Business & Finance Τετάρτη 25/09/2024, 20:15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπ. Εργασίας: Οι δικαιούχοι αναπηρικής σύνταξης θα μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται

Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας συμπεριελήφθη διάταξη που προβλέπει ότι οι ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ που δικαιούνται κύρια σύνταξη λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο, δεν θα χρειάζεται εφεξής να διακόπτουν την εργασία τους

Υπ. Εργασίας: Οι δικαιούχοι αναπηρικής σύνταξης θα μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται

Νομοθετική ρύθμιση για το ζήτημα των εργαζομένων που δικαιούνται αναπηρική σύνταξη και υποχρεούνταν να διακόψουν την εργασία τους, ως προϋπόθεση για να τη λάβουν, προωθεί το υπουργείο Εργασίας.

Ειδικότερα, στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, για τον θεσμό του προσωπικού γιατρού και τη σύσταση των πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας, συμπεριελήφθη διάταξη που προβλέπει ότι οι ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ που δικαιούνται κύρια σύνταξη, λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του νόμου, δεν θα χρειάζεται εφεξής να διακόπτουν την εργασία τους, για να γίνουν αποδέκτες της.

Το μέτρο θα ισχύσει αναδρομικά, δηλαδή οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί από την 1η Ιανουαρίου 2024 και έχουν απορριφθεί, λόγω μη προηγούμενης διακοπής της ασφαλιστέας απασχόλησης, υποβάλλονται εκ νέου εντός έξι μηνών.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η εν λόγω διάταξη εναρμονίζεται με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που έχει ήδη θεσπίσει το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με το οποίο, σε όσους συνταξιούχους επιλέξουν να εργάζονται, δεν περικόπτεται η σύνταξή τους κατά 30%, όπως ίσχυε πριν από την εφαρμογή του μέτρου, αλλά καταβάλλουν πόρο υπέρ του e-ΕΦΚΑ.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο μέτρο έτυχε ευρείας αποδοχής, καθώς πάνω από 190.000 συνταξιούχοι έχουν δηλώσει, μέχρι σήμερα, την απασχόλησή τους στη σχετική πλατφόρμα.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News