Business & Finance Παρασκευή 20/09/2024, 07:42
BUSINESS & FINANCE

Οι κλινικές μελέτες στο επίκεντρο της συνάντησης ΣΦΕΕ – Άδωνι Γεωργιάδη

Οι κλινικές μελέτες στο επίκεντρο της συνάντησης ΣΦΕΕ – Άδωνι Γεωργιάδη

Συνάντηση εφ’ όλης της ύλης είχαν χθες τα μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) με τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Μεταξύ των θεμάτων που δόθηκε σημαντική έμφαση ήταν το ζήτημα της ενίσχυσης των κλινικών μελετών στην Ελλάδα, η χρηματοδότηση του προϋπολογισμού για τα φάρμακα και η επιτάχυνση της διαδικασίας για τη σύναψη συμφώνου συνεργασίας μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών και Πολιτείας.   

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θετικό, όμως σε γενικές γραμμές δεν υπήρξαν κάποιες σημαντικές εξελίξεις σχετικά με την πολιτική φαρμάκου που θα χαράξει το Υπουργείο.

Η συζήτηση φέρεται να κινήθηκε γύρω από σχεδόν όλα τα θέματα που ταλανίζουν την αγορά του φαρμάκου στη χώρα, με κυρίαρχο αυτό και των υψηλών υποχρεωτικών επιστροφών.

Ο κ. Γεωργιάδης εμφανίστηκε πρόθυμος να προωθήσει μέτρα ώστε να διορθωθούν λάθη του παρελθόντος γύρω από τη φαρμακευτική πολιτική, σε μια προσπάθεια εξισορρόπησης του δυσμενούς περιβάλλοντος για τον κλάδο, μείωσης της αστάθεια και ενίσχυσης της προβλεψιμότητας.

Σχετικά με το Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Υγείας και Φαρμακευτικών Εταιρειών, μια συμφωνία πλαίσιο για μια εθνική φαρμακευτική στρατηγική, την οποία στηρίζουν και οι δύο πλευρές ο κ. Γεωργιάδης, επανέλαβε τη δέσμευση του να υπογράψει μια τέτοια συμφωνίας τριετούς διάρκειας δηλαδή έως το 2027, κατά τη θητεία της παρούσας Κυβέρνησης.

Ειδικότερα, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε και πάλι ότι αναμένει την κοινή πρόταση όλων των εκπροσώπων των εταιρειών φαρμάκου στο επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε το Σύμφωνο να υπογραφεί έως το τέλος του έτους.

Βέβαια, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου κατά την παρουσίαση της ετήσιας μελέτης του ΙΟΒΕ για τον κλάδο, είναι σημαντικό να τεθούν και από την Αριστοτέλους οι αρχές της συζήτησης, ώστε να βρεθούν τα σημεία προσέγγισης.

«Γιατί αν κάνουμε μια πρόταση η οποία θα απέχει χιλιόμετρα από τη σκέψη του Υπουργείου, δεν θα βοηθήσει κανέναν», ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου.

Κλινικές μελέτες

Αγκάθι παραμένει για τη χώρα και η καθηλωμένη ερευνητική δραστηριότητα, η ανάπτυξης της οποίας εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αυξήσει ως και 1,1 δισ. ευρώ το ΑΕΠ.

Όπως έχει αναφέρει και ο Σύλλογος Επιχειρήσεων Διεξαγωγής Κλινικών Μελετών HACRO, το 2023, ο φαρμακευτικές εταιρείες εκτιμάται ότι επένδυσαν συνολικά 50 δισ. ευρώ σε Έρευνα & Ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Το μερίδιο της Ελλάδας από αυτές τις επενδύσεις ήταν γύρω στα 100 εκατ. ευρώ. Ποσό που θεωρείται χαμηλό, αφού βάσει του μεγέθους και του πληθυσμού της χώρας (1,5% της Ευρώπης), θα μπορούσαμε να προσελκύσουμε επενδύσεις πάνω από 500 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Για την ανατροπή της κατάστασης, οι προσπάθειες πρέπει να εστιάσουν, κατά τη HACRO, στην ενίσχυση των κριτηρίων, ποιοτικά, οικονομικά και εκπαιδευτικά, αλλά και στην ταχύτητα διεξαγωγής αλλά και εύρεσης και προσέλκυσης ασθενών στις μελέτες.

Αλλά και οι κινήσεις βελτίωσης του πλαισίου από πλευράς πολιτείας δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.

Χαρακτηριστικότερη είναι η περίπτωση του επενδυτικού Clawback, που αρχικά προέβλεπε συμψηφισμό του clawback και με ποσοστά επί των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης, ως κίνητρο για διεξαγωγή κλινικών μελετών, τελικά εφαρμόστηκε μόνο στις παραγωγικές δαπάνες.

Το πρόβλημα φαίνεται πως απασχολεί και τον Υπουργό Υγείας, ο οποίος ανέφερε στη συνάντηση της Πέμπτης, πως ετοιμάζει σχέδιο προτάσεων για τα θέματα των κλινικών μελετών. Το εν λόγω σχέδιο επιδιώκει να το παρουσιάσει στις εταιρείες του κλάδου, για να τεθεί σε περαιτέρω συζήτηση και επεξεργασία. Όπως φέρεται να εκτίμησε ο κ. Γεωργιάδης, το σχέδιο αυτό θα είναι έτοιμο να παρουσιαστεί στις φαρμακευτικές εταιρείες εντός του Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News