Business & Finance Δευτέρα 14/10/2024, 20:15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ε.Ε.: Νόμος «ασπίδα» για διανομείς και οδηγούς σε apps

Ε.Ε.: Νόμος «ασπίδα» για διανομείς και οδηγούς σε apps

Οι 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενέκριναν οριστικά σήμερα νομοθεσία που ενισχύει τα δικαιώματα των εργαζομένων σε ψηφιακές πλατφόρμες μεταφορών και διανομής, όπως η Uber ή η Deliveroo.

Το κείμενο προβλέπει την αναγνώριση ως μισθωτών πολλών υπαλλήλων που εργάζονται σήμερα υπό ανεξάρτητο καθεστώς ως οδηγοί ή διανομείς (delivery). Ομως ο τρόπος που θα γίνει αυτό παραμένει ασαφής και εξαρτάται από τις στα κράτη μέλη, ενώ το κείμενο υποτίθεται ότι είχε σκοπό να δημιουργήσει ένα εναρμονισμένο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Η οδηγία μπορεί τώρα να τεθεί σε εφαρμογή μετά τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Ε.Ε. Οι χώρες της Ενωσης έχουν δύο χρόνια προκειμένου να την ενσωματώσουν στη νομοθεσία τους, εξήγησε το Συμβούλιο της Ε.Ε.

Το κείμενο, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, επικυρώθηκε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα τέλη Απριλίου, έπειτα από μια πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε με μεγάλη δυσκολία στις αρχές Μαρτίου ανάμεσα στους διαπραγματευτές των χωρών μελών και του Ευρωκοινοβουλίου, σε ένα υπόβαθρο άσκησης έντονων παρασκηνιακών πιέσεων των ενδιαφερομένων επιχειρήσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως από τα σχεδόν 30 εκατομμύρια εργαζόμενους σε πλατφόρμες, τουλάχιστον 5,5 εκατομμύρια καταχωρούνται ως ανεξάρτητοι και στερούνται αδίκως τα κοινωνικά πλεονεκτήματα της μισθωτής εργασίας.

Αρχικά, το κείμενο που είχε προταθεί στα τέλη του 2021 από την Επιτροπή δημιουργούσε ένα τεκμήριο μισθωτής εργασίας στη βάση ενοποιημένων αντικειμενικών κριτηρίων σε κλίμακα Ε.Ε.: το γεγονός ότι μία πλατφόρμα ορίζει τα επίπεδα των αμοιβών, επιβλέπει από απόσταση την παροχή υπηρεσιών, δεν επιτρέπει στους υπαλλήλους της να επιλέξουν τα ωράριά τους ή να αρνηθούν αποστολές, τους επιβάλλει να φοράνε στολή, ή ακόμη τους απαγορεύει να εργάζονται για άλλες επιχειρήσεις.

Ομως η οδηγία που υιοθετήθηκε τελικά ανακαλεί αυτόν τον κατάλογο, αφήνοντας μεγάλη αυτονομία στις χώρες μέλη.

Ενα «θεμιτό τεκμήριο» απασχόλησης θα πρέπει να εισαχθεί σε κάθε ένα από τα 27 νομικά συστήματα των χωρών μελών.

Θα ενεργοποιείται όταν τα γεγονότα μαρτυρούν «έλεγχο» των εργαζομένων από την επιχείρηση. Ομως τα γεγονότα αυτά θα εγκαθιδρύονται «σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο και τις εθνικές συλλογικές συμβάσεις, λαμβανομένης υπόψη της νομολογίας της ΕΕ».

Το κείμενο θα επιτρέψει ωστόσο στους εργαζομένους στις πλατφόρμες να αμφισβητήσουν το εργασιακό καθεστώς τους επικαλούμενοι αυτό το «τεκμήριο» και το βάρος της απόδειξης θα βαραίνει τους εργοδότες.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News