ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναβαθμίζεται με 10 εκατ. ευρώ ο ρόλος των Κινητών Ομάδων Υγείας

Αναβαθμίζεται με 10 εκατ. ευρώ ο ρόλος των Κινητών Ομάδων Υγείας

Με την παροχή 10 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος ανάπτυξης (Ε.Π.Α.) για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2025», το Υπουργείο Υγείας επιδιώκει να αξιοποιήσει περαιτέρω τις Κινητές Ομάδες Υγείας οι οποίες δημιουργήθηκαν για να καλύψουν αρχικά τις ανάγκες για την διενέργεια rapid test από τον ΕΟΔΥ σε όλη την επικράτεια την περίοδο της πανδημίας.

Το Υπουργείο καλεί ουσιαστικά τον ΕΟΔΥ για την υποβολή σχετικής πρότασης μέχρι το Φεβρουάριο του 2025 ώστε οι ομάδες αυτές να είναι αξιοποιήσιμες για τον πληθυσμό στην μετά – Covid εποχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΕΟΔΥ δημιούργησε το 2020 τις Κινητές Ομάδες Υγείας (Κ.ΟΜ.Υ.) για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19. Στόχος ήταν να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού και η αποτελεσματική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης σε πρωτοβάθμιο επίπεδο. Η Πανελλήνια δράση των Κ.ΟΜ.Υ αφορούσε τη μαζική διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ συμβάλλοντας στο ταχύ εντοπισμό και στην απομόνωση των κρουσμάτων Covid -19, καθώς και στην υποστήριξη ασθενών και ευπαθών ομάδων παρέχοντας υπηρεσίες κατ’οικον.

Με την πρόσφατη ψήφιση του άρθρου 29 του ν.5102/2024 (Α’ 55), οι ΚΟΜΥ απέκτησαν διευρυμένες αρμοδιότητες στην παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι οποίες περιλαμβάνουν:

  • Συμβολή στο παρεχόμενο έργο του ΕΟΔΥ όσον αφορά στην επιδημιολογική επιτήρηση μεταδοτικών και μη μεταδοτικών νοσημάτων
  • Ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών μέσω προγραμμάτων του ΕΟΔΥ και φορέων της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την πρόληψη νοσημάτων και την υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής
  • Στήριξη του δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με βάση τα επαγγελματικά δικαιώματα των στελεχών των Κ.ΟΜ.Υ.
  • Υλοποίηση προγραμμάτων κατ’οικον εμβολιασμού, ιδιαίτερα σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού
  • Συμμετοχή σε δράσεις του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων
  • Διενέργεια ελέγχων για Covid -19 και για άλλους ιούς όπως στρεπτόκοκκο, γρίπη

Σε αυτό το πλαίσιο, με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία του έργου των Κινητών Ομάδων Υγείας (Κ.ΟΜ.Υ.) και την ενίσχυση του δικτύου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το Υπουργείο Υγείας σκοπεύει να χρηματοδοτήσει άμεσες δαπάνες:

Α. Μισθοδοσίας προσωπικού

Η χρηματοδότηση αφορά στη πλήρη κάλυψη του μισθοδοτικού κόστους των υπαλλήλων που θα απασχολούνται στις Κ.ΟΜ.Υ.(επαγγελματίες υγείας, διοικητικοί, οδηγοί) συμβάλλοντας στην παροχή των παραπάνω υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Β. Ναύλωσης & κίνησης οχημάτων

Η χρηματοδότηση περιλαμβάνει τις δαπάνες για τη μίσθωση και τη συντήρηση των οχημάτων που θα χρησιμοποιούνται για τις απαραίτητες μετακινήσεις των Κ.ΟΜ.Υ. καθώς και την προμήθεια των ανάλογων καύσιμων κίνησης.

Γ. Προμήθειας εξοπλισμού & αναλωσίμων

Η χρηματοδότηση περιλαμβάνει τις δαπάνες για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού, διαγνωστικών εργαλείων και υγειονομικών αναλωσίμων απαραίτητων για την ασφαλή εκτέλεση των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από τους εργαζόμενους των Κ.ΟΜ.Υ.

Δ. Παροχής υπηρεσιών συντονισμού & διαχείρισης του συνολικού έργου

Η χρηματοδότηση αφορά δαπάνες για τον συντονισμό, την εποπτεία και τη διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού που θα απασχοληθεί στην παροχή των παραπάνω υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εξασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία του καθώς και την παρακολούθηση της προόδου και αποτελεσματικότητας του συνολικού έργου που θα κληθούν να υλοποιήσουν οι Κ.ΟΜ.Υ. στο πλαίσιο του σχεδιαζόμενου έργου.

Η προτεινόμενη δράση εντάσσεται στον Άξονα 3.1 «Υγεία – υποδομές, εξοπλισμός» και επικεντρώνεται στην ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Στόχος της είναι η πρόληψη μεταδοτικών ασθενειών και η βελτίωση της πρόσβασης του πληθυσμού σε υγειονομικές υπηρεσίες.

Διαβάστε επίσης:

Κινήσεις προετοιμασίας για την επόμενη πανδημία από Υπουργείο Υγείας και ΕΟΔΥ

Ψηφιοποιούνται 173 εκατ. ιατρικά αρχεία 108 νοσοκομείων – Ποιοι ανέλαβαν το έργο των 103 εκατ. ευρώ

Υπ. Υγείας: Υλοποίηση δράσης 35 εκατ. ευρώ για την Προαγωγή Υγείας Παιδιού – Οικογένειας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News