Business & Finance Πέμπτη 24/10/2024, 17:20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Scope: Η μείωση του ελληνικού χρέους στηρίζει την πορεία των αξιολογήσεων

Scope: Η μείωση του ελληνικού χρέους στηρίζει την πορεία των αξιολογήσεων

Θετική για την αξιολόγηση της Ελλάδας χαρακτηρίζει η Scope τη συνεχιζόμενη μείωση του χρέους, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με το βασικό σενάριο προβλέψεων, τα πλεονάσματα θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια.

Οι αναλυτές της Scope αναμένουν ότι το χρέος θα υποχωρήσει στο 150,5% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του έτους και στο 132,8% μέχρι το 2029 από την κορύφωση του 207% το 2020. Βάσει αυτού του σεναρίου, το χρέος θα έχει φτάσει το 2029 στα χαμηλότερα επίπεδα από το ξέσπασμα της κρίσης το 2009, ενώ θα είναι χαμηλότερο από το ιταλικό μέχρι το 2027. Στο πλαίσιο αυτό, η Scope αναμένει πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους 7,9 δισ. ευρώ φέτος.

Οι προβλέψεις για τη μείωση του χρέους αντανακλούν τη δημοσιονομική υπεραπόδοση της χώρας, σημειώνει η Scope, καθώς προβλέπει πλεόνασμα 2,1% φέτος και κατά μέσον όρο 2,5% το 2025-2027. Πάντως, σημειώνει η Scope, τα συνεχή αυξημένα πρωτογενή πλεονάσματα που καταγράφει η χώρα ακόμα και μετά την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία, εκπλήσσουν και ενισχύουν την εμπιστοσύνη των αναλυτών ότι θα επιτευχθούν ελλείμματα 0,5% κατά μέσον όρο μεταξύ 2024-2026.

Ισχυρότερη ανάπτυξη από την Ευρώπη

Οι προβλέψεις της Scope τοποθετούν την ανάπτυξη στο 2,4% φέτος και στο 1,9% το 2025, υψηλότερα από την Ευρωζώνη, όπου θα κινηθεί πέριξ του 1% φέτος και του 1,5% το 2025. Για το 2026-2029, οι προβλέψεις για την ελληνική ανάπτυξη τοποθετούνται κατά μέσον όρο στο 1,4%. Η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας αποδίδεται στα ισχυρά τουριστικά έσοδα, την ιδιωτική κατανάλωση και τις καλύτερες επενδύσεις λόγω ενισχυμένης επενδυτικής εμπιστοσύνης. 

Οπως σημειώνει η Scope, ενώ οι επενδύσεις σήμερα είναι υψηλότερες σε σύγκριση με την περίοδο πριν την πανδημία, εξακολουθούν να είναι χαμηλές, μόλις στο 14% της οικονομικής δραστηριότητας έως το δεύτερο τρίμηνο του 2024, δηλαδή χαμηλότερα από το 21% του μέσου όρου της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τη Scope, η ενίσχυση της ευελιξίας της αγοράς εργασίας παραμένει προτεραιότητα. Παρότι η ανεργία έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009, παραμένει σημαντικά πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. στο 5,9%. Οι αναλυτές βλέπουν την ανεργία στη χώρα να διαμορφώνεται στο 10% φέτος και στο 9,6% το 2025.

Ανθεκτικότητα στο τραπεζικό σύστημα

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν κάνει περαιτέρω πρόοδο στη μείωση των κόκκινων δανείων και οι αναλυτές της Scope αναμένουν κι άλλη μείωση, όσο οι τράπεζες δεσμεύονται να προχωρήσουν με την εξυγίανση των ισολογισμών τους.

Ωστόσο, οι σημαντικές θέσεις που έχουν οι τράπεζες σε εγχώρια κρατικά ομόλογα και κρατικές εγγυήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος Ηρακλής ενισχύουν τον δεσμό κράτους και τραπεζών, σημειώνει η Scope. Αυτό εξακολουθεί να αποτελεί πιστωτικό πρόβλημα, τονίζουν οι αναλυτές, αν και οι διασυνδέσεις έχουν μειωθεί, καθώς η κυβέρνηση αποχωρεί από τα μερίδιά της στις τράπεζες.

Προκλήσεις για την πιστοληπτική ικανότητα

Η Scope υπενθυμίζει ότι επιβεβαίωσε την επενδυτική βαθμίδα BBB- τον Ιούλιο και αναβάθμισε το outlook σε θετικό λόγω των θετικών εξελίξεων. Παρόλα αυτά, επισημαίνει, συνεχίζουν να υπάρχουν προκλήσεις που προκύπτουν από το αυξημένο χρέος. Οσο η Ελλάδα χρηματοδοτείται από τις αγορές και αποπληρώνει πρόωρα τα δάνεια διάσωσης και καθώς η ΕΚΤ συνεχίζει την ποσοτική σύσφιγξη, η δομή του χρέους της χώρας σταδιακά αποδυναμώνεται. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΔΝΤ: Με πρωτογενή πλεονάσματα 2,1%, το χρέος πέφτει κάτω από το 140% το 2029

S&P: Υπεραποδίδει σε ΑΕΠ και δημοσιονομικά η Ελλάδα – Τι περιμένει για να αναβαθμίσει

Eurostat: Νέα μείωση στο ελληνικό χρέος το β΄τρίμηνο – Κλείνει το χάσμα με την Ιταλία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News