ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόστιμα 3 εκατ. σε γιατρούς και 800 χιλ. ευρώ σε φαρμακοποιούς για αδικαιολόγητη συνταγογράφηση

Πρόστιμα 3 εκατ.  σε γιατρούς και 800 χιλ. ευρώ σε φαρμακοποιούς για αδικαιολόγητη συνταγογράφηση

Με την στήριξη του ίδιου του Πρωθυπουργού, το  υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ εντείνουν και αυστηροποιούν τις διαδικασίες ελέγχου για την αποκάλυψη παραβατικών συμπεριφορών γιατρών και φαρμακοποιών στο πλαίσιο της συνταγογραφησης και εκτέλεσης συνταγών φαρμάκων. Ήδη οι έλεγχοι είναι σαρωτικοί και βρίσκονται σε εξέλιξη με τα στοιχεία να μεταβάλλονται συνεχώς. Ωστόσο μια τελευταία ανάλυση έδειξε ότι κατά το πρώτο 8μηνο του έτους τουλάχιστον 100 γιατροί συνταγογράφησαν μεταξύ 250 και 422 διαφορετικά φάρμακα ανά ασθενή (ΑΜΚΑ) με ποσότητες που κυμαίνονταν από 250 έως 1630 τεμάχια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Διοικήτρια και Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ)  Θεανώ Καρποδίνη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έλαβε χώρα χθες Τετάρτη 16/10, στο υπουργείο Υγείας, το τελευταίο 5μηνο έχουν καταλογιστεί ποινές ύψους άνω των 3 εκατ. ευρώ σε γιατρούς, ενώ το αντίστοιχο ποσό για τους φαρμακοποιούς ανέρχεται στις 800.000 ευρώ.

Η κα Καρποδίνη αναφέρθηκε μάλιστα στην περίπτωση 296 γιατρών από τους οποίους ζητήθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ εξηγήσεις για ύποπτες συνταγές ύψους 422.000 ευρώ. Από τη διαδικασία πέρα από το παραπάνω ποσό που τους καταλογίστηκε, επιβλήθηκαν και πρόστιμα της τάξης των 300.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το 2024 βρίσκονται σε εξέλιξη και κάποιες πολύ σοβαρές υποθέσεις, όπως η πρόσφατη απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, με τις εικονικές συνταγογραφήσεις σε φάρμακα και ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Ήδη, το πόρισμα έχει δημοσιοποιηθεί και οι καταλογισμοί ανέρχονται μέχρι στιγμής στα 2 εκατ. ευρώ.

«Ανιχνεύθηκαν» 2 σοβαρές περιπτώσεις γιατρών με παράβαση άνω του 1 εκατ. ευρώ για τους οποίους ο Οργανισμός έχει ήδη καταλογίσει 800.000 στον καθένα. Και οι δύο παραπέμφθηκαν στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) και στην Οικονομική Αστυνομία. Παράλληλα, έχουν επιβληθεί ποινές σε 20 γιατρούς για παράνομη συνταγογράφηση διαβητολογικών φαρμάκων με καταλογισμό 1 εκατ. ευρώ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται έλεγχος σε 15 γιατρούς για υπερσυνταγογράφηση βιταμινών, οι οποίοι έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις» επεσήμανε η διοικήτρια. 

Εντούτοις, ποινές έχουν επιβληθεί και σε φαρμακοποιούς. Η πρώτη ποινή αφορά στη διακοπή εκτέλεσης συνταγής ΕΟΠΥΥ για 11-12 μήνες, ενώ επίσης έχουν επιβληθεί ποινές ύψους 800.000 ευρώ σε 51 φαρμακοποιούς.

Η διαδικασία των ελέγχων

Όπως διευκρίνισε η κα Καρποδίνη, κάθε μήνα αποστέλλονται περίπου 34.625 ενημερωτικά και παραπεμπτικά γιατρών για τη συνταγογράφηση φαρμάκων, που ξεπερνούν το όριο συνταγογράφησης της ειδικότητάς τους. Όλοι αυτοί υποχρεούνται να στείλουν απολογία στον ΕΟΠΥΥ. Σε περίπτωση που η αρμόδια υπηρεσία του Οργανισμού δεν πειστεί, τότε η διαδικασία προχωρά στο δεύτερο στάδιο όπου ελέγχονται:

•              Ασυνήθιστες συμπεριφορές: Εντοπισμός ιατρών και ειδικοτήτων που παρουσιάζουν ασυνήθιστες συμπεριφορές, όπως η συνταγογράφηση των ίδιων φαρμάκων σε πολλούς ασθενείς ή η συνταγογράφηση φαρμάκων εκτός ενδείξεων

•              Υπερβολικές ποσότητες: Εντοπισμός ιατρών και ειδικοτήτων που συνταγογραφούν ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες φαρμάκων

•              Συχνές ανανεώσεις: Παρακολούθηση ιατρών και ειδικοτήτων που ανανεώνουν συχνά τις συνταγές, ακόμα και όταν δεν υπάρχει ιατρική ένδειξη

•              Ακατάλληλοι συνδυασμοί: Εντοπισμός συνταγογραφήσεων που περιλαμβάνουν συνδυασμούς φαρμάκων που μπορεί να προκαλέσουν αλληλεπιδράσεις ή ανεπιθύμητες ενέργειες.

Στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχησματισμού που υλοποιείται στον ΕΟΠΥΥ, με εντολή του Υπουργού, έχει δοθεί προτεραιότητα στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, προκειμένου να υπάρχει αυτόματη αναγνώριση μοτίβων φαρμακευτικής παραβατικής συμπεριφοράς 

«Θα εισάγουμε με πολύ απλούστερο πλαίσιο επιπλέον φίλτρα στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση με βάση την άδεια κυκλοφορίας και ήδη έχουν ενταχθεί πολύ σημαντικοί “κόφτες” σε φάρμακα για χοληστερίνη και διαβήτη που είναι μεγάλες κατηγορίες. Σε στάδιο ολοκλήρωσης βρίσκεται και η κατηγορία των αντιψυχωσικών όπου παρουσιάζεται σημαντική παραβατική συμπεριφορά στη συνταγογράφησή τους», ανέφερε η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ.

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει ένας σαρωτικός έλεγχος για τους πολίτες άνω των 60 ετών που λαμβάνουν πάνω από 5 φάρμακα. «Ο γιατρός θα λαμβάνει μήνυμα προκειμένου να επανεξετάζει αν όλα αυτά τα φάρμακα είναι αναγκαίο να τα συνεχίσει εφ’ όρου ζωής ο ασθενής. Γιατί ειδικά στην επαρχεία ο ασθενής πάει μόνος του στον φαρμακοποιό και λέει “αυτό μου είχε δώσει ο γιατρός πριν 10 χρόνια, δώσ’ το μου”», εξήγησε η Θεανώ Καρποδίνη, σημειώνοντας ότι μέσω αυτής της πρακτικής θα δοθεί μια ασφάλεια και θα αντιμετωπιστεί όχι μόνο το κομμάτι της υπεσυνταγογράφησης αλλά και αυτό της πολυφαρμακίας που είναι πάρα πολύ σημαντικό για την προστασία της υγείας των πολιτών.

Διαβάστε επίσης: 

Βροχή προστίμων σε γιατρούς – φαρμακοποιούς για υπερχρεώσεις εκατομμυρίων στον ΕΟΠΥΥ

Yπουργείο Υγείας: Έκτακτη ενίσχυση για τα νοσοκομειακά φάρμακα

Διαγνωστικές εξετάσεις: Σημαντική πτώση στην υπερσυνταγογράφηση έφερε το ατομικό clawback

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News