BUSINESS & FINANCE

Καταφτάνει το clawback για τα νοσοκομειακά φάρμακα – Έρχονται αλλαγές στον υπολογισμό

Καταφτάνει το clawback για τα νοσοκομειακά φάρμακα – Έρχονται αλλαγές στον υπολογισμό

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να αποσταλούν τα σημειώματα για το clawback που αφορά στην υπέρβαση της δαπάνης στα νοσοκομειακά φάρμακα το πρώτο εξάμηνο του 2023. Ο υπολογισμός της συγκεκριμένης επιβάρυνσης θα γίνει με τα σημερινά ισχύοντα πρότυπα, δηλαδή με την υπάρχουσα θεσμοθετημένη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη αλλά και με την εξαίρεση καταβολής του 100% του clawback που τους αναλογεί, για σκευάσματα κάτω των 30 ευρώ.  

Σύμφωνα με πληροφορίες τα σημειώματα τα οποία θα ακολουθήσουν σε ένα περίπου μήνα για το δεύτερο εξάμηνο, θα υπολογιστούν με διαφορετικό τρόπο καθώς αναμένονται αλλαγές. Μία από αυτές περιλαμβάνεται στις διατάξεις του νομοσχεδίου που παρουσίασε ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης τη Δευτέρα στον Πρωθυπουργό. Με βάση αυτή, τα νοσοκομειακά φάρμακα που εξαιρούνται από την καταβολή μειωμένου ή μηδενικού clawback, θα είναι όσα έχουν τιμή κάτω από 15 ευρώ και όχι κάτω από 30 ευρώ. Συγκεκριμένα μέχρι 5 ευρώ το clawback θα είναι μηδενικό και από 5,01 ευρώ έως 15 ευρώ θα πληρώνουν μέχρι το 20% της προκαλούμενης υπέρβασης. Η αλλαγή αυτή θα ισχύσει αναδρομικά από την αρχή του 2023 κι έτσι  στα σημειώματα για το δεύτερο μισό της προηγούμενης χρονιά θα υπάρχουν διορθώσεις και για το πρώτο εξάμηνο.     

Παράλληλα υπάρχει το ενδεχόμενο στις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου, να υπάρχει και κάποια ρύθμιση για την ενίσχυση του προϋπολογισμού για τα νοσοκομειακά φάρμακα. Να αναφέρουμε εδώ ότι κάτι τέτοιο αναμένεται να γίνει και με υπουργική απόφαση η οποία θα αφορά στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2023 με βάση την αύξηση του ΑΕΠ κατά την προηγούμενη χρονιά. Αν και αυτό έχει ήδη περιληφθεί στον προϋπολογισμό του προηγούμενου έτους, αφενός το τελικό ποσοστό της αύξησης έγινε γνωστό φέτος αφετέρου η κατανομή του ποσού που προκύπτει μπορεί να μη διανεμηθεί αναλογικά σε κάθε κανάλι διανομής φαρμάκων (Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ, Ιδιωτικά Φαρμακεία και Νοσοκομεία).  Πολύ πιθανόν να ενισχύσει κυρίως τα νοσοκομεία.

Το Νέο Νομοσχέδιο

Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες στο νέο νομοσχέδιο προβλέπεται και η πιο ενεργή δραστηριότητα της Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης. Υπενθυμίζεται ότι αντικείμενο του προτεινόμενου νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας είναι η ρύθμιση επειγόντων ζητημάτων, με βραχυπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο χαρακτήρα.

Να επισημάνουμε εδώ ότι στην Επιτροπή για την Παρακολούθηση της Φαρμακευτικής Δαπάνης η οποία δημιουργήθηκε το 2014 συμμετέχουν εκπρόσωποι από όλη την αλυσίδα του φαρμάκου.

Η Επιτροπή έχει συμβουλευτικό ρόλο και έργο της είναι:

  • Παρακολούθηση της εξέλιξης της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, τόσο της εξωνοσοκομειακής όσο και της νοσοκομειακής.
  • Διερεύνηση προτάσεων σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο της τιμολόγησης και της ασφαλιστικής αποζημίωσης των φαρμάκων.
  • Περαιτέρω επεξεργασία των ήδη υφισταμένων, καθώς και ανάπτυξη νέων, διαγνωστικών/θεραπευτικών πρωτοκόλλων και Μητρώων ασθενών χρονίων παθήσεων, με στόχο την διασφάλιση της μέγιστης αποτελεσματικότητας τους, καθώς και την συμβολή τους στον περαιτέρω εξορθολογισμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης.
  • Ενσωμάτωση των νέων φαρμάκων της θετικής λίστας στα υπάρχοντα θεραπευτικά πρωτόκολλα και αποστολή των επικαιροποιημένων πρωτοκόλλων, σε κατάλληλη μορφή, στην ΗΔΙΚΑ για ενσωμάτωση τους στην Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση.
  • Αξιολόγηση των μέτρων για τον εξορθολογισμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης.
  • Γνωμοδοτικές αρμοδιότητες

Για την επίτευξη του έργου της Επιτροπής, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς που εκπροσωπούνται και συμμετέχουν στην Επιτροπή οφείλουν να παρέχουν κάθε αναγκαία πληροφορία.

Με τη νέα διάταξη που εμπεριέχεται στο νομοσχέδιο, εκτιμάται ότι θα αρθούν νομικά προσκόμματα τα οποία δεν επέτρεπαν την παροχή της απαραίτητης πληροφόρησης της Επιτροπής για την ουσιαστική λειτουργία του γνωμοδοτικού της ρόλου και της παροχής των απαιτούμενων στοιχείων.   

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται επίσης διατάξεις που αφορούν:

  • στη διασφάλιση της συνέχισης της αποτελεσματικής λειτουργίας των δομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, μέσω της διατήρησης στο Ε.Σ.Υ. έμπειρων στελεχών,
  • στην αντιμετώπιση άμεσων ζητημάτων των υγειονομικών δομών και των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Υγείας,
  • στη ρύθμιση ζητημάτων που αφορούν στο καθεστώς απασχόλησης των ειδικευόμενων οδοντιάτρων, προκειμένου να αρχίσει η υλοποίηση των οδοντιατρικών ειδικοτήτων,
  • στη φορολόγηση εισοδημάτων προσωπικού κλάδου Βιοϊατρικών Επιστημών που συμμετέχει στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. καθώς και στη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων ή άλλων επεμβατικών πράξεων που απαιτούν παραμονή στο νοσοκομείο πέραν της ημερήσιας νοσηλείας,
  • στην προστασία της δημόσιας υγείας, μέσω της διασφάλισης της αδιάλειπτης προμήθειας αντιδραστηρίων αιμοδοσίας με συνοδό εξοπλισμό για τον έλεγχο του αίματος με τη μέθοδο της μοριακής τεχνικής νουκλεϊκών οξέων – ΝΑΤ, ο οποίος είναι αναγκαίος για το προς μετάγγιση αίμα για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας,
  • στην ενίσχυση της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας και στη διασφάλιση της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας των Υπηρεσιών του
  • στη διευκόλυνση της εφαρμογής του ν. 5129/2024 περί ολοκλήρωσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News