Κομισιόν: Πώς θα ανακάμψει η Ελλάδα – «Μπόνους» με αστερίσκους το Ταμείο Ανάκαμψης
Η Κομισιόν υπολογίζει ότι η ελληνική οικονομία δεν θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα ούτε στα τέλη του 2022. Ωστόσο η ίδια η Επιτροπή βάζει έναν αξιοσημείωτο αστερίσκο στην πρόβλεψή της. Όπως εξηγεί από τη μία δεν μπορεί να εκτιμήσει με βεβαιότητα πώς θα εξελιχθεί η πανδημία και πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν και θα φέρουν απτά αποτελέσματα οι εμβολιασμοί. Από την άλλη όμως δεν λαμβάνει υπόψη ούτε τον θετικό αντίκτυπο των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Το ερώτημα λοιπόν είναι τι θα μετρήσει περισσότερο στη ζυγαριά του ΑΕΠ; Τα επιδημιολογικά δεδομένα ή οι κοινοτικοί πόροι;
Χωρίς την όποια ώθηση από τους κοινοτικούς πόρους η Κομισιόν «βλέπει» χαμηλές πτήσεις για το ελληνικό ΑΕΠ φέτος, τοποθετώντας τον πήχυ της ανάπτυξης στο 3,5%, ενώ περιμένει επιτάχυνση στο 5% το 2022. Δεν είναι μόνο η Επιτροπή που εμφανίζεται απαισιόδοξη για το 2021. Η Capital Economics βλέπει ανάπτυξη μόλις 3% φέτος και η BofA 2,8%. Ωστόσο και οι δύο περιμένουν πιο δυναμικούς ρυθμούς το 2022 (6,5%% και 5,6%) αντίστοιχα. Ακόμη πιο αισιόδοξος για το 2022 είναι ο Fitch, που διακρίνει προϋποθέσεις για άλμα 7,6% στο ΑΕΠ (εκτίμηση στα τέλη Ιανουαρίου). Οι αναλυτές των οίκων, αισιόδοξοι και απαισιόδοξοι, υπολογίζουν ουσιαστικά ότι η μεγάλη ώθηση στο ΑΕΠ από τους κοινοτικούς πόρους θα έρθει την επόμενη χρονιά και όχι φέτος.
Τι υπολογίζει όμως η ελληνική κυβέρνηση; Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στα τέλη Δεκεμβρίου από το βήμα του συνεδρίου του Economist έκανε λόγο για απορρόφηση 5,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα συμβάλλει στην επιτάχυνση του ΑΕΠ κατά 2,1%. Αλλά και πριν από περίπου δύο εβδομάδες (χωρίς να έχει υπολογιστεί δηλαδή το καθολικό lockdown στην Αττική) ο ΥΠΟΙΚ μιλούσε για ρυθμούς ανάπτυξης «κοντά στο 5%» φέτος. Σημειώνεται ότι στον προϋπολογισμό το βασικό σενάριο κάνει λόγο ανάπτυξη 4,8%.
Τι οδηγεί την ανάκαμψη
Όπως εξηγεί στις χειμερινές προβλέψεις η Κομισιόν οι παράγοντες που ουσιαστικά στηρίζουν το ελληνικό ΑΕΠ είναι η δημοσιονομική πολιτική (μέτρα στήριξης) και η εγχώρια κατανάλωση. Σημειωτέον η ΤτΕ εκτιμά ότι οι αυξημένες καταθέσεις λόγω της μειωμένης δραστηριότητας την περίοδο των lockdowns θα μετουσιωθούν σε μεγάλο βαθμό σε κατανάλωση την επόμενη μέρα. Η HSBC χαρακτηρίζει επίσης τις καταθέσεις ως ένα δεύτερο «ταμείο ανάκαμψης». Οι καθαρές εξαγωγές προβλέπεται επίσης να έχουν θετική συμβολή στην ανάπτυξη του 2021 και του 2022.
Για τον τουρισμό κρατάει μικρό καλάθι. Όπως αναφέρει ο εμβολιασμός του πληθυσμού «θα στηρίξει μία σταδιακή μόνο επιστροφή των τουριστών στην Ελλάδα». Εξαιρετικά επιφυλακτική εμφανίζεται και για τις επενδύσεις, αφού αναφέρει πως «θα ανακάμψουν, αλλά με βραδύτερους ρυθμούς».
Το Ταμείο Ανάκαμψης και οι ιδιωτικές επενδύσεις
Όπως έχει γράψει το moneyreview.gr η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα κινητοποιήσει ιδιωτικά κεφάλαια έως και 2 δισ. ευρώ μέσα στο 2021. Έως τα τέλη του μήνα προβλέπεται να είναι έτοιμη η λίστα με τα έργα που μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση, ώστε να προωθηθεί στην Κομισιόν προς έγκριση.
Εκτιμάται ότι ο προϋπολογισμός των έργων θα αγγίζει ή θα υπερβαίνει τα 10 δις. ευρώ μόνο για τους τομείς ενέργειας και οδικών υποδομών. Το 50% θα καλυφθεί από τους κοινοτικούς πόρους, το 20% θα είναι ίδια κεφάλαια και το 30% τραπεζικός δανεισμός.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ότι τα έργα στον τομέα της ενέργειας είναι ψηλά στην ατζέντα τόσο της ελληνικής κυβέρνησης, όσο και των Ευρωπαίων οι οποίοι θέλουν να τα δουν να “τρέχουν” κατά προτεραιότητα. Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, πρόκειται για μία δέσμη έργων με συνολικό προϋπολογισμό 6-7 δισ. ευρώ και ορίζοντα σταδιακής υλοποίησης από το 2025 έως το 2030. Πολύ ψηλά στην ατζέντα με τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης είναι και οι οδικοί άξονες, οι οποίοι αναμένεται να αγγίξουν τα 3-4 δισ. ευρώ και έχουν ορίζοντα υλοποίησης το διάστημα 2025-2027.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News