Business & Finance Τρίτη 1/10/2024, 12:06
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληθωρισμός: Κάτω από το 2% στην Ευρωζώνη – Στο 3% στην Ελλάδα

Πληθωρισμός: Κάτω από το 2% στην Ευρωζώνη – Στο 3% στην Ελλάδα

Στο 1,8% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο από 2,2% τον Αύγουστο, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat. Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 3% έναντι 3,2% τον Αύγουστο. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 1,7%.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη «τρέχει» με ρυθμό κατώτερο του 2%, ποσοστο που αποτελεί στόχο για την ΕΚΤ, ανοίγοντας το παράθυρο για επιτάχυνση των επιτοκιακών μειώσεων κάτι που άφησε να εννοηθεί χθες και η Christine Lagarde.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ, οι υπηρεσίες έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης τον Σεπτέμβριο (4,0%, έναντι 4,1% τον Αύγουστο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό (2,4%, έναντι 2,3% τον Αύγουστο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,4%, σταθερά σε σχέση με τον Αύγουστο) και την ενέργεια (-6,0%, έναντι -3,0% τον Αύγουστο).

Ο δομικός δείκτης, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, διαμορφώθηκε στο 2,7% στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, από 2,8% τον Αύγουστο.

Μεγάλη αποκλιμάκωση του ετήσιου πληθωρισμού καταγράφηκε στη Γερμανία με 1,8% τον Σεπτέμβριο έναντι 2% τον Αύγουστο, ενώ στη Γαλλία σημείωσε βουτιά στο 1,5% από 2,2% τον προηγούμενο μήνα και στην Ιταλία διαμορφώθηκε στο 0,8% από 1,2%.  

Πληθωρισμός: Κάτω από το 2% στην Ευρωζώνη – Στο 3% στην Ελλάδα-1

Περισσότερα σε λίγο..

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

EKT: Η Lagarde στέλνει «σήμα» για μείωση επιτοκίων και τον Οκτώβριο

Γερμανία: Πτώση του πληθωρισμού στο 1,8% – Μεγαλύτερη των προβλέψεων

Πληθωρισμός 3,2% τον Αύγουστο στην Ελλάδα – Ο πέμπτος υψηλότερος στην Ευρωζώνη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News