% στα έσοδα και 80% στις προβλέψεις
- Deutsche Bank: Κέρδη 182 εκατ. ευρώ από ζημιές 942 εκατ. ευρώ πέρυσι, αύξηση των εσόδων κατά 13%, πτώση των προβλέψεων κατά 64%
- Credit Suisse: Πτώση 38% στα κέρδη, 2% στα έσοδα και 68% στις προβλέψεις
- Bank of America: Πτώση 16% στα κέρδη, 11% στα έσοδα και 73% στις προβλέψεις
- Citigroup: Πτώση 34% στα κέρδη, 7% στα έσοδα και 71% στις προβλέψεις
- Goldman Sachs: Βελτίωση 93% στα κέρδη και 30% στα έσοδα, πτώση 83% στις προβλέψεις
- JP Morgan: Βελτίωση 4% στα κέρδη, αμετάβλητα τα έσοδα, πτώση 94% στις προβλέψεις
- Morgan Stanley: Βελτίωση 25% στα κέρδη και 16% στα έσοδα, πτώση 54% στις προβλέψεις
- Μέσος όρος στην Ευρώπη: Αύξηση 2% στα κέρδη, 4% στα έσοδα και πτώση 68% στις προβλέψεις
- Μέσος όρος στις ΗΠΑ: Αύξηση 14% στα κέρδη και 2% στα έσοδα, πτώση 75% στις προβλέψεις.
«Προφανώς υπάρχει μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας, καθώς βλέπουμε το β’ κύμα του ιού. Αλλά τώρα νιώθουμε πιο άνετα» δηλώνει στους Financial Times ο επικεφαλής οικονομικός διευθυντής της ισπανικής Santander, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για το επόμενο χρονικό διάστημα.
Ωστόσο, υπάρχουν και οι πιο απαισιόδοξοι τραπεζίτες, οι οποίες απευθύνουν έκκληση για ψυχραιμία και υπομονή έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο. Διαφορετικά, όπως προειδοποιούν, πολλές τράπεζες θα μείνουν με την… αισιοδοξία στο «χέρι». Κι αυτό, διότι οι προκλήσεις είναι πολλαπλές: Από την προοπτική περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων έως ένα no-deal Brexit.
«Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η Covid-19 και επομένως είναι δύσκολο να πούμε ότι τα χειρότερα πέρασαν» σημειώνει με νόημα η Νάνσυ Φόστερ, επικεφαλής της Αμερικανικής Ένωσης Διαχείρισης Κινδύνου (ARMA). «Δεν ξέρουμε πόσο ακριβώς θα διαρκέσει» σπεύδει να προσθέσει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις των αμερικανικών και ευρωπαϊκών τραπεζών είχαν καταγράψει σημαντική αύξηση στο α’ και β’ τρίμηνο του 2020, εν μέσω της κορύφωσης του α’ κύματος της πανδημίας, κάτι το οποίο είχε πλήξει σημαντικά την κερδοφορία τους.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι οι τραπεζικοί δείκτες έχουν από τις χειρότερες κλαδικές επιδόσεις κατά τη διάρκεια του έτους, καθώς μόνο στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο οι σωρευτικές απώλειες υπερβαίνουν το 45%.
Με πληροφορίες από Financial Times
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News