ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 500 εκατ. ευρώ τα επενδυτικά σχέδια των φαρμακευτικών που διεκδικούν χρηματοδότηση από το RRF

Στα 500 εκατ. ευρώ τα επενδυτικά σχέδια των φαρμακευτικών που διεκδικούν χρηματοδότηση από το RRF

Διπλάσια της αρχικής εκτίμησης είναι η αξία των επενδυτικών σχεδίων ελληνικών και πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών, που διεκδικούν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα συμψηφισμού υποχρεώσεων προς το Ελληνικό Δημόσιο λόγω clawback, με παραγωγικές και ερευνητικές δαπάνες για τα έτη 2024-2025. Όπως επεσήμανε ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Τάκης Θεοδωρικάκος από το βήμα του 23oυ Ετήσιου Συνεδρίου HealthWorld, που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, 40 επενδυτικά σχέδια, συνολικού ύψους μισού δισεκατομμυρίου ευρώ κατατέθηκαν από φαρμακευτικές εταιρείες, προκειμένου να αξιοποιήσουν το νόμο για το ονομαζόμενο «επενδυτικό clawback».

Σημειώνεται ότι τα αιτήματα για την ένταξη των επενδυτικών στοιχείων κατατέθηκαν μέχρι τις 30/5, ημερομηνία όπου έληξε και η σχετική περίοδος με βάση την πρόσκληση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατατέθηκαν 13 επενδυτικά σχέδια για παραγωγικές επενδύσεις και άλλα 27 για επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη. Το αρχικό ποσό αφορούσε σε 230 εκατ. ευρώ όμως φαίνεται να περιλήφθησαν και επενδυτικά σχέδια που μπορεί να είχαν απορριφθεί κατά την προηγούμενη αντίστοιχη διαδικασία για τα έτη 2022-2023.

Βέβαια από το σύνολο των 500 εκατ. ευρώ ένα μόνο μέρος θα χαρακτηριστεί ως επιλέξιμη δαπάνη ώστε να μπορεί να συμψηφιστεί ολόκληρο ή μέρος αυτού με τις υποχρεώσεις της κάθε φαρμακευτικής σε clawback, καθώς τα διαθέσιμα κεφάλαια είναι της τάξης των 150 εκατ. ευρώ. Βέβαια ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι η δημόσια χρηματοδότηση θα είναι πάνω από 200 εκατ. ευρώ, έχοντας ήδη εξασφαλισμένη τη συνεισφορά του Ταμείου Ανάκαμψης. Άρα θα υπάρχει και ενίσχυση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο τρόπος κατανομής και οι εταιρείες που θα λάβουν το πράσινο φως για τους συμψηφισμούς αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στον οκτώβριο.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με την πρόσκληση για την κατάθεση αιτημάτων συμψηφισμού, η Δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης –Next Generation EU και αφορά στο συμψηφισμό αυτόματης επιστροφής clawback με ποσοστά επί των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης και των δαπανών επενδυτικών σχεδίων ανάπτυξης προϊόντων ή υπηρεσιών ή γραμμών παραγωγής. Ως ποσό υποκείμενο σε συμψηφισμό με ενισχύσεις για έργα Έρευνας & Ανάπτυξης και επενδυτικών σχεδίων, θεωρείται και η έκπτωση την οποία χορηγούν οι Κ.Α.Κ. ή οι φαρμακευτικές εταιρείες στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων τους με την Επιτροπή διαπραγμάτευσης Τιμών και Φαρμάκων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και η οποία αντιστοιχεί έως το ποσό αυτόματης επιστροφής (clawback) που θα καταλογιζόταν σε βάρος τους εάν δεν είχαν ενταχθεί σε κλειστό προϋπολογισμό.

Οι επενδύσεις

Η κατανομή των 150 εκατ. ευρώ ανά περιοχή όπως προβλέπεται στην πρόσκληση της Γενικής Γραμματείας έχει ως εξής:

ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ:

  • Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα: 40 εκατ. ευρώ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΣΕ ΜΕΤΑΒΑΣΗ:

  • Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη: 35 εκατ. ευρώ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ:

  • Αττική: 70 εκατ. ευρώ
  • Στερεά Ελλάδα: 5.000.000

Φαίνεται λοιπόν ότι οι περιοχές της Αττικής (η Ανατολική) και της Θεσσαλονίκης θα απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης, ενώ αντίθετα λιγότερα κεφάλαια προβλέπονται πλέον για την Τρίπολη στην οποία υπάρχει αυτή τη στιγμή έκρηξη επενδύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μεγαλύτερα επενδυτικά σχέδια έχουν κατατεθεί από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και δη τις εταιρείες ΕΛΠΕΝ, DEMO, Ραφαρμ, Βιανέξ, Faran, Bennett και τη γερμανικών συμφερόντων Boehringer.

Διαβάστε επίσης:

Boehringer Ingelheim Hellas: Τρέχει επενδυτικό πλάνο 120 εκατ. μέχρι το 2027

Νέο ρεκόρ για την ελληνική παραγωγή φαρμάκων το 2023 – Προσέγγισε τα 2,2 δισ. ευρώ

Ανεβάζει ταχύτητα ο κλάδος του φαρµάκου – Επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News